Crisis

Interview – Reber Dosky ontving voor zijn film Radio Kobani IDFA's award voor beste Nederlandse documentaire. Een film over strijd, verwoesting, dood en hoop.
Jammeh
Actueel – De Gambiaanse president Jammeh blijft nog drie maanden langer regeren. Dat besliste het parlement, dat grotendeels uit leden van zijn partij bestaat.
mensenrechten geschonden in Syrië
Actueel – De Syrische overheid heeft volgens cijfers van activisten tot nu toe de meeste mensenrechtenschendingen begaan.
Reportage – Voormalig kindsoldaat Obina Charles besloot met gevaar voor eigen leven het rebellenleger van Kony te ontvluchten en geweld definitief af te zweren.
Gastblog – Peter Schouten van War Child ziet met eigen ogen hoe Uganda de grenzen open zet voor Zuid-Sudaneze vluchtelingen.
bommen in oost-aleppo syrië
Achtergrond – Het leger van Assad heeft in het belegerde deel van de stad Aleppo twee wijken terug gewonnen op de rebellen. Burgers daar zijn hun leven niet zeker.
Actieposter 'We gaan ze halen'
Vluchtelingenvraagstuk
Actueel – De Nederlandse regering komt haar belofte niet na vierduizend vluchtelingen op te vangen. Daarom organiseerde TINKEBELL. de actie 'We gaan ze halen'.
Een kindsoldaat in de Centraal Afrikaanse Republiek
Blog – Al jaren wordt er gevochten in de Centraal Afrikaanse Republiek. Beide strijdende partijen maken gebruik van duizenden kindsoldaten.
Actueel – Na een relatief rustige periode voor het belegerde Oost Aleppo, is vandaag het bommengeweld teruggekeerd naar dit deel van de veel bevochten stad
Paul Collier spreekt op SPARK-Ignite conferentie over vluchtelingen
Vluchtelingenvraagstuk
Interview – Ons systeem van vluchtelingenopvang deugt niet. We besteden het geld niet waar het hoort: voor het creëren van banen in de regio, zegt Paul Collier.
Een ongeindentificeerde soort bommen valt woensdagavond vanuit het luchtruim boven Oost Aleppo
Aleppo Watch
Actueel – Deel 2 in een exclusieve serie vanuit Aleppo over de gevolgen van de oorlog in Syrië. De bommen vallen weer.
Blog – Waarom is er met al dat hulpgeld niets blijvends opgebouwd?
White Helmets, familie, buren en vrienden helpen Abu Qutaiba al-Halabi en zijn vrouw al een week zoeken naar de overblijfselen van zijn schoonfamilie onder het puin
Aleppo Watch
Actueel – De wapenstilstand in Aleppo lijkt een verzoenend gebaar, maar is het dat ook?
Actueel – De opmars naar de stad in het Noorden van Irak werd gisteren ingezet. Het is het laatste grote bolwerk van ISIS in Irak
Blog – Eritreeërs die hun land ontvluchten en vervolgens terug gaan om er vakantie te vieren. Wie zijn deze mensen?
Opinie – Hoogleraar Mirjam van Reisen is boos op het positieve beeld dat journalist Arnold Karskens schetst van Eritrea in een uitzending van EenVandaag.
Geweld in Nigeria door Boko Haram
Column – Tineke Ceelen van Stichting Vluchteling over het geweld in Nigeria. "Ik krijg het koud van mijn eigen woorden."
Actueel – Reina Buijs reageert op het IOB-rapport dat concludeert dat duizenden mensenlevens bespaard hadden kunnen blijven met Nederlandse ontwikkelingshulp.
Betty Asha met Viola
Van ’t web – De Zuid-Sudanese Betty Asha hielp al zo'n 2300 vluchtelingen veilig de grens over met Uganda.
Actueel – Het verminderen van de bugetten voor noodhulp en wederopbouw is volgens Cordaid en Oxfam Novib schokkend en hypocriet.
Nederland zelf de grootste ontvanger van eigen ontwikkelingsgeld
Data
Data – Meer dan een vijfde van het Nederlandse ontwikkelingsgeld (ODA) ging in 2015 naar de eigen schatkist.
Mohammed Badran op de vluchtelingentop van de VN in New York
Actueel – De VN-Vluchtelingentop in New York heeft weinig concreets opgeleverd voor de meer dan 65 miljoen ontheemden in de wereld.
Verslag – Vrouwen in oorlogstijd zijn meer dan slachtoffers.
Gastblog – Gratis en veilig onderwijs voor gevluchte kinderen moet topprioriteit krijgen, vindt War Child-directeur Tjipke Bergsma.
Column – Cordaid-directeur Simone Filippini reisde af naar Syrië. "Als je stilstaat en luistert hoor je niets. Zelfs geen hond. Soms is stilte ronduit eng."
Abonneren op