Verder lezen?

Rechtvaardige journalistiek verdient een rechtvaardige prijs.
Maak jij OneWorld mogelijk?

ja, ik word nu lid vanaf 6,- per maand

Het is Valentijnsdag, wat gaan we voor elkaar doen? Een draai aan het wiel geeft een opdracht. Koop je een cadeautje voor je partner, verdiep je je in diens vriendenkring of gaan jullie samen iets leuks doen?

Speels
“Het is vooral het speelse element dat het aantrekkelijk maakt”, vertelt de Oegandese Reenah Kakuru aan IRIN News. “Ik krijg soms geld van mijn man om mezelf te verwennen, of hij moet zichzelf verdiepen in mijn vriendenkring.” Reenah’s echtgenoot Peter beaamt dat; “het verbetert de intimiteit en creativiteit in een relatie. We hebben allebei een veeleisende baan, en daardoor schiet de aandacht er voor de ander nog wel eens bij in.”

Het liefdeswiel is onderverdeeld in acht thema’s, zoals familie, fitness, plezier, vrienden en financiën. Voor ieder thema heeft het spel een aantal opdrachten en tips. In de Oegandese hoofdstad Kampala zijn er inmiddels 1500 van deze spellen verkocht, meldt PACE, partner van de Go Red for Fidelity. Dat is een campagne die erop gericht is om hiv te bestrijden door monogaam te leven.

Verliefd stelletje
Verliefd stelletje (cc)

 

Hiv-preventieEen koppel dat veel aandacht voor elkaar heeft is hechter, en de kans op vreemdgaan is daardoor kleiner, denken de initiatiefnemers van het liefdeswiel. Onderzoek heeft aangetoond dat mensen die meerdere seksuele partners hebben, bijdragen aan 46 procent van alle nieuwe hiv-infecties per jaar. Op deze manier lopen ook veel getrouwde koppels in Oeganda kans hiv te krijgen. Ditzelfde onderzoek toonde echter ook aan dat veel koppels in het Afrikaanse land er niet in geloven dat ontrouw te vermijden is.

 

 

 

Bekijk ook onze duurzame Valentijnsdag top 10 op OneWorld!

Kritiek
Critici van het plan zien het liefdeswiel dan ook meer als een gimmick, die niet een echte oplossing voor het hiv-probleem vormt. De denktank PANOSverwijt dit soort campagnes dat er niet naar de sociale, culturele en economische problemen wordt gekeken die de oorzaak zijn van vreemdgaan en het oplopen van hiv. “Daarnaast zijn er al veel campagnes die condoomgebruik aanmoedigen”, meent de denktank. Het liefdeswiel is leuk om paren bij elkaar te houden, “maar condooms blijven veel betrouwbaarder om de verspreiding van hiv tegen te gaan.”

 

 

 

 

 

 

 

 

670

Over de auteur

Bezoek auteurspagina

Ik wil dat OneWorld blijft bestaan

AbonneerDoneer

Lees je bewust via onze wekelijkse nieuwsbrief