India introduceert verbod op plastic in hoofdstad

01-02-2017 Bron: OneWorld
Foto: Venkat2336 (Wikimedia Commons)
India maakt werk van zijn goede voornemens en is het jaar sterk begonnen. Het land heeft namelijk een verbod ingesteld op het gebruik van plastic in Delhi, de hoofdstad met 26 miljoen inwoners. Hoe groot is de impact daarvan eigenlijk?
Actueel – 

India hoort tot de top-4 van de grootste plasticvervuilers ter wereld. Van de 8,8 miljoen ton plastic die in zee drijft, komt 60% uit India. Dat is een oppervlak zo groot als Nederland en Frankrijk bij elkaar dat jaarlijks in de oceanen terecht komt. Dit betekent dat het verbod op plastic een grote stap is voor zowel de hoofdstad als het land zelf.

Luchtvervuiling

Delhi, een stad met meer dan 26 miljoen inwoners, kent drie plekken waar plastic afval gedumpt en vervolgens in energie omgezet wordt. Volgens de omwonenden vindt echter veel illegale verbranding plaats, wat luchtvervuiling veroorzaakt. Eind vorig jaar werden niveaus gemeten die zestien keer boven de veiligheidsgrenzen lagen. Chronische gezondheidsproblemen zoals astma komen dan ook veel voor in de stad: volgens de Indiase minister van Gezondheid Nadda heeft zo’n 11% van de inwoners van de stad astma. 

Boete

De Indiase overheid treedt streng op om te voorkomen dat er toch plastic afval op straat terecht komt: groenteverkopers en slachthuizen in Delhi moeten een boete betalen van omgerekend zo’n €140 als ze afval op publieke plekken dumpen.

Impact

India is niet het enige land dat aan de milieuvervuiling door plastic werkt. Enkele Afrikaanse landen zoals Kenia, Rwanda, Zuid-Afrika en Somalië hebben een totaalverbod op het gebruik van plastic. Westerse landen als Frankrijk, België, Denemarken en Schotland hebben een verbod of heffen belasting op het gebruik van plastic tasjes. De Indiase hoofdstad Delhi kenmerkt zich echter door het feit dat het een miljoenenstad is; daardoor zal het totaalverbod op plastic een grote, positieve impact hebben op het milieu.
 

Lees meer bij India Times

Jantine ter Beek-Brandemann

Jantine ter Beek-Brandemann is afstudeerstagiaire bij OneWorld en student...

Lees meer van deze auteur >

Reacties