Kenia verbiedt plastic zakken

Dit artikel krijg je cadeau van OneWorld. Word abonnee

De Keniaanse regering kondigt een verbod aan op het gebruik, de productie en import van alle plastic zakken. Diverse andere landen kondigen ook maatregelen aan in reactie op de 'oorlog tegen plastic' die de Verenigde Naties drie weken geleden uitriepen.

Alleen al in Keniaanse supermarkten worden jaarlijks 100 miljoen plastic zakken uitgereikt. Plastic wordt al lange tijd gezien als schadelijk voor het milieu en de volksgezondheid. Vogels, vissen en andere dieren zien het ten onrechte voor voedsel aan, landbouwgrond wordt ermee verontreinigd en toeristische plaatsen liggen ermee bezaaid. Het plastic vormt bovendien een broedplaats voor muggen die malaria en dengue kunnen verspreiden.

"Kenia onderneemt actie tegen een lelijke vlek op zijn natuurlijke schoonheid", zegt Erik Solheim, hoofd van VN-Milieu. "Plastic veroorzaakt immense schade aan kwetsbare ecosystemen, zowel op zee als op land. Dit besluit is een grote doorbraak in onze wereldwijde pogingen het gebruik ervan terug te dringen."

Het Keniaanse verbod werd gisteren (woensdag) aangekondigd en moet binnen zes maanden van kracht worden.

Schone zeeën

De Verenigde Naties (VN) riepen drie weken geleden een "oorlog tegen plastic" uit via het Clean Seas Initiatiative. Tien regeringen hebben daar al op gereageerd door aan te kondigen de problemen te zullen aanpakken. In Afrika hebben Rwanda en Marokko plastic zakken al verboden en andere landen zullen in de komende weken maatregelen aankondigen.

Indonesië heeft beloofd vervuiling van de zee met 70 procent te verminderen, Canada heeft microplastics aan de lijst met giftige stoffen toegevoegd en Nieuw-Zeeland, Groot-Brittannië en de VS hebben een verbod op microplastics in cosmetica aangekondigd.

De Indiase hoofdstad Delhi, die 26 miljoen inwoners telt, verbood in januari al het gebruik van plastic zakken.

Ik wil dat OneWorld blijft bestaan

AbonneerDoneer

Lees je bewust met OneWorld en draag bij aan een rechtvaardige wereld.

Dat kan al vanaf 6 euro per maand

Ontvang onze beste verhalen in je mailbox

Volg ons