Crisis

Achtergrond – 'Of het nu een nieuwe Saddam wordt, een vervolg op ISIS, of een regio vol stadsstaatjes: het volgende conflict is in de maak', schrijft Judit Neurink
Actueel – Oorlogscorrespondent Hans-Jaap Melissen bericht over de slag om het Iraakse Mosul, waar het regeringsleger vecht tegen Islamitische Staat (IS)
Actueel – Veertien Nederlandse NGO's lanceren een social-mediaspotje waarin ze op ludieke wijze aandacht vragen voor meer geld naar noodhulp.
Reportage – Eddy van Wessel fotografeerde de situatie in opvangkampen in de Centraal-Afrikaanse Republiek. Noodhulpverlener Esperant Mulumba vertelt de verhalen.
Opinie – De term 'gelukszoeker' doet geen recht aan de economische migranten die naar Europa komen. Wij zijn immers zelf ook gelukszoekers.
Geknoopt tapijt
Actueel – Ikea gaat tweehonderd Syrische vluchtelingen in vluchtelingenkampen in Jordanië een baan geven.
Somalische piraten
Achtergrond – Gek genoeg maken de landen met de meeste anti-VS terroristen geen deel uit van de lijst.
Achtergrond – Syrische oppositiegroepen gaan voor een vredesoverleg naar Astana. Maar wie zijn ze eigenlijk? En wat verwachten ze?
Reportage – De winter heeft ongenadig toegeslagen in Oost-Europa. Vluchtelingen schuilen in gebouwen zonder ramen en deuren. Verwarming is er niet.
Jammeh
Actueel – De Gambiaanse president Jammeh blijft nog drie maanden langer regeren. Dat besliste het parlement, dat grotendeels uit leden van zijn partij bestaat.
mensenrechten geschonden in Syrië
Actueel – De Syrische overheid heeft volgens cijfers van activisten tot nu toe de meeste mensenrechtenschendingen begaan.
Reportage – Voormalig kindsoldaat Obina Charles besloot met gevaar voor eigen leven het rebellenleger van Kony te ontvluchten en geweld definitief af te zweren.
Gastblog – Peter Schouten van War Child ziet met eigen ogen hoe Uganda de grenzen open zet voor Zuid-Sudaneze vluchtelingen.
Interview – Reber Dosky ontving voor zijn film Radio Kobani IDFA's award voor beste Nederlandse documentaire. Een film over strijd, verwoesting, dood en hoop.
bommen in oost-aleppo syrië
Achtergrond – Het leger van Assad heeft in het belegerde deel van de stad Aleppo twee wijken terug gewonnen op de rebellen. Burgers daar zijn hun leven niet zeker.
Actieposter 'We gaan ze halen'
Vluchtelingenvraagstuk
Actueel – De Nederlandse regering komt haar belofte niet na vierduizend vluchtelingen op te vangen. Daarom organiseerde TINKEBELL. de actie 'We gaan ze halen'.
Een kindsoldaat in de Centraal Afrikaanse Republiek
Blog – Al jaren wordt er gevochten in de Centraal Afrikaanse Republiek. Beide strijdende partijen maken gebruik van duizenden kindsoldaten.
Actueel – Na een relatief rustige periode voor het belegerde Oost Aleppo, is vandaag het bommengeweld teruggekeerd naar dit deel van de veel bevochten stad
Paul Collier spreekt op SPARK-Ignite conferentie over vluchtelingen
Vluchtelingenvraagstuk
Interview – Ons systeem van vluchtelingenopvang deugt niet. We besteden het geld niet waar het hoort: voor het creëren van banen in de regio, zegt Paul Collier.
Een ongeindentificeerde soort bommen valt woensdagavond vanuit het luchtruim boven Oost Aleppo
Aleppo Watch
Actueel – Deel 2 in een exclusieve serie vanuit Aleppo over de gevolgen van de oorlog in Syrië. De bommen vallen weer.
Blog – Waarom is er met al dat hulpgeld niets blijvends opgebouwd?
White Helmets, familie, buren en vrienden helpen Abu Qutaiba al-Halabi en zijn vrouw al een week zoeken naar de overblijfselen van zijn schoonfamilie onder het puin
Aleppo Watch
Actueel – De wapenstilstand in Aleppo lijkt een verzoenend gebaar, maar is het dat ook?
Actueel – De opmars naar de stad in het Noorden van Irak werd gisteren ingezet. Het is het laatste grote bolwerk van ISIS in Irak
Blog – Eritreeërs die hun land ontvluchten en vervolgens terug gaan om er vakantie te vieren. Wie zijn deze mensen?
Opinie – Hoogleraar Mirjam van Reisen is boos op het positieve beeld dat journalist Arnold Karskens schetst van Eritrea in een uitzending van EenVandaag.
Abonneren op