Eerste vluchtelingenboot op de Gay Pride

Dit artikel krijg je cadeau van OneWorld. Word abonnee

De allereerste vluchtelingenboot vaart zaterdag 1 augustus tijdens de Gay Pride 2015 door de Amsterdamse grachten. In samenwerking met Goed Werk en Expreszo vraagt ASKV / Steunpunt Vluchtelingen op deze manier aandacht voor de situatie van mensen die vanwege hun geaardheid hun land zijn ontvlucht.

Wil je bijdragen aan het lot van homovluchtelingen in Nederland? Bekijk dan deze petitie

Er is voor honderd mensen plaats op de vluchtelingenboot. Ook de uitgeprocedeerde Russische homo Evgenii, waar we eerder over schreven, vaart mee. 

Onder het motto “Share our rights” stappen LHBT-vluchtelingen in de boot en in de schijnwerpers, schrijft ASKV / Steunpunt Vluchtelingen op de website. 'Bijzonder dapper, want in veel vluchtelingengemeenschappen is hun seksuele geaardheid nog steeds een taboe. Al feestend wijzen we Amsterdam en de wereld op deze onhoudbare situatie en helpen we deze groep een gezicht te geven.'

Ben of ken je een vluchteling die vanwege zijn of haar seksuele geaardheid is gevlucht? Aanmelden voor de boot kan onderaan op deze pagina.

Homovluchtingen zijn hun land van herkomst ontvlucht, omdat zij daar vrezen voor hun leven vanwege hun geaardheid. Maar in welke landen zijn homo's anno 2015 nog steeds niet veilig? In samenwerking met Radio Netherlands Worldwide publiceerde OneWorld Love datavisualisaties over homorechten: 

In deze landen is homoseksualiteit legaal.. En in deze nog steeds niet.
Andorra en twee andere landen beten de spits af in 1791. De Verenigde Staten legaliseerde homoseksualiteit pas 212 jaar later. En sommige landen hebben dat, anno 2014, nog steeds niet gedaan. Check de tijdslijn en ontdek meer. 

Interactieve wereldkaart homoseksualiteit
Wist je dat je het in Namibie toegestaan is als twee vrouwen samen zijn, maar twee mannen samen illegaal zijn? Ontdek dit en veel meer met de interactieve wereldkaart over legalisering van homoseksualiteit. 

Uit de kast, achter tralies?
Of je feestend door de gracht of achter de tralies terechtkomt als je viert dat je homoseksueel bent, is erg afhankelijk van het land waarin je je begeeft. In Somaliland bijvoorbeeld zwijg je liever; daar wacht je 30 jaar achter tralies, of erger..  Bekijk de kaart en ontdek meer. 

En zijn homovluchtelingen eigenlijk wel welkom in Nederland? Stichting NCDO deed hier onderzoek naar: 

Voor kwart van de Nederlanders is asielzoekende homoseksueel niet welkom 
Voor bijna 40 procent van de Nederlanders zijn vervolgde homoseksuelen altijd welkom. Dit blijkt uit een online steekproef dat TNS-NIPO in april 2014 uitvoerde in opdracht van de NCDO. Op de stelling ‘Homoseksuelen die in hun eigen land vervolgd worden, zijn altijd welkom om in Nederland te komen wonen’ antwoordde een derde van de Nederlanders (35 procent) dat zij neutraal staan tegenover deze stelling. 24 procent is het (helemaal) oneens met deze stelling.

Ten slotte publiceert OneWorld Love, geregeld onderzoeken, filmpjes en artikelen over de strijd van lesbiennes, homo’s, biseksuelen, transgenders en interseksuelen (LHBTI’s) wereldwijd:

Eerste Marokkoboot op Gay Pride
De eerste Marokkoboot vaarde in 2014 door de grachten van Amsterdam. Initiatiefnemers wilde hiermee het taboe doorbreken dat alle moslims homofoob waren.

Homovluchteling? Bewijs dat maar eens
Voordat LHBT- vluchtelingen de status van homovluchteling krijgen, moeten zij hun seksuele geaardheid bewijzen. Maar hoe? De Academische Club van de Universiteit van Amsterdam hield naar aanleiding hiervan een debat.

'Beschermer van viespeuken'
Ramy Youssef is de eerste Egyptenaar die openlijk op internet uit de kast kwam. OneWorld Love sprak met hem in Amsterdam over zijn leven in een land waar de meeste mensen hem een viezerik vinden.

 

Deur op slot in Kameroen? Homo!
Als je homo bent in Kameroen, heb je kans op vijf jaar cel. Ook al word je zelfs maar betrapt met glijmiddel op zak. Toch weigert Yves Yomb te vluchten. "Zoals in elke revolutie kun je je doel niet bereiken zonder zichtbaar te zijn."

Ik wil dat OneWorld blijft bestaan

AbonneerDoneer

Lees je bewust met OneWorld en draag bij aan een rechtvaardige wereld.

Dat kan al vanaf 6 euro per maand

Ontvang onze beste verhalen in je mailbox

Volg ons