Beeld: Mitchell van Voorbergen

‘In deze soep zit de hele geschiedenis van Vietnam’

Kookboekenschrijver Mai Nguyen voelt zich Nederlands, maar verlangt ook naar Vietnam. ‘Zodra ik het vliegtuig uitstap, ruik ik het: een mengeling van vissaus, straatlucht, hitte en vochtigheid.’ Ze neemt je mee naar haar thuisland met haar beste pho-recept.

Dit artikel krijg je cadeau van OneWorld. Word abonnee
De Vietnamees-Nederlandse Mai Nguyen (1968, My Tho, Vietnam) geeft kookworkshops en schreef het kookboek Ăn ăn (‘aan tafel’), vol met Vietnamese familierecepten. Nguyen kwam op elfjarige leeftijd met haar familie naar Nederland vanwege de Vietnamoorlog. Ze voelt zich Nederlands, maar het verlangen naar Vietnam is altijd gebleven. “Als ik daar ben, voelt alles vertrouwd. Zodra ik het vliegtuig uitstap, ruik ik het al: de geur van Vietnam. Het is een mengeling van vissaus, de straatlucht, hitte en luchtvochtigheid.”

De naam is afgeleid van het Franse feu (vuur); zo spreek je het ook uit

Het land was lange tijd vooral bekend vanwege de oorlog, maar trekt met al haar natuurschoon en befaamde keuken, steeds meer toeristen. Voor Nguyen is het een tweede thuis. Ze vindt het land prachtig, de mensen vriendelijk, maar betreurt het dat kapitalisme het land verandert. “Wat ik altijd even wennen vind aan Vietnam, is dat veel wordt gewogen in geld en status. Ze zeggen niet ‘wat is je huis mooi’, maar ‘hoeveel kost je huis’.”
Beeld: Mitchell van Voorbergen
Volgens Nguyen draait alles in Vietnam om eten, het snacken gaat de hele dag door. In Nederland kent bijna iedereen wel de imperial rolls, beter bekend als de Vietnamese loempia. Ze zijn met de jaren bij ons straatbeeld gaan horen. In haar boek beschrijft Nguyen hoe haar moeder en stiefvader hier bijna tien jaar lang loempia’s verkochten en zij en haar broers meehielpen. “In 1983 werden ze geïntroduceerd. Omdat we toen nog geen rijstvellen konden krijgen, gebruikten we Chinese loempiavellen, die gemaakt zijn van bloem. Dat is zo gebleven.”
Beeld: Mitchell van Voorbergen
Het gerecht dat voor haar Vietnam symboliseert, is pho: Vietnamese rundvleessoep. De naam is afgeleid van het Franse feu (vuur), en zo spreek je het ook uit. “Vietnam is lang bezet geweest: we zijn duizend jaar een kolonie geweest van China, daarna kwamen de Fransen. Deze invloeden vind je terug in pho: de soep is Chinees, het rundvlees een Franse toevoeging. De specerijen van buurlanden Cambodja en Laos en de verse kruiden uit het zuiden van Vietnam, maken de soep compleet.”

Bij pho krijg je standaard verschillende smaakmakers zoals verse kruiden, vissaus, zoete hoisinsaus en limoensap. “Dat je het gerecht kunt aanpassen aan je eigen smaak is in Vietnam een teken van gastvrijheid.”

Ingrediënten

250 gr biefstuk, in zeer dunne plakken gesneden (circa 2 mm)
2 tl Chinees vijfkruidenpoeder
1 tl zout
3 el plantaardige olie
1 middelgrote ui, in dunne reepjes gesneden
5 gr fijngemalen gember
350 gr groentefond
200 gr al dente gekookte rijststicks (pho-noedels)
100 gr taugé
2 in dunne ringen gesneden bosuitjes
1 bosje grof gesneden koriander
2 takjes Thaise basilicum (optioneel)
1 rode peper, in zeer dunne ringen gesneden (circa 1 mm)
1 limoen, in 8 parten gesneden
Vissaus, sriracha, hoisin

Pho: zo maak je het

Marineer de biefstuk met zout en 1 theelepel Chinees vijfkruidenpoeder. Verhit 1 eetlepel olie in een soeppan, voeg ui en gember toe. Roerbak 3 minuten en voeg weer 1 theelepel Chinees vijfkruidenpoeder toe. Roerbak 1 minuut. Voeg groentefond en 500 ml water toe. Breng de bouillon aan de kook, zet het vuur lager en laat het 10 minuten trekken. Verhit 2 eetlepels olie in een koekenpan, roerbak de biefstuk 3 minuten op hoog vuur, haal daarna van het vuur en zet opzij. Breng de bouillon weer aan de kook. Doe de gekookte noedels in een soepkom, de biefstuk erbij, dan de hete bouillon. Garneer met taugé, bosui, koriander en/of Thaise basilicum en rode peper. Serveer direct. Limoensap en sauzen naar wens toevoegen.
Dit artikel verscheen eerst in OneWorld Magazine.

'World Vegan Day' vier je met deze oesterzwammen in ketjap

Tofu, en dan lekker

Ik wil dat OneWorld blijft bestaan

AbonneerDoneer

Lees je bewust met OneWorld en draag bij aan een rechtvaardige wereld.

Dat kan al vanaf 6 euro per maand

Ontvang onze beste verhalen in je mailbox

Volg ons