Beeld: Angela Tellier
Opinie

Zó kan de antiracismebaas racisme niet bestrijden

Rabin Baldewsingh, de officiële ‘antiracismebaas’ van de Nederlandse overheid, presenteerde zijn eerste Nationale Plan. Dat reikt veel minder ver dan hij zelf zou willen. Olave Nduwanje had al vóór Baldewsinghs aanstelling lage verwachtingen.

Dit artikel krijg je cadeau van OneWorld. Word abonnee
Rabin Baldewsingh, die sinds oktober vorig jaar de Nationaal Coördinator tegen Discriminatie en Racisme (NCDR) is, is ‘niet helemaal tevreden’ met het eerste Nationaal Programma tegen Discriminatie en Racisme, dat hij maandag presenteerde. Daar staat onder meer in dat nazaten van tot slaaf gemaakte mensen zonder kosten hun achternaam kunnen laten wijzigen als die aan hun voorouders is gegeven door voormalige plantage-eigenaren.

Baldewsingh pleitte eigenlijk voor meer, zoals het toestaan van religieuze attributen voor agenten en voor officiële excuses voor het slavernijverleden. Maar dat haalde het uiteindelijke plan niet. Het bevestigt hoe beperkt de macht is van de ‘nationale antiracisme-eindbaas’.

Dit opiniestuk verscheen eerder op OneWorld.nl op 23 juli 2021. Op dat moment was het kabinet nog hard op zoek naar haar Nationaal Coördinator tegen Discriminatie en Racisme. In oktober van dat jaar zou Rabin Baldewsingh de aanstelling krijgen.

Voorspelbare hetze van rechts

In de lente van 2021 schreef het demissionaire kabinet van Mark Rutte een vacature uit voor een ‘regeringscommissaris met één einddoel: de aanpak van discriminatie (op alle gronden) versterken.’ Rutte? Die eens de woorden ‘institutioneel racisme’ niet over zijn lippen kreeg, omdat dat een sociologisch begrip is waar hij niks mee had? Hoe kan het dat zijn kabinet er opeens van doordrongen is dat het onderwerp ‘een stevige impuls’ nodig heeft, en wel met een regeringscommissaris en een staatscommissie? 

Gaat de eerste 'antiracismebaas' een nieuw toeslagenschandaal voorkomen?

Daarvoor moeten we terug naar de zomer van 2020: de opstand in de Verenigde Staten na de publieke executie van de ongewapende Zwarte1 Amerikaan George Floyd door een politieman. Onder de paraplu van het Amerikaanse Black Lives Matter (BLM) gingen ook in Londen, Parijs, Berlijn en de rest van de wereld honderdduizenden mensen de straat op om te demonstreren tegen racistisch (politie)geweld.

In Nederland zagen we in een week tijd naar schatting 50.000 mensen de pandemie trotseren om solidariteit met Zwarte Amerikanen te betuigen, maar ook om allerlei vormen van onderdrukking op eigen bodem aan de kaak te stellen: kansenongelijkheid in het onderwijs, op de huizenmarkt, in de zorg en op de arbeidsmarkt, verdrinkende migranten in de Middellandse Zee, islamofobie, antisemitisme, klimaatracisme, fascisme en nazi-sympathisanten in de Tweede Kamer, en nog veel meer. De spandoeken en leuzen logen er niet om: Nederland heeft een racismeprobleem. 

Elke ambtenaar, politicus en beleidsmedewerker ontpopte zich in juni 2020 plots tot antiracisme-activist

Tegelijkertijd was er ook een voorspelbare hetze tegen de demonstranten door rechtse media en politici, met als excuus een heleboel corona-drogredenen. Zorg-personeel zou ‘geschoffeerd’ worden door de massale bijeenkomsten tijdens een pandemie. Vooral de eerste demonstratie op de Dam in Amsterdam, waar plots 10.000 mensen op afkwamen en waar artiest en Omroep Zwart-oprichter Akwasi beruchte woorden sprak, leidde ertoe dat burgemeester van Amsterdam Femke Halsema kop van Jut werd omdat ze het liet doorgaan.

