Ouderliefde is een wapen tegen homofobie

Dit artikel krijg je cadeau van OneWorld. Word abonnee
Er zijn recent veel sterke documentaires uitgebracht die ingaan op het leven van LGBTI’s in landen waar homoseksualiteit verre van geaccepteerd wordt.  Het bijzondere aan Out & About is dat het de zaken niet uit de ogen van de LGBTI’s zelf, maar vanuit de ervaringen van hun ouders bekijkt.

De film duikt in de wereld van drie families die leven in landen waar homoseksualiteit illegaal is. Rusland, waar het maken van ‘propaganda’ voor homoseksualiteit strafbaar is, Kenia, waar homoseksuelen regelmatig het slachtoffer zijn van geweld en Indonesië, waar LGBTI-acceptie net een flinke knauw kreeg, vormen het decor in deze halfuur durende documentaire.

Niet de LGBTI’s, maar de ervaringen van hun ouders staan centraal

Diplomatieke tool 

Filmposter van Out & About. Foto: Mance Spoorenberg

De première vormt meteen de kick-off van een éénjarige campagne. Het verhaal over de ouders in Out & About doet dan dienst als een educatief en diplomatiek middel.

Volgens COC-directeur Koen van Dijk kunnen ouders zowel steun aan hun kinderen bieden als aan de LGBTI-gemeenschap in het algemeen. “Voor het grote publiek is het makkelijk om empathie te voelen voor ouders die het hebben over de liefde voor hun kinderen.”

Van Dijk legt uit dat netwerken van ouders in de jaren zeventig ook een belangrijke rol hebben gespeeld in het versterken van de positie van de Nederlandse LGBTI-gemeenschap. “Ouders zijn sterke advocaten in het pleiten voor een inclusievere gemeenschap, dit is iets wat Out & About ons opnieuw leert.”

Twee werelden 

Ouders kunnen de nodige acceptatie bieden die hun kinderen missen. In een mooie scène vertelt Keniaanse moeder Josephine aan haar dochter dat ze niet angstvallig haar seksuele geaardheid hoeft te verbergen voor de familie. Als ze er problemen mee hebben komen ze maar naar haar toe, zo vertelt Josephine haar dochter.

Toch hebben de ouders het ook niet makkelijk. Hoe kunnen ouders openlijk praten over de seksuele geaardheid van hun kinderen als de gemeenschap dat niet zal begrijpen, ze schuldig worden bevonden aan een slechte opvoeding en, misschien wel het ergst, hun kinderen gevaar lopen?

De documentaire is bedoeld om ouders aan te moedigen, niet af te schrikken, om over homoseksualiteit te praten

Deze tweestrijd wordt krachtig in beeld gehad in een gesprek die de liefhebbende Russische moeder heeft met de lokale geestelijke. De geestelijke raadt haar aan om haar zoon lief te hebben zodat hij misschien zal veranderen. Suidgeest vertelt dat hij deze scène controversiëler had kunnen editen, maar een genuanceerder en toegankelijker beeld beter past bij de boodschap van Out & About. Hij legt uit dat de documentaire is bedoeld om ouders aan te moedigen, niet af te schrikken, om over homoseksualiteit te praten. De reactie van de Russische moeder op het advies van de geestelijke is dan ook veelzeggend. Ze laat haar zoon weten dat ze zielsveel van hem houdt, niet om hem te veranderen, maar juist om hem te laten zien dat ze hem liefheeft om wie hij is.

Debat Out & About

Schrok, worsteling & acceptatie 

Coming out is a challenge, zowel voor kind als ouder

Zoals Josephine stelt: “Coming out is a challenge,” zowel voor kind als ouder. Suidgeest stelt dat het vaak voorkomt dat “wanneer het kind uit de kast komt, de ouder in de kast gaat.” Het is als het ware of de rollen worden omgekeerd, en het hele proces van schrok, worsteling en acceptatie dan pas echt begint voor de ouders.

Suidgeest vertelt dat het moeilijk was om families te vinden die moedig genoeg waren om mee te werken. Zo wilde de vader van het Russische gezin op geen enkele manier met de documentaire te maken hebben. Het viel Suidgeest op dat in het algemeen het toch “de moeders zijn die de leiding nemen.” Of zoals Josephine stellig zegt: “Het moet ergens beginnen, iemand moet de eerste zijn; dan kan ik net zo goed diegene zijn!”

Out & About geeft een menselijk gezicht aan een dilemma waar ouders wereldwijd mee worstelen. Het is verdrietig om te zien hoe de ouders gebukt gaan onder het feit dat hun kinderen altijd op hun hoede moeten zijn. Toch zijn de drie indringende portretten vooral hoopvol. De documentaire laat zien dat ook in landen waar homoseksualiteit illegaal is, ouderliefde een verschil kan maken. Dat is iets waar Josephine het zeker mee eens is: “Ik wil bijdragen aan het vergroten van de mogelijkheid dat volgend jaar de regenboogvlag ook in Kenia wappert.”

Out & About werd mede door Buitenlandse Zaken gefinancierd en gemaakt door filmmaker Koen Suidgeest en Nadja Houben van Human Rights in the Picture.

Ik wil dat OneWorld blijft bestaan

AbonneerDoneer

Lees je bewust met OneWorld en draag bij aan een rechtvaardige wereld.

Dat kan al vanaf 6 euro per maand

Ontvang onze beste verhalen in je mailbox

Volg ons