Maira Gimenez (19) voor het huis van haar tante met haar nichten. De stiefvader van Maira misbruikte haar en haar zus, en sloeg haar broers. Een broer gebruikte de drug paco, gemaakt van restjes cocaïne, rattengif, kerosine en oplosmiddelen. Daarna werd hij vermoord door een politieagent. In 2016 verloor Maira haar huis door een brand. Beeld: Karl Mancini
Fotoreportage

Er is een vrouw vermoord

Er wordt in Argentinië elke 28 uur een vrouw ver­moord, en dat heeft te maken met de machocultuur en met het heersende idee dat geweld normaal is binnen een relatie. Een reportage van fotograaf Karl Mancini, die zich al meer dan een decennium met het onderwerp bezighoudt.

Dit artikel krijg je cadeau van OneWorld. Word abonnee
Er wordt in Argentinië elke 28 uur een vrouw ver­moord. Sinds 2012 valt femicide er niet meer onder ‘moord’ en kent het een eigen strafmaat. Het wordt streng vervolgd en met levenslange gevangenisstraf bestraft. Ook is er sinds 2015 een vrouwenbeweging opgestaan die onder de naam Ni una menos (niet één [vrouw] minder) strijdt tegen het grootschalige geweld tegen vrouwen in Latijns­Amerikaanse landen.

De moord op vrouwen en het huiselijk geweld in Argentinië hebben volgens fotograaf Karl Mancini, die zich al meer dan een decennium met het onderwerp bezighoudt, te maken met de machocultuur en met het heersende idee dat geweld normaal is binnen een relatie. “Veel van de vrouwen die ik fotografeer, zijn later weer slachtoffer geworden van geweld. Soms zijn ze door de jarenlange mishandeling depressief geworden, of hebben ze geen gezond zelfbeeld meer. Dan vallen ze makkelijk terug in relaties waarin mannen ze slaan, omdat dat is wat ze kennen.” Geweld tegen vrouwen vindt overigens plaats in alle milieus en is zeker niet altijd gekoppeld aan armoede.

Alle mannen zouden zich moeten verdiepen in geweld tegen vrouwen. Het heeft mijn leven com­pleet veranderd

Ondanks de strenge strafmaat en de actieve vrouwenbeweging, neemt de moord op vrouwen in het land toe, meldt Mancini. De half Argentijnse, half Italiaanse fotograaf werkte eerst alleen in Argentinië, daarna ook in andere landen. “Geweld tegen vrouwen is een universeel verschijnsel. Het onderliggende patriarchale systeem en de onderdrukking zijn overal, alleen de uitingen van geweld tegen vrouwen zijn verschillend. Zo gaat mijn project in Italië over stalken, huiselijk geweld en het feit dat de regering abortus wil verbieden. Sinds er wereldwijd steeds meer conserva­tieve regeringen gevormd worden, zijn het vooral vrouwen die terugvechten. Parallel daaraan zie je dat het geweld van mannen tegen vrouwen toeneemt, en ook wreder is.”

In de familie van Mancini kwam dergelijk geweld ook voor, wat het makkelijker maakt om het vertrouwen te winnen van de vrouwen die hij fotografeert. “Ik vertel hen ook mijn ervaringen en houd jarenlang contact met alle vrouwen. Als er weer iets gebeurt, bellen ze mij. Ik vind dat alle mannen zich moeten verdiepen in geweld tegen vrouwen. Het heeft mijn leven com­pleet veranderd.”

Karina Abregù (42) met haar dochter, schoonzoon, en kleinzoon. Karina’s ex-man heeft haar elf jaar mishandeld en haar daarna ver-brand. Haar gezondheid laat het niet toe te werken, en ze krijgt geen uitkering. De familie van haar ex-man bedreigt haar nog altijd.

 

Adriana Toporovskaia (55) met haar dochters Rivka, Alicia en Rajel. Adriana is veel door haar ex-man geslagen, en hij dreigt haar nog steeds te vermoorden. Hij heeft haar geprobeerd te wurgen waar haar dochters bij stonden. De politie weigert haar te beschermen.

