Achtergrond

JongOS vanaf nu Bee network

Dit artikel krijg je cadeau van OneWorld. Word abonnee

Het netwerk JongOS gaat vanaf vandaag door het leven als Bee network, A Hive for Social Impact. Bee network bestaat uit een groep jonge enthousiaste mensen die werkzaam zijn in verschillende sectoren. Samen leggen ze verbindingen tussen de verschillende organisaties. Sinds kort is Charleen Dedden voorzitter, OneWorld stelde haar vijf vragen. Als nieuwe voorzitter trapt zij niet alleen af met een nieuwe naam, het netwerk heeft ook een nieuw logo en een gloednieuwe website.

Even opfrissen, wat doet JongOS, nu Bee network ook alweer precies?JongOS is in 2002 opgericht omdat ze verjonging en vernieuwing in de ontwikkelingssector wilden. De oprichters vonden dat er hiervoor grenzen doorbroken moesten worden. In eerste instantie werden er mensen bij elkaar gebracht en verbindingen gelegd tussen verschillende organisaties in diverse sectoren. In 2006 ging het netwerk ook online, nu is het uitgegroeid tot een platform met 1500 leden. De klassieke ontwikkelingssamenwerking moest een boost krijgen en dit leidde tot veel acties en ideeën. In 2011 zijn er actiegroepen ontstaan, dit kwam door A Call 2 Action, een jaar vol activiteiten. In dit jaar heeft JongOS ideeën op het gebied van ontwikkelingssamenwerking omgezet in actie, bijvoorbeeld deze actiegroepen. Sommige van deze actiegroepen zijn nog steeds actief, bijvoorbeeld IDleaks. IDLeaks richt zich op de beeldvorming van ontwikkelingssamenwerking.”

Bee Network brengt alle sectoren samen: politiek, bedrijfsleven, ngo’s en kennisinstellingen. Als Bee network organiseren we onder andere netwerkborrels, co-creaties en paneldiscussies. Ook voeren we lobbygesprekken met politici. Eigenlijk vinden wij dat ontwikkelingssamenwerking geen aparte sector zou moeten zijn, maar geïntegreerd moet zijn in alle sectoren in Nederland.”

Waarom kozen jullie voor deze naam? “We vonden dat JongOS de lading van ons netwerk niet meer volledig dekte, dit omdat veel mensen de afkorting OS (ontwikkelingssamenwerking) helemaal niet kennen. Op 18 februari zijn we daarom samengekomen met betrokkenen uit alle sectoren en hebben we gebrainstormd. Hier is de naam Bee network uit voort gekomen. De naam is bedacht vanuit het idee van kruisbestuiving. Hive (dat voorkomt in onze slogan) betekent bijenkorf. Door kruisbestuiving tussen young professionals uit verschillende sectoren ontstaan er veel ideeën.”

Hoe ben jij zelf bij Bee network terecht gekomen? “Tussen het studeren van Communicatie en Internationale Betrekkingen door ben ik een jaar op wereldreis geweest. Na terugkomst startte ik mijn master Internationale Betrekkingen en schreef ik een scriptie over de emancipatie van Islamitische vrouwen, met name Somalische vrouwen. Hierdoor kwam ik in contact met de directeur van de Oost-Afrikaanse ngo Hirda. Ik heb toen in Nederland een project gecoördineerd voor Somalische vluchtelingen. Via mijn collega’s hier hoorde ik van JongOS, dit was in september 2012. Ik ging een keer kijken en raakte geïnspireerd, dus solliciteerde ik naar een functie in de stuurgroep. Gemiddeld kost deze taak mij vier uur per week, maar nu met de lancering van de nieuwe naam en website, kost het me wel iets meer tijd. Sinds februari ben ik ook echt de voorzitter van de club en zorg ik dat ik de groep aanstuur en dat we samenwerkingsmogelijkheden met bijvoorbeeld andere netwerken zoveel mogelijk benutten. Samen met andere stuurgroepleden voer ik ook lobbygesprekken met bijvoorbeeld minister Ploumen en politici.”

Jij bent de nieuwe voorzitter, wat voor toevoeging geef jij  Bee network? “Wat er ook veranderd is met deze nieuwe naam is dat we een nieuwe website hebben. De oude website was gesloten en dat is iets dat we niet meer willen. We willen open zijn en transparant. Een persoonlijk doel van mij is om samen met andere netwerken zoveel mogelijk sociale impact te creëren. Als stuurgroep zetten wij ons hier vrijwillig voor in, we doen dit naast onze fulltime banen. De  grootste uitdaging is om doelen op het gebied van ontwikkelingssamenwerking in de Nederlandse samenleving te integreren en dat mensen weten hoe ze kunnen bijdragen. Dit willen we aankomend jaar verder onderzoeken.”

Wat staat er op de planning? “Eind juni hebben we een workshopweekend, genaamd: The WHY Academy. Dit is geïnspireerd op de TEDtalk van Simon Sinek. Hierbij gaat het er om dat je altijd start met de vraag ‘waarom?’. Een reden voor deze samenkomst is dat jonge mensen vaak graag willen bijdragen aan een positieve wereld. Door hen met elkaar in contact te brengen ontstaan er ideeën en initiatieven. Het liefst doen we dit natuurlijk met zoveel mogelijk mensen uit verschillende hoeken. Er worden verschillende workshops georganiseerd dit weekend. Daarbij leggen we concrete afspraken vast voor persoonlijke verandering. Dit is het eerste grote plan wat er op de plank ligt, maar er gaan nog vele activiteiten volgen.”

Ik wil dat OneWorld blijft bestaan

AbonneerDoneer

Lees je bewust met OneWorld en draag bij aan een rechtvaardige wereld.

Dat kan al vanaf 6 euro per maand

Ontvang onze beste verhalen in je mailbox

Volg ons