Interview

‘Beschermer van viespeuken’

Dit artikel krijg je cadeau van OneWorld. Word abonnee
Homoseksualiteit is niet illegaal in Egypte, maar geaccepteerd wordt het totaal niet. Er zijn allerlei wetten die tegen homoseksuelen gebruikt kunnen worden. Wetten die het land ‘zedelijk’ moeten houden. Ramy noemt de mensen die deze wetten in stand houden – en er desnoods met geweld voor strijden – met een knipoog ‘de eerzame burgers’.

Als homo sta je buiten de gemeenschap en ben je een verschoppeling

Aangevallen
“Deze mensen hebben me aangevallen, alleen maar omdat ik een piercing in had. Eén keer viel een groep van 15 man ons aan, omdat ik samen met een transgender over straat liep. Zij leek teveel op een vrouw, en dat werd niet getolereerd. Een andere keer was ik met een jongen aan het zoenen in een auto. Drie mannen keken door het raam naar binnen en begonnen op de auto te slaan. Ik ben uit de auto gerend, maar vergat in de haast mijn mobieltje. Die mannen hadden ‘m gevonden en belden mijn moeder en tante om hen te vertellen dat ik homoseksueel ben. Ook probeerden ze achter mijn adres te komen.”

Op uitnodiging in Nederland
Ramy Youssef (22) is door Radio Netherlands Worldwide (RNW) uitgenodigd om tijdens de week van de Gay Pride, samen met 7 andere homoactivisten uit alle uithoeken van de wereld, te praten over seksuele vrijheid. OneWorld Love maakte in dit kader samen met RNW een aantal interactieve datakaarten over homoseksualiteit.

Bang is Ramy echter niet, het maakt hem eerder strijdbaar: “Je leert jezelf te verdedigen. Wat moet je anders? Je kunt niet naar de politie, want het hele systeem in Egypte is tegen je. Voor de politie zijn homo’s een gemakkelijk doelwit om te arresteren en de bevolking staat achter dit soort politieoptredens.

Een verschoppeling
“Als homo sta je buiten de gemeenschap en ben je een verschoppeling. Mij persoonlijk boeit het niet wat mensen achter mijn rug om zeggen.” Gelukkig zijn er kleine veranderingen in de Egyptische samenleving zichtbaar. Ramy: “Heel voorzichtig begint een kleine groep mensen gevoelige onderwerpen als homoseksualiteit te bespreken. Helaas is nog steeds bijna alles wat er in de media over ons gezegd wordt ronduit negatief.”

“Maar”, voegt hij toe, “onlangs werd in een Egyptische krant de Amerikaanse actrice Jody Foster niet neergezet als een provocerend persoon, maar gewoon als een homoseksueel. Dat vind ik al een revolutionaire vooruitgang. Helaas werd ik in dezelfde krant omschreven als een beschermer van ‘uitdagers’ en ‘viespeuken’…”

Bewustzijn creëren
Ramy constateert dat er in Egypte een groeiende groep mensen is die meer wil weten over homoseksualiteit of die het ‘cool’ vinden om homoseksuele vrienden te hebben. Om meer bewustzijn te creëren is hij een project gestart dat verhalen verzamelt van gays en transgenders. Niet alleen om de Egyptische samenleving te informeren, maar ook om de LBGT-gemeenschap in het land zelf een gezicht te geven.

In plaats van al die zedelijkheidswetten moet onze seksuele vrijheid wettelijk beschermd worden

Ramy : “Er is eigenlijk helemaal geen homoseksuele gemeenschap in Egypte, enkel kleine groepen homo’s. En onderling is er veel verdeeldheid. Er is sprake van racisme en klassenverschil. Dat is gelijk ook het probleem van Egypte: we focussen altijd op onze verschillen in plaats van op wat ons verbindt.” Verandering begint bij het informeren van mensen, is het credo van Ramy.

Seksuele vrijheid voorop
Een volgende stap is het afschaffen van alle negatieve ‘zedelijksheidswetten’. “In plaats daarvan moet onze seksuele vrijheid wettelijk beschermd worden. Ik zie dat alleen nog niet zo snel gebeuren. In Egypte werkt het vaak andersom: eerst moeten we in de samenleving geaccepteerd worden. Als het volk eenmaal om is, volgt de overheid uiteindelijk ook.”

#STANDBYME
Wil je je support tonen aan Ramy en andere LGBT-activisten die deze week de Gay Pride bezoeken, gebruik dan de hashtag #STANDBYME en vind je social media posts terug op standbyme.rnw.org.

Nu is Ramy voor het eerst in Nederland. Over één ding is hij niet te spreken: de opvang van vervolgde homo’s in ons land. “Een Egyptische homo vluchtte naar Nederland, vroeg hier asiel aan en werd in een opvangkamp gestopt. Dat vind ik niet humaan.” Als hij hoort dat maar liefst 24% van de Nederlanders geen asiel wil verlenen aan vervolgde homo’s zegt hij: “Als je gevluchte homo’s de kans geeft in vrijheid te leven en te zijn wie hij of zij wil zijn, dan zou dat Nederland een fantastisch land maken.”

[[{“fid”:”28570″,”view_mode”:”file_styles_artikel_volle_breedte”,”fields”:{“format”:”file_styles_artikel_volle_breedte”,”field_file_image_title_text[und][0][value]”:””,”field_file_image_alt_text[und][0][value]”:””},”type”:”media”,”attributes”:{“height”:”327″,”width”:”581″,”alt”:”Love and fear define Ramy Youssef ’s life in Cairo”,”class”:”media-element file-file-styles-artikel-volle-breedte”}}]]
Ramy vertelt zijn persoonlijke verhaal in Amsterdam

Foto: Michiel Bles.

Ik wil dat OneWorld blijft bestaan

AbonneerDoneer

Lees je bewust met OneWorld en draag bij aan een rechtvaardige wereld.

Dat kan al vanaf 6 euro per maand

Ontvang onze beste verhalen in je mailbox

Volg ons