Achtergrond

Nepal: stuur géén teddybeer

Dit artikel krijg je cadeau van OneWorld. Word abonnee

Afgelopen zaterdag werd Nepal geraakt door een zware aardbeving: 7.8 op de Schaal van Richter. Het dodental is opgelopen tot 4.310 en zo’n 7.950 mensen raakten gewond. De beving liet hoofdstad Kathmandu verwoest achter en veroorzaakte een reeks lawines op de Mount Everest. De internationale noodhulpmachine draait inmiddels op volle toeren, maar wat kun jij doen? Vier tips:

  1. Stuur geen teddybeer
    Spullen sturen naar het rampengebied? Mooi gebaar, maar doe het niet. Jouw tweedehands spullen zijn lastig te distribueren en zijn zelden wat er nodig is. Beter: verkoop je spulletjes en doneer je verdiende euro’s aan een noodhulporganisatie die (beter) weet wat waar nodig is.  
     
  2. Pak niet het vliegtuig naar Nepal…
    …tenzij je een meerwaarde hebt voor het rampengebied. Toen Haïti vijf jaar geleden hard werd geraakt door een aardbeving, werd het land overspoeld door vrijwilligers die een helpende hand wilden bieden. Niets mis mee, maar kijk kritisch of je écht iets bij te dragen hebt. Anders ben jij vooral een extra mond die gevoed moet worden. Een last dus. Ga bovendien niet op eigen houtje, maar sluit je aan bij een in noodhulp gespecialiseerde organisatie zodat jouw skills optimaal kunnen worden ingezet.
     
  3. Geef geld
    Je kunt geld verspillen om je oude kleding en teddyberen te verschepen naar Nepal, wat nu het meest nodig is simpel: geld. Geld voor de eerste levensbehoeftes, geld voor medische hulp en, vooral, geld voor de langetermijnwederopbouw. Waar je je centjes kwijt kunt? Onder meer bij Giro 555, Artsen zonder Grenzen of een initatief uit Nepal. Ook kun je erover nadenken om je euro’s te geven aan clubs die op de lange termijn structurele hulp bieden, zoals ontwikkelingsorganisaties. 
     
  4. OpenStreetMap: helpen vanachter je computer
    Voor goede noodhulp zijn actuele landkaarten cruciaal. Zo ook van de getroffen gebieden in Nepal. Het Humanitarian OpenStreetMap Team (HOT) maakt daarom nauwkeurige open-source-landenkaarten van rampgebieden op basis van satellietfoto’s. En dat doet het team niet alleen: wereldwijd voeren vrijwilligers computertaken uit om het team te ondersteunen. Klinkt moeilijk, maar dat is het niet! Zo help jij Nepal vanachter je computer: maak een OpenStreetMap-account aan, kijk hier welke taken open staan en neem een stukje satellietfoto onder de loep. Alle kaarten worden door HOT gecontroleerd voordat de hulpverleners er gebruik van maken.

Na de aardbeving in Nepal zijn nu beelden opgedoken van de verwoestingen in hoofdstad Kathmandu, gefilmd met een drone. [[{“fid”:”36124″,”view_mode”:”file_styles_artikel_volle_breedte”,”fields”:{“format”:”file_styles_artikel_volle_breedte”,”field_file_image_title_text[und][0][value]”:”Nepal na aardbeving”,”field_file_image_alt_text[und][0][value]”:”Nepal na aardbeving”},”type”:”media”,”link_text”:null,”attributes”:{“alt”:”Nepal drone reveals extent of earthquake devastation”,”style”:”height:327px; width:581px”,”class”:”file-file-styles-artikel-volle-breedte media-element”}}]]

Ik wil dat OneWorld blijft bestaan

AbonneerDoneer

Lees je bewust met OneWorld en draag bij aan een rechtvaardige wereld.

Dat kan al vanaf 6 euro per maand

Ontvang onze beste verhalen in je mailbox

Volg ons