Verder lezen?

Rechtvaardige journalistiek verdient een rechtvaardige prijs.
Maak jij OneWorld mogelijk?

ja, ik word nu lid vanaf 6,- per maand

Of je nou een oude man in Colombia of een pubermeisje in Kameroen bent, iedereen krijgt in het leven te maken met seks en relaties. Maar hoe mensen denken over relaties, de liefde, het lichaam en kinderen, en in welke mate zij daar zelf over kunnen beslissen, is afhankelijk van hoe en waar zij op de wereld geboren zijn.

In Nederland wordt het bijvoorbeeld geaccepteerd als je verliefd wordt op iemand van het andere geslacht. Maar in tien landen op de wereld kun je voor homoseksuele handelingen de doodstraf krijgen. Als je geboren bent in Sub Sahara Afrika, is de kans groot (75%) dat je geen toegang hebt tot anticonceptie. Daardoor bevallen meisjes vaak jong met weinig toegang tot medische hulp. Wist je dat doodsoorzaak nummer één van tienermeisjes in ontwikkelingslanden moedersterfte is? Terwijl vrouwen in Europa juist steeds later en steeds minder kinderen krijgen.

De beleving van liefde en seks is ook afhankelijk van of je als jongen of meisje het levenslicht ziet. Als man ben je op veel plekken vaak nog de onbetwiste baas van het huishouden. Twee derde van alle arme mensen op de wereld is vrouw, en een op de drie vrouwen is in haar leven wel eens seksueel misbruikt. Dat is geen ver van ons bed show; ook in Nederland verdient de vrouw voor hetzelfde werk nog steeds minder loon dan haar mannelijke collega. Dat zorgt voor verhitte discussies aan de keukentafel; als je voor gelijkheid bent, ben je dan een feminist? En als mannen en vrouwen hetzelfde inkomen hebben, veranderen dan de verhoudingen onderling?

Dit thema gaat over seksuele en reproductieve gezondheid en rechten, en de strijd voor seksegelijkheid. Hebben mensen het recht om intieme keuzes over liefde en seks zelf te kunnen maken? Is er voldoende toegang tot informatie over seksuele gezondheid? Hebben vrouwen dezelfde rechten als mannen?

Deze onderwerpen zijn vaak sensitief en soms controversieel, omdat ze heel intieme en persoonlijke opvattingen over het leven raken. Maar op dit gebied gebeurt enorm veel. Er is de afgelopen decennia grote vooruitgang geboekt door de homo- en vrouwenbewegingen. Aan de andere kant zien we dat zaken als moedersterfte, kindhuwelijken en meisjesbesnijdenis nog steeds vaak voorkomen. Maar door technologische vooruitgang staat de jonge stedelijke elite meer dan ooit met elkaar in verbinding en worden in luttele decennia eeuwenoude tradities overboord gegooid.

Tinder, het vrouwencondoom, mobile health en de Gay Prides; de wereld van de liefde en seks draait maar door. Waarheen? Vergelijk de data op de interactieve kaarten en ontdek het zelf (klik op thema ‘liefde en seks’). En wil je er meer over lezen? Bekijk dan het thema-kanaal ‘Love’ op deze site.

marlies-oneworld

Over de auteur

Journalist, redacteur en campaigner. Marlies schrijft over mensenrechten, gender en klimaat in een snel veranderende wereld. Ze geeft deze …
Bezoek auteurspagina
670

Over de auteur

Winny de Jong is datajournalist bij OneWorld. Zie ook de OneWorld Data Atlas. 
Bezoek auteurspagina
Ellen de Lange

Over de auteur

Ellen de Lange schrijft over klimaat en duurzaamheid en was projectleider data bij OneWorld
Bezoek auteurspagina

Ik wil dat OneWorld blijft bestaan

AbonneerDoneer

Lees je bewust via onze wekelijkse nieuwsbrief