Verder lezen?

Rechtvaardige journalistiek verdient een rechtvaardige prijs.
Maak jij OneWorld mogelijk?

ja, ik word nu lid vanaf 6,- per maand

Elk jaar worden wereldwijd 15 miljoen baby’s te vroeg geboren. Dat is meer dan een op tien geboortes. Daarvan sterven er 1,1 miljoen. Dat blijkt uit het rapport Born Too Soon van de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO). De WHO schat dat 75 procent van de dood gered kan worden, zonder dat daarvoor dure medische behandelingen nodig zijn.

Volgens de meer dan honderd deskundigen die meewerkten aan het rapport, moeten alleen een aantal goedkope behandelingen en preventieve maatregelen beter bekend worden. Ze denken onder meer aan geneesmiddelen en een behandeling van 1 dollar die weeën onderdrukken. Daardoor krijgen de longen van het ongeboren kind de tijd om zich beter te ontwikkelen. Deze behandeling alleen al zou het leven van 400.000 baby’s per jaar kunnen redden.

Nog eenvoudiger is de ‘kangoeroezorg’, waarbij de moeder het kind tegen zich aanhoudt om het warm te houden en zalf om ontsteking van de navelstreng tegen te gaan. Tot slot kan ook een betere opleiding dokters, verpleegsters en vroedvrouwen leren omgaan met vroeggeboortes.

Foto: cc

670

Over de auteur

Bezoek auteurspagina

Ik wil dat OneWorld blijft bestaan

AbonneerDoneer

Lees je bewust via onze wekelijkse nieuwsbrief