Achtergrond

De week van Went in tweets #105

Dit artikel krijg je cadeau van OneWorld. Word abonnee

dWvWiT#105 – Robert Went is econoom bij de Wetenschappelijke Raad voor het Regeringsbeleid (WRR). Voor OneWorld selecteert hij wekelijks zijn favoriete tweets. Uit zijn 160 tweets van afgelopen week zijn dit de 15 tweets (+ een geleende tweet) die je niet mag missen.

Hakken

Brexit

Een mooie verklaring van inmiddels ruim 200 economen (waaronder Simon Wren-Lewis en Mariana Mazzucato) in de UK over Brexit. In 1997 heb ik samen met Kees Vendrik en Geert Reuten verklaringen gemaakt die ondertekend werden door 70 Nederlandse en ruim 320 Europese economen tegen de invoering van de euro, en die waren een stuk langer. Deze tekst noemde een van de initiatiefnemers "sweet en simple", en dat is ook gelijk de kracht denk ik. Nauwelijks opgepikt in de pers in de UK, tot grote frustratie van de organisatoren.

Om een beetje gevoel te krijgen voor de argumenten die in die discussie in de UK een rol spelen, heb ik naar Brexit the Movie gekeken. Kan ik je aanraden! Het is een wat wonderlijke mix van mythe en realiteit, ideologie en feit, en vrije marktsprookjes en begrijpelijke wrevel. Interessant om te zien hoe dat werkt, en goed gedaan ook. Maar kijk vooral zelf.

Rondom het ook dit jaar weer zeer genietbare – you love it or hate itSongfestival kwam deze grappige cartoon langs.

Complot

Je hebt ze vast ook wel eens in je tijdlijn zitten: van die tweets waarin een complot of samenzwering "onthuld" wordt. Nee, ik geef geen voorbeelden, maar soms zijn ze ook van mensen die ik over het algemeen hoog aansla. Tegen één van hen heb ik wel eens gezegd dat hij de mogelijkheden van zijn tegenstanders overschat als hij denkt dat ze daar toe in staat zijn. Maar dat vond hij natuurlijk naïef. Twee mooie tweets hierover.

Vroeger…

Vroeger was niet alles beter, maar dit is een prachtige longread met geweldige foto's over hoe innovatie de wereld veranderde.

Genie

TTIP-baten

Het gaat bij TTIP al lang niet meer alleen (of vooral) over de mogelijke positieve of negatieve economische gevolgen van een handelsverdrag tussen de EU en de VS. Maar een deel van de discussie focust zich daar natuurlijk wel op. Er zijn veel misverstanden en is veel mythevorming over wat modelberekeningen daarover laten zien. Het CPB kwam met een meta-evaluatie – ik had de link naar dat stuk vorige week in dit blog zitten. Daarover sloegen diverse media op hol, en gelukkig zet de onderzoeker van het CPB dat recht in een interview. Maar daarna ontstond nog meer verwarring door een nieuwe bijna 400 pagina's dikke studie die voor de Europese Commissie is uitgevoerd door onderzoeksbureau Ecorys. Daar werd (o.a. door mij) het nodige over getweet met de Pinksterdagen. Omdat je dat natuurlijk gemist hebt hier wat volgens mij de essentie is. 

Duur bier

Een geweldig filmpje met verborgen camera van Oxfam over de gevolgen van belastingontduiking.

Close to you

Toevallig kwam ik deze tweets tegen: wat we kunnen leren van een prachtige classic van The Carpenters.

Rechtvaardige handel

Vroeger was de wereld simpel, moppert zo nu en dan een econoom of beleidsmaker. Handel was gewoon goed, dat wist toch iedereen?! Maar nu zie je protectionistische tendensen, dat gaat de verkeerde kant op. Dat beeld is echter te simpel: handel is niet altijd goed voor iedereen. En wie om zich heen kijkt, ziet al vele jaren toenemende kritiek op de gevolgen van de manier waarop handel tot nu nu toe vaak geliberaliseerd is. Het gaat niet alleen om techniek, maar ook om verdelingsvragen. En over wat we rechtvaardig vinden. Mijn favoriete econoom Dani Rodrik had deze week een goed opiniestuk over rechtvaardigheid en handel. En dat sloot weer mooi aan op een column van Luuk van Middelaar in het NRC.

WRR-suggesties voor verkiezingen

De voorzitter en directeur van de WRR praten af en toe met de fractievoorzitters van de twee Kamers om te horen of zij iets hebben aan het werk van de WRR, en of ze wellicht suggesties hebben voor thema's waar we toegevoegde waarde zouden kunnen hebben. Het idee om gebaseerd op WRR-onderzoek een kort stuk te maken met suggesties voor de verkiezingsprogramma's van politieke partijen viel in goede aarde. Hier is het.

Blijf op de hoogte

* Mijn persoonlijke website (met RSS-feed).

* Vanaf nu elke week een mailtje wanneer mijn nieuwe blogpost online staat? Word lid van de nieuwsbrief

* Abonneren op de RSS-feed van dit weekblog.

Ik wil dat OneWorld blijft bestaan

AbonneerDoneer

Lees je bewust met OneWorld en draag bij aan een rechtvaardige wereld.

Dat kan al vanaf 6 euro per maand

Ontvang onze beste verhalen in je mailbox

Volg ons