Verder lezen?

Rechtvaardige journalistiek verdient een rechtvaardige prijs.
Maak jij OneWorld mogelijk?

ja, ik word nu lid vanaf 6,- per maand

‘Pride is not cancelled, capitalist Pride is.’ Die boodschap stuurden activisten in de internationale Pride-maand juni de wereld in. Hetzelfde valt te zeggen voor de Nederlandse Pride: dit jaar geen drukbezochte botenparade in Amsterdam waarin bedrijven als Shell en Uber domineren. Wél, onder andere: een Pride-protest tegen discriminatie van lhbti+’ers, en een demonstratie tegen geweld tegen zwarte queer en trans mensen.

Aan die protesten neemt ook Queers4Climate NL deel, een groep activisten die de samenhang wil laten zien tussen de strijd tégen klimaatverandering en vóór lhbti+-rechten. Ze organiseerden bij de landelijke Klimaatstaking vorig jaar een ‘intersectioneel klimaatblok’, samen met de Fossil Free Feminists, en doen mee aan de Code ROOD-acties tegen Shell. Maar ze liepen ook mee met de Women’s March op 8 maart, met leuzen als ‘All oppression is connected’ en ‘Gender justice = climate justice’.

“In de eerste plaats willen we mensen laten weten dat er een queer, feministisch perspectief op klimaatverandering bestaat”, vertelt Queers4Climate-woordvoerder Max de Blank telefonisch. “De klimaatcrisis treft gemarginaliseerde groepen het hardst: lhbti+’ers, vrouwen, mensen van kleur. Verder willen we tot onze eigen gemeenschap spreken: tijdens Pride zijn steeds vaker grote bedrijven aanwezig die juist klimaatverandering veroorzaken. Mainstream lhbti+-organisaties spreken zich daar niet genoeg tegen uit.”

Onderdrukking van lhbti+’ers komt voort uit hetzelfde systeem dat ook klimaatverandering veroorzaakt

Queers4Climate ontstond uit onvrede over Pride in augustus vorig jaar. In de botenparade door de Amsterdamse grachten voeren onder andere oliereus Shell en energiebedrijf Vattenfall mee: twee bedrijven die veel verdienen aan fossiele energie. ‘There is no pride on a dead planet’, stond toen op het spandoek waarmee Selj Balamir, een van de initiatiefnemers van de groep, langs de route stond. Hij wilde niet alleen protesteren tegen Pride in zijn huidige vorm, maar ook ergens vóór in actie komen. Met enkele anderen organiseerde hij een eerste bijeenkomst, waar zo’n veertig mensen op afkwamen.

Hanneke van Houten, woordvoerder voor klimaatactiegroep Code ROOD en betrokken bij de organisatie van de Klimaatstaking, juicht toe dat er bij klimaatdemonstraties een blok van queer activisten meeloopt. “Onderdrukking van lhbti+’ers komt voort uit hetzelfde systeem dat ook klimaatverandering veroorzaakt. We hebben niet alleen een technische oplossing voor het klimaatprobleem nodig, we zijn er niet als we wat minder CO₂ uitstoten. Er zijn grotere veranderingen nodig, want het gaat om een systeemprobleem.”

Natuurrampen treffen lhbtqi+’ers hard

Met klimaatverandering neemt de kans op droogte, overstromingen en andere natuurrampen toe – juist op plaatsen waar al armoede heerst en waar iedereen die geen heteroman is, relatief kwetsbaar is. Ecofeminist Greta Gaard van de University of Wisconsin stelt dat uit onderzoek blijkt dat vrouwen en kinderen veertien keer meer kans hebben te overlijden door natuurrampen dan mannen. De slachtoffers van de cycloon en overstromingen in Bangladesh in 1991 waren bijvoorbeeld voor 90 procent vrouw: ze hadden de zorg voor een hele familie, werden vaak niet bereikt door overheidsinformatie, konden niet zwemmen, of vreesden seksueel geweld als ze zouden proberen te vluchten.

Ook lhbti+-gemeenschappen lopen na natuurrampen extra risico of hebben geen toegang tot hulp. Dat gold bijvoorbeeld voor de hijra-gemeenschap in India: personen die geen man of vrouw zijn en veel discriminatie ondervinden. Zij kregen na de tsunami in 2004 geen toegang tot voedselhulp, onderdak of schadevergoedingen, beschrijft onderzoeker Chaman Pincha. Een slachtoffer vertelde hem: ‘Ze kwamen met ons alleen praten over hiv en aids – alsof we seksverslaafd zijn – en niet over onze basale levensbehoeften. We aten de restjes van wat mensen kregen die wel in de opvang zaten.’