 

Florencia Minici, een van de leiders van de Ni una menos-bewe-ging, praat met journalisten na haar vrijlating uit het politiebureau. Ze was met vijf andere vrouwen opgepakt toen ze leuzen aanbrachten op muren, waarin ze opriepen om op Internationale Vrouwendag te protesteren tegen geweld tegen vrouwen.

 

Eva Analia Dejesus (42), is lesbisch en zat acht maanden vast nadat ze zichzelf verdedigde tegen een bende die haar ‘corrigerend’ wilde verkrachten. Eerder staken ze al haar huis in brand, doodden haar hond en stalen haar fiets. De queer gemeenschap en de Ni una menos-groep vochten met succes voor haar vrijlating.

 

Een half miljoen vrouwen gingen op Internationale Vrouwendag de straat op tijdens de tweede staking die de Ni una menos-beweging organiseerde. Op de borst van de vrouw staat: ‘Wanneer je een van ons raakt, raak je ons allemaal’.

 

Margarita Meira is leider van Madres Victimas de Trata, waarin moeders die hun dochters verloren aan vrouwenhandel zich verenigen. Haar dochter Susana Graciela Becker verdween in 1991 en werd een jaar later dood gevonden. Haar vriend had haar verkocht. Prostitutie is illegaal in Argentinië, maar in de hoofdstad alleen al zijn 1500 bordelen.

 

Suhene Carjalahes is op haar 26ste overleden aan de verwondingen die haar vriend Damian Loketek haar had toegebracht. De politie weigerde haar aangifte te verwerken, omdat het ging om ‘iets tussen twee mensen’. Haar moeder vecht nu voor gerechtigheid. Damian is naar Israël gevlucht om een mogelijke rechtszaak te ontlopen.

 

Ishta (16) voor haar huis. Ze woont met haar moeder Mariana en haar jongere zus Ashanti in Posadas (hieronder), vlakbij de grens met Paraguay en Brazilië. Een groep jongens heeft haar meerdere keren seksueel misbruikt.

 

Mariana Pizarro woont met haar dochters Ashanti en Ishta (hierboven) in Posadas. Ze werd jarenlang fysiek en psychologisch mishandeld door haar man, ook tijdens haar zwangerschap. Ze ontsnapte aan hem door naar de VS te vluchten. Terug in Argentinië werd ze een van de kopstukken van de feministische beweging.

 

Leden van de Cooperativa Mika, die vecht tegen gender-gerelateerd geweld, tijdens een haarstyling-cursus van een van de leden, kapper Esther Ramirez (46). Tijdens deze cursussen praten de vrouwen over het geweld dat hen is aangedaan.

 

Marta Tarqui en haar man, kort na de veroordeling van de ex-vriend van hun dochter Daiana Belen Colque, die haar vermoordde met meerdere messteken. Oscar Hernan Trinidad Baez is veroordeeld tot levenslang.

 

Dit artikel verscheen eerder in OneWorld-magazine.

'Soedanese vrouwen verzetten zich al jaren'

Mannen kunnen niet verkracht worden, zegt de wet

Ik wil dat OneWorld blijft bestaan

AbonneerDoneer

Verder lezen?

Rechtvaardige journalistiek verdient een rechtvaardige prijs.
Maak jij OneWorld mogelijk?

Word abonnee

  • Digitaal + magazine  —   8,00 / maand
  • Alleen digitaal  —   6,00 / maand
Heb je een waardebon? Klik hier om je code in te vullen

Factuurgegevens

Je bestelling

Product
Aantal
Totaal
Subtotaal in winkelwagen  0,00
Besteltotaal  0,00
  •  0,00 iDit is het bedrag dat automatisch van je rekening wordt afgeschreven.

Lees je bewust met OneWorld en draag bij aan een rechtvaardige wereld.

Dat kan al vanaf 6 euro per maand

Ontvang onze beste verhalen in je mailbox

Volg ons