Desondanks kon politiek Den Haag negen maanden voor de landelijke verkiezingen niet achterblijven. Elke ambtenaar, politicus en beleidsmedewerker ontpopte zich plots tot antiracisme-activist. Nou ja, op sociale media dan. De hashtag #BlackLivesMatter en de zwarte vlakjes werden gretig door politici en politieke partijen getweet, gefacebookt, ge-instagramd en wellicht zelfs getiktokt. Waar Black Lives Matter, Kick Out Zwarte Piet (KOZP) en Antifa vóór de wereldwijde BLM-opmars werden weggezet als mogelijke terroristische bewegingen of ‘woke’-politie, huldigden de niet-uitgesproken rechtse media ons – ik hoorde er ook bij – nu opeens als pioniers, revolutionairen en verzetshelden. 

Sluw links inhalen

De virale populariteit van de Black Lives Matter-beweging sloeg op den duur dus zelfs over naar onze premier. Tegen alle verwachtingen in haalde hij heel sluw Denk, de PvdA, GroenLinks en de PvdD links in door aan te kondigen dat hij van plan was om de leiders van BLM Nederland op gesprek uit te nodigen in het Torentje. Toen het nieuws de organisatoren van de BLM-demonstraties in Nederland bereikte, was de eerste reactie: “Huh, wie gaat-ie dan uitnodigen? We hebben geen leiders!”

We waren immers activisten die spontaan besloten om via een ad hoc WhatsAppgroep ‘iets’ te doen na de moord op Floyd. Wat zeker niet op de to-dolijst stond: een meeting met Rutte. Want wij herinnerden ons nog goed dat Rutte ons opdroeg Nederland maar te verlaten als we kritiek hadden, dus wij gunden hem geen gemakzuchtig fotomoment of een verkiezingsstunt. Wie uiteindelijk wel in het Torentje belandden? Naast een paar bekende antiracisme-organisatoren en -activisten, zag ik vooral mensen die ik nooit heb gezien bij antiracismedemonstraties. Toen ik komiek Jandino zag poseren voor de camera’s, was de klucht compleet. Dachten we. 

Uitgerekend het kabinet van de toeslagenaffaire heeft bepaald wat hét antiracismekopstuk van dit land moet kunnen en doen

De nieuwste aflevering van deze Dutch dramedy was de vacature voor een nationale antiracismebaas. Een functie die de linkse oppositiepartijen eisten en waar het demissionaire kabinet invulling aan moet geven. Demissionair, mind you, vanwege de ‘toeslagenaffaire’: het beste voorbeeld van de verwoestende impact van institutioneel racisme op de levens van mensen en de democratische rechtstaat in de recente geschiedenis. Dát kabinet heeft dus bepaald wat hét antiracismekopstuk van dit land moet kunnen en doen. 

Hoe – en misschien vooral voor wie – kun je verbindend zijn als het over racisme gaat?

Dus wat stond er in het functieprofiel? Vooral heel veel wollige woorden zoals ‘maatschappelijke actoren’, ‘stakeholders’, ‘aanjaagfunctie’, ‘nationaal programma’ en ‘handelingsperspectief’. Wat ook erg opvalt: de woorden verbindend en verbinding. In het verkennende rapport van het ministerie wordt ook gesproken van een onkreukbaar imago en onberispelijk gedrag. Hoe bewijs je tijdens een sollicitatieprocedure dat je verbindend bent? Hoe – en misschien vooral voor wie – kun je verbindend zijn als het over racisme gaat? Wat is een onkreukbaar en onberispelijk imago? Het mag duidelijk zijn: dit is ambtenarencodetaal voor neutraal en niet controversieel. 

