Verder lezen?

Rechtvaardige journalistiek verdient een rechtvaardige prijs.
Maak jij OneWorld mogelijk?

ja, ik word nu lid vanaf 6,- per maand

Ondernemers maken van Keniaanse vrouwen, dat was de missie van Chantal Heutink. Maar ze ontdekt dat meisjes hun opleiding niet eens afmaken door het simpele feit dat ze ongesteld worden. Daarom bedacht Chantal de I-Care-Pad.

Maandverband als gat in de markt, je moet er maar op komen.
“Sinds 2006 werk ik met Afri-Can in Kenia om vrouwelijk ondernemerschap te stimuleren. Bij bezoeken aan scholen viel me op dat je in de onderbouw nog veel meisjes ziet, maar in de bovenbouw bijna niet meer. Toen ik vroeg hoe dat kwam, hoorde ik dat meisjes vijf dagen school per maand missen doordat ze ongesteld zijn. De lappen of watten die ze gebruiken lekken door, met schaamte tot gevolg. Met Afri-Can ondersteunen we inkomstengenererende projecten, maar ik dacht: je kunt vrouwen wel versterken, maar als miljoenen meisjes hun school niet eens afmaken doordat ze ongesteld zijn, ontstaat er op jonge leeftijd al veel achterstand.”

Chantal Heutink

Wat zijn I-Care-pads?
“Het is herbruikbaar maandverband. In vergelijking met wegwerpverband is ook nog eens heel erg betaalbaar. Eén pakketje pads kan een jaar lang worden gebruikt en bevat een luchtdicht tasje waarin de meisjes het gebruikte maandverband kunnen doen, zodat je het niet ruikt. Thuis kunnen ze het wassen, ophangen en hergebruiken.
Wegwerpmaandverband is er wel, maar het is duur en de afvalberg groeit er ook alleen maar door. Het gebied waar wij werken had van oorsprong een katoenindustrie. Zo is het idee ontstaan iets met katoen te doen. Dat hebben we laten uitwerken door het Kenyan Industrial Research & Development Institute – de Keniaanse TNO. In 2010 hebben wij in samenwerking met hen het wasbaar maandverband ontwikkeld. Inmiddels hebben we daar al duizenden meisjes aan geholpen.”

Meisjes denken dat ze doodbloeden

Wat is het geheim van jullie succes?
“I-Care laat zien dat je met een relatief simpele oplossing een groot verschil kunt maken. Het gaat over women empowerment. Meisjes hebben recht op onderwijs. Nu kunnen de meisjes met zelfvertrouwen opgroeien en hoeven zij niet meer bang te zijn om door te lekken. I-Care stimuleert ook de economie, omdat het lokaal wordt geproduceerd. Daarnaast verschaft de productie ervan werkgelegenheid aan vijftien vrouwen in Kisumu en hebben we I-Care-ambassadeurs die de pads inkopen tegen inkoopprijs en vervolgens doorverkopen.”

Is de I-Care-Pad 100% duurzaam?
“Er zit nu nog een pvc-laagje in en daardoor mogen de pads niet worden verbrand of begraven.We hebben een subsidiebeurs ontvangen van USAID, het ontwikkelingsprogramma van de Amerikaanse overheid. Met dit geld gaan we onder andere de pads doorontwikkelen, zodat ze 100 procent biologisch afbreekbaar worden. Bovendien kunnen we met de grant 13.500 meisjes van maandverband voorzien en gaan we op 135 scholen voorlichting geven over hygiëne tijdens de menstruatie. Veel meisjes weten namelijk niet eens wat ongesteldheid is, het overkomt ze. Ze denken dat ze doodbloeden. We willen dat ze daar niet meer bang voor zijn.”

Lekker in het leven
Door 5 euro over te maken, krijgt een meisje een pakket I-Care-pads waar ze een jaar mee kan doen.
www.icarepads.com

Verder nog toekomstplannen?
“We willen de pads gaan verkopen in heel Kenia. En ongesteldheid is niet alleen een probleem in Kenia, maar in de hele sub-Sahara, dus dat wordt weer de volgende stap. We willen zo veel mogelijk meisjes bereiken, onder het motto I Care to make a difference for girls and women, and you?”

 

670

Over de auteur

Bezoek auteurspagina

Ik wil dat OneWorld blijft bestaan

AbonneerDoneer

Lees je bewust via onze wekelijkse nieuwsbrief