Beeld: Nidal Rohmi
Fotoreportage

Gazaanse Jamila (29) verloor haar benen, maar niet haar wilskracht

Als tiener verloor de Gazaanse Jamila el-Habbash (nu 29) door een Israëlisch bombardement niet alleen haar zus en haar neef, maar ook haar beide benen. Ze revalideerde in het buitenland, keerde terug om te studeren en verwezenlijkte haar droom om journalist te worden. Fotograaf Nidal Rohmi maakte deze indringende foto van El-Habbash. ‘Wat haar overkwam, kon het leven in haar niet doden.’

Dit artikel krijg je cadeau van OneWorld. Word abonnee

“Ik kan niets vergeten; dat ik in een rolstoel zit, of het beeld van mijn dode zus Shatha en mijn neef Israa.” Jamila el-Habbash (29) uit de Gazastrook werd slachtoffer van de Israëlische bombardementen in 2008-2009. Ze was 15 en speelde op het dak van haar huis toen daar een bom viel.

 

Jamila sloeg tegen de grond. Toen ze bijkwam, had ze beide benen verloren. Het lichaam van haar zusje lag, in tweeën, naast dat van haar dode neef. Volgens persbureau Reuters waren er in Gaza in augustus 2023 al minstens 1600 geamputeerden – van wie bijna een derde ‘als gevolg van het conflict met Israël’.

 

Tweet dit

Wat Jamila overkwam, kon het leven in haar niet doden

Tweet dit

 

De Palestijnse fotograaf Nidal Rohmi maakte deze foto, van een revaliderende Jamila, eind 2022. Het is onderdeel van zijn fotoreeks ‘My Phantom Walks With Me’, waarvoor hij Palestijnen fotografeerde die met een amputatie leefden. Door Israëls laatste belegering van Gaza verloor hij zelf zijn huis en vluchtte hij met zijn familie naar Zuid-Gaza. In februari van 2024 lukte het hem te vluchten naar Caïro (Egypte), opnieuw samen met zijn familie.

 

Hoe het met Jamila gaat, kan Rohmi niet vertellen. Wel schreef hij begin 2023: ‘Toen ik Jamila voor het eerst ontmoette, vertelde ze: ‘Succes kost hard werken en toewijding.’’ Na haar revalidatie in Saudi-Arabië, Slovenië en Frankrijk keerde ze terug naar Gaza, waar ze een studie Media deed aan de Al-Aqsa Universiteit. Bij Al Jazeera kon ze haar droom verwezenlijken om journalist te worden. Rohmi: ‘Wat Jamila was overkomen zou nooit het leven in haar doden, het zou haar sterker maken.’

 

Een eerdere versie van dit artikel verscheen in december 2023 in OneWorld Magazine.

Ik wil dat OneWorld blijft bestaan

AbonneerDoneer

Verder lezen?

Rechtvaardige journalistiek verdient een rechtvaardige prijs.
Maak jij OneWorld mogelijk?

Word abonnee

  • Digitaal + magazine  —   8,00 / maand
  • Alleen digitaal  —   6,00 / maand
Heb je een waardebon? Klik hier om je code in te vullen

Factuurgegevens

Je bestelling

Product
Aantal
Totaal
Subtotaal in winkelwagen  0,00
Besteltotaal  0,00
  •  0,00 iDit is het bedrag dat automatisch van je rekening wordt afgeschreven.

Lees je bewust met OneWorld en draag bij aan een rechtvaardige wereld.

Dat kan al vanaf 6 euro per maand

Ontvang onze beste verhalen in je mailbox

Volg ons