Beeld: Kyle Glenn

De 10 beste Movement-stukken van 2018

Voordat we het nieuwe jaar inluiden, staat we stil bij een aantal stukken uit 2018. Interviews met Bram Vermeulen, een kritische blik op Femke Halsema, taalkeuzes van de redactie en de geschiedenis van de Indische Nederlander: dit en meer zijn de beste Movement-stukken van afgelopen jaar.

Dit artikel krijg je cadeau van OneWorld. Word abonnee
Op Movement verschijnen OneWorld-verhalen over migratie. Met achtergrond en duiding vertellen we zo veel mogelijk het complete verhaal, maar wijken daarbij niet voor kritische geluiden. De tien stukken hieronder waren de pareltjes van het afgelopen jaar.

1. Femke Halsema’s tirannie van de middelmaat

Femke Halsema, de nieuwe burgemeester van Amsterdam, schreef een boek over hoe wij moeten omgaan met vluchtelingen. Olave Nduwanje houdt Halsema’s ideeën tegen het licht: “Wat gunt zij kinderen zoals ik?”

Femke Halsema's tirannie van de middelmaat

2. Inburgeren in een land dat niet bestaat

Ons inburgeringsonderwijs is behoorlijk gedateerd, zo blijkt uit oefenexamens. Wat heb je er als nieuwkomer aan om te leren hoe je de huur per acceptgiro overschrijft aan de inmiddels failliete Fortis Bank?

Inburgeren in een land dat niet bestaat

3. ‘Taalachterstand’ is een stigmatiserend woord

Kinderen van anderstalige ouders die volgens de school niet snel genoeg Nederlands leren, hebben meestal geen taalachterstand. “Het is logisch om bepaalde woorden niet te kennen als je minder contact met een taal hebt”, legt logopedist en taalkundige Manuela Julien uit.

‘Taalachterstand’ is een stigmatiserend woord

4. Naakt voor de IND

Het recente verhoor van Hazem Darwiesh door de Immigratie- en Naturalisatiedienst (IND) blijft hem achtervolgen. Hij deed zijn uiterste best om alle vragen keurig te beantwoorden, ook vragen waarvoor hij altijd was weggerend. Maar één vraag was een onvoorziene klap.

Naakt voor de IND

5. Uitgeprocedeerd? Nee: ongedocumenteerd!

De kraakacties van Amsterdams vluchtelingencollectief We Are Here zijn plots landelijk nieuws. Maar de berichtgeving van bijvoorbeeld de NOS en EenVandaag over deze mensen is behalve niet ‘neutraal’ – vaak ronduit foutief. Arzu Aslan legt uit hoe het wél zit.

Uitgeprocedeerd? Nee: ongedocumenteerd!

6. ‘Ik ben een migrant van het luxe soort’

OneWorld legt journalist en Afrikacorrespondent Bram Vermeulen een aantal keuzes voor over migratie, een thema dat continu terugkeert in zijn werk.

‘Ik ben een migrant van het luxe soort’

7. Iedereen migrant #5: Indische Nederlanders

Er schuilt veel tragiek in de geschiedenis van Indische Nederlanders: gedwongen Indonesië te verlaten na de onafhankelijkheid maar nooit echt welkom in Nederland. “Ik hoorde eigenlijk nergens bij.”

Iedereen migrant #5: Indische Nederlanders

8. Hoe Turkije aan Syriërs verdient

Met 3,4 miljoen geregistreerde Syriërs in het land, vangt Turkije de meeste vluchtelingen wereldwijd op. Ter vergelijking: in heel Europa vroegen sinds 2011 één miljoen Syriërs asiel aan. Hoe gaat het met al die nieuwkomers, in hun voormalige buurland?

Hoe Turkije aan Syriërs verdient

9. Met deze migratietaal stoppen we

Verhalen over migratie lopen over van de foutieve termen en woorden vol negatieve connotaties. Zo blijven mythes en desinformatie circuleren. Ook bij OneWorld gaat het soms verkeerd. Maar daar maakten we een einde aan.

Stop eens met deze migratietaal

10. Iedereen migrant: de Hugenoten

Waarom noemen we alleen Turkse, Marokkaanse of Caribische Nederlanders ‘migrant’? Want 98 procent van de Nederlanders heeft buitenlandse voorouders; het gevolg van vijf eeuwen migratie. OneWorld portretteert vergeten migranten. Deel 1: de Hugenoten.

Iedereen migrant: de Hugenoten

Ik wil dat OneWorld blijft bestaan

AbonneerDoneer

Verder lezen?

Rechtvaardige journalistiek verdient een rechtvaardige prijs.
Maak jij OneWorld mogelijk?

Word abonnee

  • Digitaal + magazine  —   8,00 / maand
  • Alleen digitaal  —   6,00 / maand
Heb je een waardebon? Klik hier om je code in te vullen

Factuurgegevens

Je bestelling

Product
Aantal
Totaal
Subtotaal in winkelwagen  0,00
Besteltotaal  0,00
  •  0,00 iDit is het bedrag dat automatisch van je rekening wordt afgeschreven.

Lees je bewust met OneWorld en draag bij aan een rechtvaardige wereld.

Dat kan al vanaf 6 euro per maand

Ontvang onze beste verhalen in je mailbox

Volg ons