In Amsterdam-Noord verzamelde WASTED inmiddels 4712 zakken plastic afval, dat zij omsmolten tot bouwstenen voor nieuwe bankjes en andere benodigheden in het stadsdeel. Architect Peter van Assche maakte samen met de ontwerpers van Overtreders W wanden van het omgesmolten buurtplastic, en bouwde daarvan weer vier paviljoenen voor de Hogeschool van Amsterdam. “Er worden vaak vaasjes en sleutelhangers van gerecycled plastic gemaakt. Nieuwe, niet zo nuttige plastic dingen. Wij trekken het upcycelen naar een hoger plan.” In feite, zegt Van Assche, ruimen bewoners hun eigen rommel op. “Door iets te maken wat mooier is dan het shampooflesje ooit was, zie je dat plastic geen afval is, maar een grondstof die eindeloos te hergebruiken is.” Bewoners doen wat aan het zwerfvuil in het stadsdeel en sluiten de grondstoffenkringloop.
Broeinest
De stedeling als vervuiler en redder tegelijk. De organisatoren van FabCity Campus zien de stad als broeinest waar wereldproblemen vorm krijgen: te weinig ruimte voor te veel mensen, overstromende riolen na megabuien, vieze stadslucht. Van half april tot eind juni verzamelen zij op een braakliggend terrein aan het Amsterdamse IJ vierhonderd kunstenaars, creatieve ondernemers, studenten, om samen onorthodoxe oplossingen uit te dokteren. Programmamaker Marjo van Schaik: “Veel mensen die aan hetzelfde probleem werken, ontmoeten elkaar niet. Wij willen ze aansporen om met elkaar te experimenteren.”
Goede ideeën verspreid je gratis over de hele wereld, de fysieke uitwerking daarvan doe je lokaal, met duurzame materialen
Het idee van FabCity is onder andere geïnspireerd op de Amerikaanse Fab Lab-beweging. Het uitgangspunt: de goede ideeën verspreid je (met open source bouwtekeningen) gratis over de hele wereld, de fysieke uitwerking daarvan doe je lokaal, met duurzame materialen die ter plekke voorhanden zijn. Zoals blokjes gerecycled plastic. The Mobile Factory (niet op de campus) maakt van kapotgeschoten puin weer bouwstenen, The Hemp Collective bouwt met hennep. Van Schaik: “Veel oplossingen zijn er al. Nu de Eurotop op steenworp van de campus vergadert, is het volgens ons zaak om de parlementariërs live te laten zien hoe het óók kan.” Zoals het Amsterdamse waterbedrijf Waternet, dat op de campus het afvalwater van het wc-blok opvangt om er struviet (een nuttige meststof) uit te halen. Zij voorzien al een wijk in Amsterdam van dit systeem en willen “politici ervan overtuigen om voor circulaire principes te gaan bij nieuwe wijken.”
Wikkelhuis
De creatieve ondernemers rekenen op stadsmensen die bereid zijn om zelf de hamer of 3D-printer ter hand te nemen. Of mensen die niet te beroerd zijn om in een piepklein huisje te wonen. ‘Tiny Tim’ is de houten variant die op de Campus staat, maar er komt ook een makkelijk verplaatsbaar huisje, ‘Wikkelhuis’, dat 24 lagen karton om een frame wikkelt. Oep Schilling van bouwatelier Fiction Factory: “Ons huis is licht, binnen een dag geplaatst en heeft geen fundering nodig. Je kunt het zelfs op een dak zetten.” Belangrijker is volgens Schilling dat het huisje laat zien wat er mogelijk is wanneer je van de gebaande paden gaat. “Karton is ontzettend sterk en drie keer duurzamer dan gangbare materialen. Wij zijn steeds bezig de grenzen van nieuwe materialen te onderzoeken. Op de campus hoop ik dus in de groene golf mee te gaan: ‘kan dit ook anders’?”
Fab City Campus vind je van 11 april tot 26 juni op Kop Java-eiland te Amsterdam europebypeople.nl