Verder lezen?

Rechtvaardige journalistiek verdient een rechtvaardige prijs.
Maak jij OneWorld mogelijk?

ja, ik word nu lid vanaf 6,- per maand

Dit is het verhaal van Muruga, een man uit Combaitore, India, die vastbesloten is om goedkoop en kwalitatief maandverband voor Indiase vrouwen te ontwikkelen. Toen hij zag hoe zijn vrouw aan het worstelen was met oude doeken in haar onderbroek, wilde hij haar graag verassen met een fris en hoogwaardig alternatief. Hij gebruikte daarvoor een wel heel onorthodoxe manier.

Een kunstmatige baarmoeder
Hij probeerde van alles uit. Zoals het ontwikkelen van een kunstmatige baarmoeder, die vastgeplakt op zijn buik dierenbloed via een slangetje naar zijn onderbroek lekt. In India is het een groot taboe om over menstruatie te praten, dus heeft Muruga het allemaal zelf moeten uitvinden. Zijn buren vinden hem een perverseling, en zijn vrouw is bij hem weggegaan. Vrouwen weigeren met hem over hun ervaringen met maandverband te praten. Toch blijft Muruga vasthouden aan zijn idee.

Voor 300 miljoen Indiase meisjes en vrouwen is maandverband te duur

Want maandverband is relatief duur in India, en tenminste 1 op de 5 meisjes gaat tijdens haar ongesteldheid niet naar school. Muruga ziet een gat in de markt, en is jaren bezig met het verfijnen van het perfecte maandverband.

menstruatie India ongesteld

#happytobleed
Steeds meer vrouwen komen openlijk in verzet tegen het taboe op praten over menstruatie in India. De jonge Nikita Azad, een Indiase studente (zie foto hierboven), begon een succesvolle campagne op Twitter met de hashtag #happytobleed. Dit was een reactie op het verbod op menstruerende vrouwen in bepaalde tempels in India.

Ondertussen heeft de Indiase ‘Menstruation Man’, aka Muruga, zijn betaalbare en kwalitatief hoogstaande product succesvol op de markt gebracht. Maar liefst 877 merken gebruiken zijn product, dat door 1300 machines in India gemaakt wordt. Zeventien landen importeren zijn  machines. Na vijf jaar van elkaar gescheiden te zijn, wilde Shanti, de vrouw van Muruga, weer bij hem terugkomen.

Bekijk hier het ontroerende en grappige filmpje over de lange weg die India’s ‘Menstruation Man’ heeft moeten bewandelen om van een ‘perverseling’ naar een van Time Magazine’s meest invloedrijke personen van 2014 te gaan;

[[{“fid”:”45714″,”view_mode”:”file_styles_artikel_volle_breedte”,”fields”:{“format”:”file_styles_artikel_volle_breedte”,”field_file_image_title_text[und][0][value]”:”Menstruation Man mestruatie ongesteld India “,”field_file_image_alt_text[und][0][value]”:”Menstruation Man”},”type”:”media”,”attributes”:{“alt”:”Arunachalam Muruganantham: India’s Menstruation Man”,”style”:”height:327px; width:581px”,”class”:”file-file-styles-artikel-volle-breedte media-element”}}]]

 

670

Over de auteur

Bezoek auteurspagina

Ik wil dat OneWorld blijft bestaan

AbonneerDoneer

Lees je bewust via onze wekelijkse nieuwsbrief