Marcelina strijdt tegen seksueel geweld in Zuid-Sudan

Dit artikel krijg je cadeau van OneWorld. Word abonnee
We lezen over de vreselijke stammenstrijd, seksueel geweld tegen vrouwen en falende vredesonderhandelingen in Zuid-Sudan. Maar de media vertellen ons niet over de manier waarop vastberaden vrouwen strijden voor meer vrede en rechtvaardigheid in hun gemeenschap. Daarom op OneWorld Love een serie over drie sterke vrouwen die ieder op hun eigen manier knokken om hun plek op de wereld een beetje beter te maken.

Deel 1: Marcelina Moses Simangi strijdt tegen seksueel geweld

[[{“fid”:”32772″,”view_mode”:”file_styles_artikel_volle_breedte”,”fields”:{“format”:”file_styles_artikel_volle_breedte”,”field_file_image_alt_text[und][0][value]”:”vrouwenrechten zuid-soedan politie seksueel geweld”,”field_file_image_title_text[und][0][value]”:”Marcelina strijdt tegen seksueel geweld. Hier poseert ze voor het politiebureau in Yambio”},”type”:”media”,”link_text”:null,”attributes”:{“class”:”styles file-styles artikel_volle_breedte media-element file-file-styles-artikel-volle-breedte”,”id”:”styles-6-0″}}]]

Er is weinig begrip voor het probleem en de omvang van huiselijk- en seksueel geweld

De meeste meisjes en vrouwen in Zuid-Sudan doen geen aangifte bij de politie als ze het slachtoffer worden van huiselijk- of seksueel geweld. De politie beslaat bijna geheel uit mannen, die hier vaak weinig begrip voor tonen. en voor je het weet word je beschuldigd van verleiding.

In de regio wordt huiselijk- of seksueel geweld daarnaast vaak nog gezien als een interne familieaangelegenheid, en niet als een criminele daad. Vaak bepaalt het lokale dorpshoofd hoe de zaak wordt afgehandeld, en bijna altijd is dit in het nadeel van het slachtoffer. Kortom, er zijn weinig redenen om de politie erbij te halen als je als vrouw het slachtoffer bent van huiselijk of seksueel geweld. Je staat machteloos. Daders weten dan ook dat ze vaak ongestraft hun gang kunnen gaan.

Vastberaden
In Yambio, een regio in het zuidwesten van Zuid-Sudan dat grenst aan Congo, veranderde deze situatie vanaf het moment dat Marcelina Moses Simangi in 2006 bij het politiekorps kwam. Marcelina begon haar carrière in de jaren ’80 in Juba, de huidige hoofdstad van Zuid-Sudan, waar toen slechts acht vrouwen tot het politiekorps behoorden. De burgeroorlog in het voormalige Soedan was op dat moment in volle gang.

[[{“fid”:”32769″,”view_mode”:”file_styles_artikel_halve_breedte”,”fields”:{“format”:”file_styles_artikel_halve_breedte”,”field_file_image_alt_text[und][0][value]”:”vrouwen vrouwenrechten zuid-soedan seksueel geweld politie”,”field_file_image_title_text[und][0][value]”:”Marcelina politie Zuid-Soedan “},”type”:”media”,”link_text”:null,”attributes”:{“class”:”styles file-styles artikel_halve_breedte media-element file-file-styles-artikel-halve-breedte”,”id”:”styles-4-0″}}]]

Marcelina was vastberaden de situatie te veranderen. “Voor mij zijn de waarheid en rechtvaardigheid heel belangrijk. Seksueel geweld is een van de ergste dingen die je als vrouw kan overkomen. Ik vind dat wij, als politie, de verantwoordelijkheid hebben om hiertegen op te treden.”

[[{“fid”:”32768″,”view_mode”:”file_styles_artikel_halve_breedte”,”fields”:{“format”:”file_styles_artikel_halve_breedte”,”field_file_image_alt_text[und][0][value]”:”Politie Zuid-Soedan vrouwenrechten seksueel geweld”,”field_file_image_title_text[und][0][value]”:”Marcelina voor het politiegebouw in Yambio. Foto: Rieneke de Man”},”type”:”media”,”link_text”:null,”attributes”:{“class”:”styles file-styles artikel_halve_breedte media-element file-file-styles-artikel-halve-breedte”,”id”:”styles-4-0″}}]]

En dus voegde de dappere vrouw de daad bij het woord. Zij maakte pro-actief werk van huiselijk geweld en verkrachtingen, waar haar collega’s de andere kant op keken. Haar vastberadenheid zorgde eerst voor veel weerstand, maar later ook bewondering. Andere vrouwen in Yambio volgden het voorbeeld van Marcelina en gingen ook bij het politiekorps werken. De man-vrouw verhouding in het politiekorps is nu een stuk gezonder dan voorheen.

Binnenkomen in een mannenwereld
Het was volgens haar niet makkelijk, binnenkomen in een mannenwereld. Maar, “Wat een man kan, kan een vrouw ook.” Ze merkte dat ze zich in eerste instantie alleen kon handhaven door zichzelf ‘mannelijk’ te gedragen. Pas later, toen ze meer geaccepteerd werd, en zelf moeder werd, durfde ze haar vrouwelijke kant meer te laten zien.

Als je een leider wilt zijn, moet je de waarheid durven zeggen

Nu is Marcelina opgeklommen tot hoofd van de Special Protection Unit in Yambio. Dat is een speciale politie eenheid die waakt over de rechten van vrouwen en kinderen. Ook geeft ze leiding aan alle politievrouwen in de regio Western Equatoria.

“Als je een leider wilt zijn, moet je de waarheid durven zeggen. Alleen dan kan je een samenleving echt veranderen”, zegt Marcelina trots. Via de organisatie PAX krijgt ze training op het gebied van leiderschap en vrouwenrechten. Op de vraag wat Marcelina’s droom is voor Zuid-Sudan, antwoordt ze stellig: “Dit land heeft vrede nodig. Pas dan kunnen we weer vooruit denken en echt samen aan een toekomst bouwen”.

Het verhaal van Marcelina is onderdeel van een driedelige serie over sterke vrouwen in Zuid-Soedan. Lees hier deel 2: Grace scheurt op haar motor door Yambio om psychosociale hulp aan vrouwen te verlenen. 

Ik wil dat OneWorld blijft bestaan

AbonneerDoneer

Lees je bewust met OneWorld en draag bij aan een rechtvaardige wereld.

Dat kan al vanaf 6 euro per maand

Ontvang onze beste verhalen in je mailbox

Volg ons