Na de aardbeving in 2010 nam in Haïti het geweld tegen lhbti+’ers sterk toe, rapporteerde de ngo Outright Action International. Predikanten en buitenlandse evangelische hulpverleners predikten dat het gedrag van lhbti+’ers de oorzaak was van de natuurramp. In vluchtelingenkampen probeerden bi- en homoseksuele mannen zich een zo stereotiep mannelijk mogelijk voorkomen aan te meten, om intimidatie en geweld te voorkomen en toegang tot hulp te krijgen. En biseksuele en lesbische vrouwen werden in de kampen slachtoffer van ‘correctieve verkrachting’.

web_2019_0803_13080600
Queer activisten in Amsterdam tijdens de Pride, 2019. Beeld door: Kevyn Levie

Er zijn meer voorbeelden. Zo werd in de VS na orkaan Katrina een transgender vrouw zes dagen in de cel gezet omdat ze gebruikmaakte van de vrouwendouches in de opvang. Queer en transgender jongeren in Jamaica wonen in riolen en noodkampen en zijn daar zeer kwetsbaar voor natuurgeweld. En lhbti+ vluchtelingen uit Syrië spreken over acties van IS tegen hun gemeenschap én van de gevaarlijke situatie voor hen in vluchtelingenkampen. Outright Action International concludeert: ‘Het gebrek aan aandacht voor hoe rampen lhbti+-gemeenschappen treffen, heeft geresulteerd in onnodig lijden en onnodige doden.’

Structurele transitie nodig

De Nederlandse activisten van Queers4Climate vrezen dat uitsluiting en geweld tegen lhbti+’ers door klimaatverandering veel vaker en op grotere schaal zal voorkomen, zegt woordvoerder De Blank. Er zullen meer natuurrampen optreden, en in bepaalde regio’s zullen voedsel en water schaars worden. “Als basiszekerheden onder druk staan, gaat de aandacht daarnaartoe, terwijl voor onze veiligheid ook aandacht voor lhbti+-rechten nodig is.” Hij ziet ook in Nederland een risico op sociale onrust door klimaatverandering – bijvoorbeeld als de energievoorziening onder druk komt te staan of als populistische politici onrust blijven zaaien over de komst van klimaatvluchtelingen. “Maar het gaat ons vooral om queer-gemeenschappen elders in de wereld, die nog veel meer sociaal gemarginaliseerd zijn dan hier.”

Rechtse, nationalistische politiek is de oorzaak van klimaatverandering én van marginalisering van queers

Voor de actievoerders hebben de strijd tegen klimaatverandering en tegen onderdrukking van lhbti+’ers bovendien alles met elkaar te maken: “Rechtse, nationalistische politiek is zowel de oorzaak van klimaatverandering als van de marginalisering van queers”, zegt De Blank. Ook wetenschapper Greta Gaard stelt dat oplossingen voor klimaatverandering niet zullen moeten komen van de masculinist ideology die de problemen heeft veroorzaakt, maar uit een structurele transitie naar een gelijkwaardige, duurzame economie voor iedereen.

‘Zonder planeet bestaan er geen lhbti+-rechten, bestaat er geen feminisme, geen respect voor transgender personen en geen gerechtigheid voor mensen van kleur. Wat we zullen krijgen is een strijd om te overleven en veel geweld’, schrijft Matthew Todd in een recent boek van actiegroep Extinction Rebellion (XR), op de alarmerende toon die de groep eigen is.

Todd stelt dat extreemrechts overal in Europa opkomt en vreest dat de klimaatcrisis olie op het vuur is. ‘In de jaren dertig had Berlijn een bloeiende queer-gemeenschap en werden er de eerste genderbevestigende operaties uitgevoerd.’ Met de economische crisis, en de mede daardoor ontstane opmars van het nazisme, ging dat verloren en kwamen ook homoseksuelen in concentratiekampen terecht. ‘Ik ben als homo doodsbang. Als we nu niet in actie komen tegen klimaatverandering, dreigt dat verleden terug te komen – en dat zal dan nog het minste van onze zorgen zijn.’

Zo fel zullen de grote milieu- en lhbti+-organisaties zich niet uitdrukken. Van Queers4Climate hoeft dat ook niet – lobbywerk en campagnes die bredere groepen aantrekken zijn ook nuttig – maar ze zouden wel inclusiever kunnen zijn en meer aandacht kunnen hebben voor initiatieven van onderop, vindt Selj Balamir. En vooral: zich beter bewust zijn van de relatie tussen verschillende vormen van onderdrukking en achterstelling en hoe die op elkaar inwerken.

De oorspronkelijke versie van dit stuk verscheen op 27 september 2019 op OneWorld.

web_DSCF2293_1

Bedrijfsboten op Pride veroveren meer water dan ooit

Ondanks een activistisch Pride zijn grote bedrijven aanweziger dan ooit.

_MG_0145

Eindelijk hebben lhbti+’ers van kleur een plek op Pride

Tijdens Utrecht Canal Pride voer de eerste biculturele boot van Nederland mee.

2022_april_2

Over de auteur

Freelance journalist

Maeve Levie is freelance journalist en schrijft voor OneWorld onder andere over lhbti+-rechten en -issues, duurzaamheid en veganisme.
Bezoek auteurspagina

Ik wil dat OneWorld blijft bestaan

AbonneerDoneer

Lees je bewust via onze wekelijkse nieuwsbrief