Verder lezen?

Rechtvaardige journalistiek verdient een rechtvaardige prijs.
Maak jij OneWorld mogelijk?

ja, ik word nu lid vanaf 6,- per maand

Elke dag worden er in Nederland twee mensen met het seksueel overdraagbare hiv-virus besmet: in totaal zijn er circa 22.900 mensen in Nederland besmet. Bij dagelijks slikken kan de PrEP-pil besmetting van het hiv-virus voorkomen. Op dit moment moeten Nederlandse gebruikers de pil nog zelf betalen (dat komt neer op zo’n 48 euro per maand, bij dagelijks gebruik). In landen als België, Portugal en de Verenigde Staten wordt de pil al sinds enkele jaren vergoed.

Het verschil tussen aids en hiv
Aids is het laatste stadium van het hiv-virus, waarbij het afweersysteem ernstig is aangetast en er een verhoogde kans op ziektes is. Aids komt voort uit een hiv-infectie, maar besmetting met het hiv-virus hoeft niet automatisch aids te betekenen. Met hiv-remmers kan het virus in toom worden gehouden. Wanneer het hiv-virus niet detecteerbaar is door het gebruik van hiv-remmers, is het ook niet overdraagbaar.

Verschillende organisaties in Nederland zoals het Aidsfonds, SOA Aids Nederland, de Hiv Vereniging en COC pleiten al jaren voor de volledige vergoeding van hiv-preventiepillen in het basispakket. Naast het gebruik van condooms en het regelmatig laten testen op soa’s is de PrEP-pil een belangrijke component in het voorkomen van het hiv-virus.

Pas in 2019 voor een selecte groep

De gedeeltelijke vergoeding van de nieuwe regeling begint pas in 2019. De Hiv Vereniging noemt dat een ‘onacceptabele verdere vertraging’. Het Aidsfonds-Soa Aids stelt verheugd te zijn met het besluit van de minister, maar ook de noodzakelijke urgentie te missen. Directeur Louise van Deth schrijft in een reactiebericht: ‘Er is geen enkele reden om nog langer te wachten. Iedereen bij de GGD staat klaar, dus we kunnen direct na de zomer met het verstrekken van PrEP beginnen.’

pexels-photo-360622

‘Hiv en aids wil ik associëren met waardigheid en zorgzaamheid’

De hiv-preventiepil PrEP moet ook in Nederland vergoed worden, schrijft Olave.

Ook bevat de nieuwe regeling veel voorwaarden voor een vergoeding: PrEP zal alleen in onderzoekssetting aan een hogerisicogroep van mannen die seks hebben met mannen verstrekt worden, bij een beperkt aantal GGD’s, en er zal nog steeds een eigen bijdrage gelden voor de hiv-preventiepil. Community-initiatief voor homoseksuele mannen PrEPNu is helder in hun standpunt: zij noemen de regeling een ‘karig PrEP-besluit zonder ambitie’.

Een ‘karig PrEP-besluit zonder ambitie’

De Hiv Vereniging noemt het verplichte onderzoeksaspect van de vergoeding een onnodige voorwaarde, die een extra barrière vormt voor potentiele gebruikers. Bovendien loopt er al een kleiner onderzoek naar PrEP, AmPrEP. De belangengroep van hiv-positieve homoseksuele mannen, Poz&Proud, vindt dat dit onderzoek ‘verdacht veel lijkt op het AmPrEP onderzoek overdoen in grotere setting’. Het AmPrEP-onderzoek, een onderzoek door de Amsterdamse GGD naar PrEP en hiv-preventie, begon in juni 2015 en loopt tot december 2018. Aan het onderzoek doen 376 homoseksuele mannen en transgender mensen mee.

Ook zouden het beperkte aantal deelnemende GGD-afdelingen ervoor zorgen dat het middel niet voor iedereen even bereikbaar is, en is er nog steeds sprake van een verplichte eigen bijdrage van zo’n 12 euro per maand voor deelnemers aan het onderzoek.

De Hiv Vereniging vindt dat juist mensen die níet het hoogste risico lopen, niet in grote steden wonen waar hiv vaker voorkomt, en over weinig geld beschikken, recht hebben op toegang tot informatie, zorg en ondersteuning. ‘Juist de mensen met een lager risico hebben vaak al een beperkte toegang’, schrijft de vereniging in haar reactiebrief. Volgens voorzitter Bertus Tempert en directeur Pieter Brokx maakt Nederland met deze regeling geen goede beurt als gastland voor de internationale aidsconferentie vanaf 23 juli. ‘Nederland loopt achter en is te traag.’  

bw

Over de auteur

Redacteur Harlot

Justine van de Beek (22) is overtuigd feminist en als socioloog gespecialiseerd in gender en seksualiteit.
Bezoek auteurspagina

Ik wil dat OneWorld blijft bestaan

AbonneerDoneer

Lees je bewust via onze wekelijkse nieuwsbrief