Verder lezen?

Rechtvaardige journalistiek verdient een rechtvaardige prijs.
Maak jij OneWorld mogelijk?

ja, ik word nu lid vanaf 6,- per maand

Volgens Pirez lijkt Brazilië heel vrij als het over seks gaat, maar in de praktijk wordt er nauwelijks over gesproken. “Praten over seks is hier nog steeds een taboe. Er wordt vooral op een banale manier over gesproken: seks om de lust, iets dat om kwantiteit gaat en niet om kwaliteit.” Zijn project‘Papo Reto – a vez e a voz da jovem’ (Direct Gesprek – de beurt en de stem van de jongeren) moet daar verandering in brengen.

Hugo Pirez
Foto: Djalma Abdo Chamon

Pirez constateerde dat seks nauwelijks een gespreksonderwerp is tussen kinderen en hun ouders. “Kinderen hebben tegenwoordig, door het internet, toegang tot alles. Het ontbreekt ze echter aan context waardoor ze een vertekend beeld krijgen van wat seks is. Daar wil ik verandering in brengen. Ik probeer eigenlijk de liefde en de seks samen te laten gaan. Dat zorgt uiteindelijk voor meer respect en voldoening.”

Elke achttien minuten een kind
Pirez kwam op het idee toen hij een tijdje in een arme buitenwijk van Belo Horizonte, de op drie na grootste stad van Brazilië, woonde. “Om mij heen zag ik steeds jongere meisjes zwanger raken. Ik besefte hoe belangrijk het is om al vroeg met je kinderen te praten over seks.” Volgens Pirez is het aantal tienerzwangerschappen het afgelopen decennium licht afgenomen, maar nog steeds veel te hoog: “Nog steeds baart elke achttien minuten een meisje tussen de tien en vijftien jaar een kind in Brazilië.”

“In Brazilië wordt vooral op een banale manier over seks gesproken: seks om de lust”

Hij organiseerde daarom een eerste bijeenkomst met ouders en jongeren uit de wijk. Het onderwerp was seks in combinatie met gezondheid. “Iets waar vaak niet over wordt gesproken. Ouders willen wel met hun kinderen praten maar weten vaak niet hoe. We begonnen met vergelijkingen tussen de jeugd van de ouders en hun kinderen nu. Ik had geen draaiboek, ik wilde dat de jongeren spontaan zouden zijn en dat lukte. Het was geweldig om te zien wat dit teweeg bracht. Toen wist ik dat dit soort gesprekken echt wat kunnen betekenen.”

Ontmaagd door een tampon?
Pirez besloot dat hij het grootser wilde aanpakken en betrok de wethouder van Onderwijs erbij. Eind 2013 organiseerde hij een eerste evenement in een park met 850 schoolkinderen. Leraren, ouders en ook dokters beantwoordden vragen van de aanwezige tieners over seks, voortplanting en gezondheid. De jongeren stelden vragen als “kan je ontmaagd worden door een tampon?” en “kan je ook van hele snelle seks zwanger raken?” “Ik denk dat iedereen zo open was omdat het evenement niet alleen om praten over seks draaide. Het was een sociaal-cultureel evenement met muziek, dans, doktersadvies en ook die openhartige gesprekken. Ze voelden zich op hun gemak”, zegt Pirez. “Iedereen was enthousiast en dat motiveert me om dit door te zetten.”

Op dit moment werkt Pirez aan een online platform waar jongeren straks antwoorden kunnen krijgen over hun vragen over seks. Zo komen er bijvoorbeeld filmpjes op de site te staan waar jongeren en hun ouders aan de keukentafel gesprekken voeren over seks. “Het wordt een multidisciplinair project met bijdragen van journalisten, kunstenaars, leraren, dokters en psychologen” zegt Pirez. “Psychiater Dr. Marílis Maakaroun zal twijfels van jongeren wegnemen met hulp van nog een psychologe en een dermatoloog.”

Bijschrift Een straatinterview voor het proeject ‘Papo Reto a vez e a voz da jovem’. Foto: Mariana Cabral

“Elke achttien minuten baart in Brazilië een meisje tussen de tien en vijftien jaar een kind”

Dialoog over seks
Verder wil Pirez nog meer meetings met scholieren organiseren. De idealist stak al duizenden euro’s eigen geld in zijn project. “Ik geloof in dit project. De gemeente en de scholen zijn enthousiast. Ik weet zeker dat dit van de grond gaat komen.”

Pirez gelooft dat de dialoog over seks de wereld kan veranderen: “Door twijfels van jongeren weg te nemen, kunnen we problemen voorkomen. Volgens de Wereldgezondheidsorganisatie zijn de belangrijkste doodsoorzaken van jongeren zelfmoord, aids en verkeersongelukken. En complicaties tijdens de bevalling vormen de tweede doodsoorzaak van meisjes tussen de 15 en 19 jaar. De puberteit is een verwarrende tijd en door beter naar jongeren te luisteren kunnen we ze helpen om die tijd ongeschonden door te komen.”

marlies-oneworld

Over de auteur

Journalist, redacteur en campaigner. Marlies schrijft over mensenrechten, gender en klimaat in een snel veranderende wereld. Ze geeft deze …
Bezoek auteurspagina

Ik wil dat OneWorld blijft bestaan

AbonneerDoneer

Lees je bewust via onze wekelijkse nieuwsbrief