Achtergrond

Het beste van het web: verborgen pareltjes

Dit artikel krijg je cadeau van OneWorld. Word abonnee

Het beste van de rest

Nieuw: elke dag een kleine selectie links naar artikelen die we je van harte aanbevelen. Het meest interessante, verrassende en fascinerende van het internet dat OneWorld niet zelf maakte.

Vandaag bij het beste van de rest; treed in de voetsporen van vluchtelingen, het Oekraïne referendum, welvaartziekten en liever grijs dan zwart of wit.

 1. Two Billion Miles 
  Vluchtelingen die in 2015 in Europa om asiel vroegen hebben volgens de website Two Billion Miles gezamenlijk meer dan 3 miljard kilometer gereisd om op de plek van bestemming te komen. Dit is vergelijkbaar met 80.000 rondjes om te aarde. Op Two Billion Miles kan je via een interactieve video in de voetsporen treden van deze vluchtelingen. Tijdens je tocht kom je voor moeilijke keuzes te staan: mee met een vrachtschip naar Italië of over land richting Griekenland? Welke route leg jij af?

  In 2014 brachten OneWorld-redacteuren Sanne Terlingen en Eva Schram de route die Eritreeërs tijdens hun vlucht vanuit Eritrea naar Nederland afleggen in beeld. Ze reisden mee met een groep Eritrese vluchtelingen vanaf Milaan naar Parijs en ontdekten dat ze zelf hun route uitzoeken met hulp van landgenoten die eerder gevlucht zijn.  
   

 2. Oekraïne referendum oneerlijk spel van rechtse populisten 
  Volgens de Duitse krant Die Zeit hebben Nederlandse rechtse populisten het Oekraïne referendum misbruikt voor eigen gewin. Een ‘nee’ tegen het verdrag betekent eigenlijk een ‘nee’ tegen de Europese Unie, schrijft Steffen Dobbert.  Maar waar ging dat referendum nou écht over? Waar heb je ja of nee tegen gezegd? OneWorld-redacteur Krijn Schramade zette het op een rijtje
   
 3. Studenten: verstedelijking grootste uitdaging voor mondiale gezondheid
  Op Wereldgezondheidsdag vroeg The Guardian aan studenten wat de grootste uitdaging is op het gebied van mondiale gezondheid. Verstedelijking, vonden de studenten. Ontwikkelde landen kampen met een groeiende epidemie van zogenaamde lifestyle diseases of welvaartsziekten, waaronder diabetes type 2. Lees ook het interview met arts-onderzoeker Joyce Browne op OneWorld Toekomstdenkers: “Het merendeel van de mensen in de wereld sterft momenteel aan chronische ziekten zoals hart- en vaatziekten, diabetes en kanker. Deze ziekten, waar je je leven lang last van houdt, worden ook wel ‘welvaartsziekten’ genoemd. Naarmate een land meer ontwikkelt, komen ze meer voor.” 
   
 4.  Zwart, wit of… grijs? 
  “Durf grijs te zijn!” Dat is de oproep van studenten aan de Universiteit van Utrecht. De campagne #Dare to be Grey wil polarisatie in de samenleving doorbreken en laat door persoonlijke verhalen zien dat ‘het midden’ ook iets te zeggen heeft over het vluchtelingendebat en de plaats van de islam in de samenleving. Saman Amini: “Het is niet de zon of de maan, ik sta in het midden.” Lees op OneWorld Crisis meer over het vluchtelingendebat. 

Ik wil dat OneWorld blijft bestaan

AbonneerDoneer

Lees je bewust met OneWorld en draag bij aan een rechtvaardige wereld.

Dat kan al vanaf 6 euro per maand

Ontvang onze beste verhalen in je mailbox

Volg ons