Verder lezen?

Rechtvaardige journalistiek verdient een rechtvaardige prijs.
Maak jij OneWorld mogelijk?

ja, ik word nu lid vanaf 6,- per maand

Iedereen heeft het recht om zelf keuzes te maken over seksualiteit en seks, en het recht op gezondheidszorg bij een soa, of zwangerschap. Dat is in het kort waar SRGR over gaat. De term staat voor Seksuele en Reproductieve Gezondheid en Rechten. 

Waar je op de wereld geboren bent, bepaalt vaak in grote mate uit hoe vrij je kunt zijn om je eigen seksualiteit te ontwikkelen, en hoeveel toegang je hebt tot bijvoorbeeld anticonceptiemiddelen en gezondheidszorg.

Wist je dat bijvoorbeeld moedersterfte 14 keer zo hoog ligt in ontwikkelingslanden dan in ontwikkelde landen? En dat een groot deel van de vrouwen in Sub-Sahara Afrika (26%) aangeven dat zij anticonceptie willen gebruiken, maar dat zij er geen toegang tot hebben?

Zorg voor de versterking van meisjes en vrouwen en bereik gendergelijkheid

In mei 2013 kwam het High Level Panel van de VN met een voorstel voor nieuwe globale doelen. Een van de suggesties is ‘Zorg voor de versterking van meisjes en vrouwen en bereik gendergelijkheid’.

Het Panel stelt dat gelijke rechten voor mannen en vrouwen bijdragen aan een betere welzijnspositie van het hele gezin, en dat deze gelijkheid noodzakelijk is voor economische groei van een land. Daarnaast stelt het panel een algemeen gezondheidsdoel voor met aandacht voor moedersterfte en toegang tot anticonceptie

Wil je meer weten data en informatie hebben over seks en keuzevrijheid in de wereld, bekijk dan de Factsheet SRGR , gemaakt door de Research afdeling van NCDO, hieronder:

Over de auteur

Annemarie van Elfrinkhof doet onderzoek naar de houding, kennis en het gedrag van Nederlanders ten aanzien van internationale samenwerking …
Bezoek auteurspagina
marlies-oneworld

Over de auteur

Journalist, redacteur en campaigner. Marlies schrijft over mensenrechten, gender en klimaat in een snel veranderende wereld. Ze geeft deze …
Bezoek auteurspagina

Ik wil dat OneWorld blijft bestaan

AbonneerDoneer

Lees je bewust via onze wekelijkse nieuwsbrief