Verder lezen?

Rechtvaardige journalistiek verdient een rechtvaardige prijs.
Maak jij OneWorld mogelijk?

ja, ik word nu lid vanaf 6,- per maand

Monica Shahi uit Nepal schreef afgelopen maandag geschiedenis. Ze is de eerste burger uit het land met een paspoort waarbij er niet “M” (male) of “F” (female) is ingevuld als aanduiding van het geslacht, maar “O” (voor ander). Tot voor kort heette ze op papier Manoj Shahi.

Om een paspoort met de letter “O” te krijgen moet diegene een bewijs van burgerschap voorleggen waarop bij geslacht ook “ander” staat. Al in 2011 was het mogelijk om op identiteitskaarten “ander” in te vullen en in januari 2015 werd dit ook  mogelijk voor paspoorten.

Het Hooggerechtshof in Nepal oordeelde al in 2007 dat mensen hun geslacht zouden moeten herkennen op basis van hun “self-feeling”, zij zouden zich dus niet moeten beperken tot het vrouwelijke of mannelijk geslacht. Hierdoor wordt een derde geslacht steeds makkelijker erkend. Sinds 2007 vechten activisten met succes om een derde categorie toegevoegd te krijgen aan paspoorten, openbare badkamers en zelfs de nationale volkstelling.

In totaal zijn er zeven landen die op de één of andere manier meer dan twee geslachtsaanduidingen erkennen, het gaat om de landen Bangladesh, India, Pakistan, Nepal, Malta, Nieuw-Zeeland en Australië. Nederlandse activisten pleiten voor het schrappen van geslachtsregistratie in officiële documenten als erkenning van genderdiversiteit.

670

Over de auteur

Bezoek auteurspagina

Ik wil dat OneWorld blijft bestaan

AbonneerDoneer

Lees je bewust via onze wekelijkse nieuwsbrief