Niet verbindend genoeg

Raad eens wie niet neutraal zijn op het gebied van racisme in Nederland? Zowat alle Zwarte mensen die zich al jaren in het publieke en politieke debat mengen om (institutioneel) racisme te duiden, benoemen en bestrijden: emeritus hoogleraar Gloria Wekker, historicus Nancy Jouwe, antropoloog, Black Archives-oprichter en KOZP-activist Mitchel Esajas, ikzelf en nog vele andere activisten, die soms met gevaar voor eigen veiligheid demonstraties tegen racisme hebben geleid en ander organisatorisch en academisch werk hebben verricht om verandering teweeg te brengen. 

En wat was daar vervolgens de framing van? De Telegraaf portretteerde KOZP-activisten als staatsgevaarlijk en onderdeel van criminele netwerken. Dilan Yesilgöz (nu VVD  staatssecretaris van Economische Zaken en Klimaat) verweet Gloria Wekker op nationale televisie te polariseren en racistisch te zijn tegenover witte mensen in haar baanbrekende boek Witte Onschuld. De rechtse Twitter-hetze waarbij Nancy Jouwe werd ‘gecanceld’ toen zij op tv het punt maakte dat de Nederlandse staat racisme pas serieus nam na gewelddadige acties van Molukse activisten in de jaren 70 en 80.

Juist relevante Zwarte activisten zijn niet ‘verbindend’ genoeg voor de functie

Ik kan een hele waslijst maken van relevante Zwarte activisten, denkers, doeners en onderzoekers die volgens de zittende macht polariserend, extremistisch en gevaarlijk zouden zijn. Maar laten dat nou net de mensen zijn die het meest hebben gedaan – en gelaten – om de politieke urgentie en het maatschappelijke bewustzijn rond racisme in Nederland te verhogen. En juist zij hoeven dus bij voorbaat al niet te solliciteren op de functie antiracismebaas van Nederland, want ze zijn hoogstwaarschijnlijk niet ‘verbindend’ genoeg. 

Saillant detail: uit het verkennende rapport dat voorafging aan de vacaturetekst, blijkt dat lagere overheden en het maatschappelijk middenveld er keer op keer op aandrongen dat de nieuwe antiracismebaas ook de bevoegdheid moet krijgen om het racisme bínnen de overheid aan te pakken. Maar demissionair minister Ollongren koos ervoor om daar behendig omheen te navigeren en presteerde het om nergens in de vacature ‘institutioneel racisme’ te noemen. Ze hield het op vage taal in de trant van “handelingen van de overheid kritisch volgen” en ook “pionieren en de rol van de NCDR werkendeweg vormgeven”. Dus kregen we een antiracismebaas die ervoor kiest om racisme van overheidswege niet aan te vechten.

Dit artikel verscheen eerder op OneWorld.nl op 23 juli 2021.

Mark Ruttes eerste ‘toeslagenschandaal’ (in 2003)

Hoe gemeenten etnisch profileren op basis van geboorteplaats

  1. De auteur schrijft Zwart met een hoofdletter om aan te geven dat Zwart niet naar een huidskleur, maar naar een politieke en culturele identiteit verwijst. ↩︎

Ik wil dat OneWorld blijft bestaan

AbonneerDoneer

Verder lezen?

Rechtvaardige journalistiek verdient een rechtvaardige prijs.
Maak jij OneWorld mogelijk?

Word abonnee

  • Digitaal + magazine  —   8,00 / maand
  • Alleen digitaal  —   6,00 / maand
Heb je een waardebon? Klik hier om je code in te vullen

Factuurgegevens

Je bestelling

Product
Aantal
Totaal
Subtotaal in winkelwagen  0,00
Besteltotaal  0,00
  •  0,00 iDit is het bedrag dat automatisch van je rekening wordt afgeschreven.

Lees je bewust met OneWorld en draag bij aan een rechtvaardige wereld.

Dat kan al vanaf 6 euro per maand

Ontvang onze beste verhalen in je mailbox

Volg ons