Achtergrond

De week van Went in tweets #104

Dit artikel krijg je cadeau van OneWorld. Word abonnee

dWvWiT#104 – Robert Went is econoom bij de Wetenschappelijke Raad voor het Regeringsbeleid (WRR), en tweet veel over economie en globalisering. Voor OneWorld selecteert hij wekelijks zijn favoriete tweets. Uit zijn 143 tweets van afgelopen week zijn dit de 15 (+ een geleende tweet) die je niet mag missen.

Vooruitgang

Innovatie is nodig om maatschappelijke problemen op te lossen en ook goed voor de economische groei, weten we allemaal. Maar er wordt natuurlijk ook van alles bedacht en gemaakt waar de maatschappelijke baten nihil of negatief van zijn. En er wordt veel tijd, geld en denkkracht besteed aan onzin. Laten we dat vooral niet vergeten als weer eens iemand roept dat de overheid veel te veel geld verspilt. 

Flex als hype

Een nuttig tegengeluid van Ronald Dekker in het voortgaande debat over de toekomst van banen en flex. Ik besteedde een paar weken terug in dit blog al aandacht aan een rapport van Paul de Beer, die onderbouwd vraagtekens plaatst bij enkele veelgehoorde claims en (té ?) snelle generalisaties over de arbeidsmarkt nu en straks. Dit interview sluit daar op aan. Je moet er even een exemplaar van PW De Gids voor op de kop tikken – ik lees het ook niet dagelijks – maar dat is de moeite waard. 

Eind dit jaar komen we met een WRR-verkenning over flex, dat wordt het vervolg op De Robot de Baas in het kader van ons project over de toekomst van werk. We bespraken deze week in de projectgroep de tweede versie van de meeste stukken die voor dat boek geschreven worden door externe deskundigen, en daar zit veel mooi materiaal bij.

Je week

Productiviteit

De productiviteit van onze economie – de toegevoegde waarde van een gemiddelde werkende per tijdseenheid – stijgt al geruime tijd niet of nauwelijks, en dat remt de economische groei. Robert Gordon schreef daar een prachtig dik en pessimistisch boek over, en de discussie over symptomen, oorzaken en mogelijke remedies wordt overal gevoerd. In dat kader drie interessante stukken die ik langs zag komen deze week.

Gevaar: een econoom

Uitgebreid in de pers deze week: een econoom – kennelijk lid van AL-GEBRA, twitterde iemand 😉 – die in de VS uit een vliegtuig gehaald is, omdat zijn buurvrouw de tekens niet vertrouwde in de differentiaalvergelijkingen die hij zat te maken. The Economist had daar dit leuke stuk over.

Ongelijke wereld

Vorige week tipte ik het boek van Branko Milanovic over mondiale ongelijkheid. Deze slides van een boekpresentatie die hij onlangs gaf, zijn een mooie introductie en ondersteuning bij het boek.

Spionnen

Prachtig artikel uit The Guardian over kinderen in de VS die ineens ontdekten dat hun ouders Russische spionnen waren. Helemaal leuk als je net als ik een groot fan bent van The Americans. Ik wacht vol spanning op de dag dat Netflix hier de vierde serie brengt, die is volgens de berichten beter dan ooit (en er is nu al sprake van weer een vervolg!).

TTIP-debat

Ik plak niet meer elke week een paar tweets in dit blog over TTIP, want veel nieuws is geen nieuws of speculatie. En ik vind eigenlijk ook dat de discussie meer zou moeten gaan over wat we wél willen met handel, en hoe betere handelsverdragen er uit kunnen zien. Hij tij is internationaal een beetje aan het keren over handel, is mijn indruk, en er komt meer ruimte voor zulke discussies en denkwerk daarover – zie bijvoorbeeld in dat kader het lezenswaardige SER-rapport over TTIP. Maar er gebeurt nu weer van alles in de nasleep van TTIP-leaks en in de onderhandelingen, dus ik link naar een interessant stuk daarover van de week hiervoor.

Ook nieuws: het CPB zette een beschouwing online over al langer bekende modelschattingen van de economische gevolgen van TTIP, die – als ik de noten daarin goed begrijp – in eerste instantie gebruikt is voor het genoemde SER-rapport. Harvard-econoom Dani Rodrik plaatste een jaar terug relativerende kanttekeningen bij het modelleren van de economische gevolgen van TTIP, in reactie op de interessante discussie (zijn woorden) die we daarover hadden in Europa. Later deed hij dat opnieuw over modelschattingen van de gevolgen van TPP. Ik heb die twee stukjes nog even bij elkaar gezet in een tweet. 

Kampioenen

Blijf op de hoogte

* Mijn persoonlijke website (met RSS-feed).

* Vanaf nu elke week een mailtje wanneer mijn nieuwe blogpost online staat? Word lid van de nieuwsbrief

* Abonneren op de RSS-feed van dit weekblog.

Ik wil dat OneWorld blijft bestaan

AbonneerDoneer

Lees je bewust met OneWorld en draag bij aan een rechtvaardige wereld.

Dat kan al vanaf 6 euro per maand

Ontvang onze beste verhalen in je mailbox

Volg ons