Crisis

Afrikaanse migranten gered op Middellandse Zee. Foto Flickr.com/ Creative Commons, MOAS Mission
Achtergrond – De regimes waar VVD, CDA en D66 afspraken mee willen maken à la de Turkije-dea,l schenden de mensenrechten op grote schaal, stelt Rena Netjes.
Vluchtelingen
Actueel – De tweede poging om een kabinet met GroenLinks te formeren is stukgelopen op het onderwerp migratie.
Actueel – De bronnen waarop de verdachtmakingen zijn gebaseerd, zijn afgeschermd en kunnen niet geverifieerd worden.
Column – 'De hulporganisaties aanwijzen als degenen die de macht zouden hebben om die oorlog te doen beëindigen, is een grote overschatting', stelt Grotenhuis
Actueel – De wereld wordt er weer aan herinnerd: er is een crisis in Jemen. Gisteren werd de noodtoestand uitgeroepen. En wel hierom:
Actueel – Van Caracas tot aan Beirut, maakten Venezolanen dit weekend een hels kabaal op de straten om hun onvrede voor de regering te uitten.
Actueel – De vluchtelingen protesteren hiermee tegen de afwijzing van de asielaanvraag van een aantal van hen.
Column –  "Hoe langer mensen wegblijven, hoe groter de kans dat ze nooit meer zullen terugkeren", schrijft Judit Neurink
Vluchtelingen
Achtergrond – ‘Tweelingbroers’ Basel en Murad vloggen over hun leven in het Griekse vluchtelingenkamp Moria. ,”Geloof me, wij zijn de laatste brave Hendrikken hie
Nieuws – Pasen is ook in het door honger en oorlog geteisterde Kodok (Zuid-Sudan) een feest. En wie weet kan God via zijn Zoon nog een kentering teweegbrengen.
Tineke Ceelen in Somalië
Reportage – Armoede, klimaatverandering, conflicten en terreur hebben in Somalië een nieuwe golf van ellende veroorzaakt: honger. Tineke Ceelen was ter plaatse.
Actueel – IS wordt in Irak, Syrië en Libië teruggedrongen, maar in Egypte, lijkt dat niet het geval, schrijft Rena Netjes.
Actueel – In plaats toe te kijken, zou de wereld zich sterk moeten maken om alsnog een corridor te openen, schrijft Judit Neurink
Syrië
Actueel – Gisteren werd de wereld opgeschrikt door een nieuwe gifgasaanval in Syrië, in Khan Shaikhoun. Rena Netjes sprak contacten in de stad.
Achtergrond – Wie bepaalt hoeveel naar wie gaat en waar het geld precies aan wordt uitgegeven?
Vluchtelingen kamp in Zuid-Soedan
Actueel – Wat hebben de hongersnoden in Zuid-Soedan, Nigeria, Somalië en Jemen met elkaar gemeen? Een veranderend klimaat.
Achtergrond – 'Of het nu een nieuwe Saddam wordt, een vervolg op ISIS, of een regio vol stadsstaatjes: het volgende conflict is in de maak', schrijft Judit Neurink
Actueel – Oorlogscorrespondent Hans-Jaap Melissen bericht over de slag om het Iraakse Mosul, waar het regeringsleger vecht tegen Islamitische Staat (IS)
Actueel – Veertien Nederlandse NGO's lanceren een social-mediaspotje waarin ze op ludieke wijze aandacht vragen voor meer geld naar noodhulp.
Reportage – Eddy van Wessel fotografeerde de situatie in opvangkampen in de Centraal-Afrikaanse Republiek. Noodhulpverlener Esperant Mulumba vertelt de verhalen.
Opinie – De term 'gelukszoeker' doet geen recht aan de economische migranten die naar Europa komen. Wij zijn immers zelf ook gelukszoekers.
Geknoopt tapijt
Actueel – Ikea gaat tweehonderd Syrische vluchtelingen in vluchtelingenkampen in Jordanië een baan geven.
Somalische piraten
Achtergrond – Gek genoeg maken de landen met de meeste anti-VS terroristen geen deel uit van de lijst.
Achtergrond – Syrische oppositiegroepen gaan voor een vredesoverleg naar Astana. Maar wie zijn ze eigenlijk? En wat verwachten ze?
Reportage – De winter heeft ongenadig toegeslagen in Oost-Europa. Vluchtelingen schuilen in gebouwen zonder ramen en deuren. Verwarming is er niet.
Abonneren op