Crisis

Van ’t web – Voor de derde keer dit jaar vindt er in de CAR geweld plaats tegen medewerkers van het Rode Kruis.
Actueel – Zeven Syrische activisten in Nederland zijn naast de Westerkerk in Amsterdam een hongerstaking begonnen.
Reportage – De Nederlandse IND zegt dat de asielaanvragen van twee Egyptische asielzoekers niet kloppen, terwijl hun verhalen eenvoudig te achterhalen zijn.
Actueel – Human Rights Watch houdt negen Zuid-Sudanese leiders verantwoordelijk voor de misdaden die worden begaan in het land.
Nieuws – Een nieuw rapport van Human Rights Watch brengt naar buiten hoe vluchtelingen van alle leeftijden worden mishandeld door de Franse politie.
Fotoreportage – Hamburg is het toneel van grootschalige protesten tegen de G20 top. Fotojournalisten Robert Oosterbroek en Bas van Setten doen verslag.
Actueel – De cholera-uitbraak in Jemen is de ergste in de wereld. Vooral kinderen zijn vatbaar wegens ondervoeding.
Father Isaac uit Kodok, Zuid-Sudan
Actueel – Vluchtelingen uit Zuid-Sudan trekken massaal de grens over naar het voorheen gehate Sudan. Zo ook father Isaac uit Kodok aan de Nijl.
Afrikaanse migranten gered op Middellandse Zee. Foto Flickr.com/ Creative Commons, MOAS Mission
Achtergrond – De regimes waar VVD, CDA en D66 afspraken mee willen maken à la de Turkije-dea,l schenden de mensenrechten op grote schaal, stelt Rena Netjes.
Vluchtelingen
Actueel – De tweede poging om een kabinet met GroenLinks te formeren is stukgelopen op het onderwerp migratie.
Actueel – De bronnen waarop de verdachtmakingen zijn gebaseerd, zijn afgeschermd en kunnen niet geverifieerd worden.
Column – 'De hulporganisaties aanwijzen als degenen die de macht zouden hebben om die oorlog te doen beëindigen, is een grote overschatting', stelt Grotenhuis
Actueel – De wereld wordt er weer aan herinnerd: er is een crisis in Jemen. Gisteren werd de noodtoestand uitgeroepen. En wel hierom:
Actueel – Van Caracas tot aan Beirut, maakten Venezolanen dit weekend een hels kabaal op de straten om hun onvrede voor de regering te uitten.
Actueel – De vluchtelingen protesteren hiermee tegen de afwijzing van de asielaanvraag van een aantal van hen.
Column –  "Hoe langer mensen wegblijven, hoe groter de kans dat ze nooit meer zullen terugkeren", schrijft Judit Neurink
Vluchtelingen
Achtergrond – ‘Tweelingbroers’ Basel en Murad vloggen over hun leven in het Griekse vluchtelingenkamp Moria. ,”Geloof me, wij zijn de laatste brave Hendrikken hie
Nieuws – Pasen is ook in het door honger en oorlog geteisterde Kodok (Zuid-Sudan) een feest. En wie weet kan God via zijn Zoon nog een kentering teweegbrengen.
Tineke Ceelen in Somalië
Reportage – Armoede, klimaatverandering, conflicten en terreur hebben in Somalië een nieuwe golf van ellende veroorzaakt: honger. Tineke Ceelen was ter plaatse.
Actueel – IS wordt in Irak, Syrië en Libië teruggedrongen, maar in Egypte, lijkt dat niet het geval, schrijft Rena Netjes.
Actueel – In plaats toe te kijken, zou de wereld zich sterk moeten maken om alsnog een corridor te openen, schrijft Judit Neurink
Syrië
Actueel – Gisteren werd de wereld opgeschrikt door een nieuwe gifgasaanval in Syrië, in Khan Shaikhoun. Rena Netjes sprak contacten in de stad.
Achtergrond – Wie bepaalt hoeveel naar wie gaat en waar het geld precies aan wordt uitgegeven?
Vluchtelingen kamp in Zuid-Soedan
Actueel – Wat hebben de hongersnoden in Zuid-Soedan, Nigeria, Somalië en Jemen met elkaar gemeen? Een veranderend klimaat.
Achtergrond – 'Of het nu een nieuwe Saddam wordt, een vervolg op ISIS, of een regio vol stadsstaatjes: het volgende conflict is in de maak', schrijft Judit Neurink
Abonneren op