Verder lezen?

Rechtvaardige journalistiek verdient een rechtvaardige prijs.
Maak jij OneWorld mogelijk?

ja, ik word nu lid vanaf 6,- per maand

Het is een verwarrend straatbeeld; winkelende mensen in Caracas, de hoofdstad van Venezuala, zien hoogzwangere paspoppen met een schooluniform in de etalages staan. “We willen dat mensen door deze campagne gaan praten over het probleem van tienerzwangerschappen”, zegt directeur Thalma Cohen van de organisatie Toekomst Bouwen.

Deze organisatie zet zich in voor jongeren in Venezuela en maakt zich grote zorgen om het enorm hoge percentage jonge moeders in het land. Maar liefst 23% van de kinderen heeft een moeder die minderjarig is. In Latijns Amerika als geheel ligt dat percentage nog hoger; bijna 30 procent van de vrouwen wordt voor haar twintigste moeder, en de meerderheid is arm. Daardoor wordt deze armoede ook doorgegeven aan hun kinderen, zo schrijft de ECLAC.

Armoede doorgeven
Het probleem, in Venezuela en ook in de rest van de regio, ontstaat doordat ouders denken dat praten over seks de kans vergroot dat kinderen al op jonge leeftijd seksueel actief worden. De conservatieve kerk helpt ook niet mee om seksuele zaken bespreekbaar te maken voor de meisjes in Latijns Amerika. En veel mannen vinden zo’n piepjong hapje wel lekker, en drukken hun snor als blijkt dat er een kind aankomt. In andere gevallen is de vader al net zo jong. De meesten jonge moeders maken de school niet af en hebben dus ook geen vooruitzicht op behoorlijk betaald werk.

Daarbij komt ook dat veel zwangere meisjes nog niet eens 15 jaar zijn als ze bevallen. Dertien en veertien is geen uitzondering, zoals bijvoorbeeld uit cijfers van het buurland Colombia blijkt. In september berichtte het Instituut voor Gezinswelzijn (ICBF) in dat land dat tussen 2008 en 2013 jaarlijks gemiddeld 159.656 kinderen zijn geboren van meisjes tussen de 10 en 19 jaar. Van dat getal is vier procent van meisjes tussen de 10 en 14 jaar.

Maagden veilen
Maar niet alle zwangerschappen zijn ongepland. Veel meisjes denken dat ze met een zwangerschap uit de armoede kunnen ontsnappen, omdat de vader van het kind dan voor ze gaat zorgen. Niets blijkt minder waar. Daarbij komt seksuele exploitatie van meisjes, bijvoorbeeld in gebieden waar het toerisme sterk ontwikkeld is of drugsbendes veel macht hebben, heel veel voor, aldus het ICBF. De stad Medellín werd een paar maanden geleden opgeschrikt door het bericht dat drugsbendes jonge maagden (12-14 jaar) veilen. De meisjes worden naar luxe hotels gebracht en gedrogeerd. Daar kan de hoogste bieder seks met ze hebben.

De Economische Commissie voor Latijns Amerika en het Caribische Gebied van de Verenigde Naties, de ECLAC, sloeg op 13 alarm. Het percentage van de tienerzwangerschappen (15-19 jaar) is volgens de organisatie afgenomen, van 14% in 2000  naar 12,5% in 2010, maar de totale vruchtbaarheid is ook gedaald en is sterker gedaald dan het aantal tienerzwangerschappen. Daardoor is het relatieve aandeel groter geworden.

 

gbjMl0dV_400x400

Over de auteur

Wies Ubags is een Nederlandse journalist die vanuit Brazilië verslag doet voor onder andere ANP, OneWorld, Wordt Vervolgd en FNV …
Bezoek auteurspagina

Ik wil dat OneWorld blijft bestaan

AbonneerDoneer

Lees je bewust via onze wekelijkse nieuwsbrief