Achtergrond

Na de Spelen kans op winst mensenrechten

Dit artikel krijg je cadeau van OneWorld. Word abonnee

 

In juli 2001 maakt IOC-voorzitter Juan Antonio Samaranch bekend dat de Olympische Spelen van 2008 in Peking worden gehouden. Heel China viert feest. Maar direct klinkt er ook kritiek, vanwege China’s slechte reputatie op het gebied van mensenrechten. De Chinese overheid belooft beterschap.

JiangTianyong.jpg
Advocaat Jiang Tianyong

Jiang Tianyong (1971) is actief als mensenrechtenavocaat in Peking. Hij helpt als een van de weinige advocaten in China aanhangers van de verboden spirituele beweging Falun Gong, en staat mensen bij die een conflict hebben met de overheid. Hij hoopt dat de Spelen een impuls geven voor de ontwikkeling van de Chinese rechtsstaat.
 

Maar naarmate de Spelen dichterbij komen, trekt de Chinese overheid de touwtjes juist strakker aan. Ook Jiang ondervindt steeds meer hinder in zijn werk. Hij wordt lastig gevallen door de politie, en krijgt ‘s nachts telefoontjes. Als hij de arrestanten van de Tibetaanse rellen in maart 2008 rechtsbijstand aanbiedt, dreigt zijn advocatenlicensie te worden ingetrokken.

Westen verzaakt
Even later wordt Hu Jia, een activist en kennis van Jiang Tianyong gearresteerd en veroordeeld tot 3,5 jaar gevangenisstraf. Volgens Jiang had het Westen in deze zaak een cruciale rol kunnen spelen:

“Vlak nadat Eu-voorzitter Sarkozy zei dat hij alleen naar de openingsceremonie zou komen onder bepaalde voorwaarden, meldde president Bush dat hij wel aanwezig zou zijn. Als Bush had gewacht met zijn statement, hadden zaken misschien heel anders kunnen aflopen. Misschien dat Hu Jia dan al op vrije voeten zou zijn.”

Volgens de advocaat heeft het Westen door slecht samen te werken verzuimd de politieke druk op China op te voeren om de mensenrechten echt te verbeteren.

openingspelen300.jpgHitler-periode
Uiteindelijk zijn de meeste wereldleiders aanwezig tijdens de openingsceremonie op 8 augustus. Terwijl Jiang elders in het land aan het werk is – in Peking is hij in die periode niet gewenst, kijkt de rest van de wereld zijn ogen uit. En ook tijdens de Spelen klinkt er niets dan lof voor China. Maar de advocaat vindt de openingsceremonie en de manier waarop de Spelen zijn georganiseerd helemaal niet iets om trots op te zijn.

“Als je zoveel mensen dezelfde beweging ziet maken zoals tijdens de openingsceremonie, waarom boezemt dat het Westen geen angst in? Ik denk dan aan de films uit de tijd van Hitler, aan de Rode Mars, of ceremonies in Noord-Korea en Cuba. Amerikanen kunnen zoiets niet organiseren. Want hoe train je al die mensen? Die oefenen meer dan 10 uur per dag, dat is langer dan een werkdag op een fabriek. Waarom realiseren de mensen in het Westen zich dat niet, en richten ze zich alleen op de snelle economische groei van China?”

Nu de Spelen voorbij zijn, wil de advocaat de draad weer oppakken. Want ondanks deze tijdelijke terugval, houdt de advocaat hoop dat China uiteindelijk zal ontwikkelen tot een democratischer land waarin individuen beschermd zijn door de wet.

“Ik denk dat de Chinese rechtsstaat een weg is ingeslagen die alleen maar tot verbetering kan leiden. Mensen worden zich steeds meer bewust van hun rechten en er komen meer mensenrechtenadvocaten.”

Want mensen zoals hij, die hun nek durven uit te steken voor anderen, zijn hard nodig voor de toekomst van China.

 

 

 – Dit artikel is met toestemming overgenomen van de Wereldomroep –
 

LEAD Technologies Inc. V1.01

 

Ik wil dat OneWorld blijft bestaan

AbonneerDoneer

Lees je bewust met OneWorld en draag bij aan een rechtvaardige wereld.

Dat kan al vanaf 6 euro per maand

Ontvang onze beste verhalen in je mailbox

Volg ons