Verder lezen?

Rechtvaardige journalistiek verdient een rechtvaardige prijs.
Maak jij OneWorld mogelijk?

ja, ik word nu lid vanaf 6,- per maand

Tijdens de Olympische Spelen in Rio de Janeiro worden negen miljoen condooms uitgedeeld aan de bevolking. En dat zijn niet zomaar condooms. Ze worden namelijk gemaakt van duurzaam gewonnen rubber, zodat het regenwoud niet wordt aangetast.  

De meeste condooms worden gemaakt van het sap dat uit rubberbomen komt. In veel rubberplantages worden bomen uitgeput of illegaal gekapt en werken rubbertappers onder slechte omstandigheden. De Braziliaanse overheid wil met haar actie bijdragen aan de bescherming van het regenwoud. 

In Brazilië worden tijdens grote evenementen wel vaker condooms uitgedeeld, bijvoorbeeld tijdens carnaval, met als boodschap ‘vrij veilig’. Dit keer is het voorbehoedsmiddel dus net wat specialer. Het ministerie van Volksgezondheid gaat in de hoofdstad ongeveer 450.000 exemplaren uitdelen aan olympische sporters en medewerkers, de rest gaat naar bezoekers van het evenement.

Verantwoorde condooms

Ook in andere landen is er aandacht voor meer verantwoord geproduceerde condooms. In Australie werkt onderzoekster Nasim Amirilian samen met Aboriginals aan een condoom van duingras.

Als je nou zelf ook niet wil dat er een regenwoud wordt gekapt voor jouw seksleven, kan je er voor kiezen om fair trade condooms te gebruiken. Dan weet je zeker dat de leefomstandigheden van rubbertappers goed zijn, maar ook dat je bijdraagt aan duurzaamheid en milieubewustzijn. Ze zijn onder andere te koop bij de Amsterdamse Condomerie.

WhatsApp-Image-2017-09-08-at-17.04.38

Over de auteur

Schrijft voor OneWorld Werelddoeners graag over mensen die de wereld mooier maken, maar is wel kritisch: vrijwilliger zijn in een weeshuis, …
Bezoek auteurspagina

Ik wil dat OneWorld blijft bestaan

AbonneerDoneer

Lees je bewust via onze wekelijkse nieuwsbrief