Verder lezen?

Rechtvaardige journalistiek verdient een rechtvaardige prijs.
Maak jij OneWorld mogelijk?

ja, ik word nu lid vanaf 6,- per maand

De 26-jarige ‘Taleh’ zat met vrienden op een plein in Bakoe toen ze plots werden aangesproken door zes agenten in burgerkleding. Ze moesten hun identiteitsbewijzen laten zien. In tegenstelling tot zijn vrienden had Taleh zijn ID op zak. De agent aan wie hij zijn kaart overhandigde, keek hem indringend aan en zei: “Jij bent gay”. Zijn vrienden moesten mee naar het politiebureau, de agenten hadden nu een excuus gevonden om ze te verhoren. Taleh had eerder geruchten gehoord over dergelijk politieoptreden, maar maakte de klopjacht van dienders op homoseksuelen nu voor het eerst zelf mee.

Toen hij later die avond naar huis liep, werd hij opnieuw staande gehouden door een groep politiemannen. Ze waarschuwden hem dat hij zou worden opgepakt als hij zich opnieuw in de publieke ruimte vertoonde. Toen hij vroeg waarom, zeiden de agenten hem dat ze bevelen van hogerhand opvolgden.

Moraliteit & Zuivering

Verhalen zoals die van Taleh zijn volgens HRW aan de orde van de dag in Azerbeidzjan. Homoseksuele mannen worden volgens hen zelfs gemarteld en gedwongen om seksuele partners te verklikken. HRW sprak met een aantal opgepakte mannen. Een van hen, ‘Sardar’, werd negen dagen vastgehouden. Hij vertelde dat agenten de Whatsapp-gesprekken op zijn mobiel controleerden om namen en nummers van homoseksuelen in handen te krijgen. De rijke mannen uit zijn contactenlijst werden vervolgens door de agenten afgeperst. Dit soort praktijken zijn geen uitzondering in de regio: ook in andere buurlanden zijn klopjachten op homoseksuelen een schrijnende werkelijkheid.

Zo berichtte The Guardian eerder over het extremistische bewind in Tsjetsjenië, dat haar politiemacht beval om ‘verdachten’ van homoseksualiteit gevangen te zetten. Maandag deed een slachtoffer van deze gay pogrom voor het eerst publiekelijk zijn verhaal. Maxim Lepunov onthulde dat hij dagenlang is gemarteld. Hij vertelt ook dat hij gedwongen werd om te bekennen dat hij gay is. Waarnemend president van Tsjetsjenië Kadyrov ontkent de beschuldigingen en verkondigde eerder dit jaar zelfs dat “homoseksuele mannen niet bestaan” binnen de grenzen van zijn republiek.

Homoseksuele mannen bestaan hier niet

Ramzan Kadyrov, waarnemend president van TsjetsjeniëTweet dit

Volgens een ander rapport van HRW worden homoseksuele mannen al jaren vervolgd door de politiemacht van Tsjetsjenië, met name voor eigen gewin, door ze te chanteren en af te persen. Ze troggelen geld af door te dreigen de familie van de mannen te vertellen dat zij homoseksueel zijn. De mannen die HRW interviewde mannen vertellen dat zo’n bekendmaking het ergste is wat een Tsjetsjeense man kan overkomen.

Tadzjikistan gebruikt inmiddels een LGBT-register dat bijna 370 namen rijk is, bericht The Guardian. De lijst werd opgesteld na twee staatsoperaties met de ijzingwekkende namen Moraliteit en Zuivering. Wie in het register prijkt, moet verplicht medische testen ondergaan. Het is onduidelijk om welke testen het precies gaat. Een anonieme bron bij de politiemacht van Tadzjikistan geeft aan dat het medische dossier van LGBT’ers strikt bijgehouden moet worden, omdat zij een hoger risico op seksueel overdraagbare aandoeningen zouden hebben. Wat voor dubieuze motieven gaan er nog meer schuil achter deze onrechtmatige en mensonterende praktijken?

Scheve rechtvaardigingen

De Azerbeidzjaanse autoriteiten ontkennen de klopjacht op homoseksuelen niet. Ze stellen dat “de publieke moraliteit gewaarborgd” moet worden en dat “mensen met soa’s vanwege besmettingsgevaar geïsoleerd moeten worden van de rest van de samenleving”, schrijft Eurasianet.

Dat het aantal nieuwe hiv-infecties in Oost-Europa en Centraal-Azië in 2016 met 60 procent toenam ten opzichte van 2010, is zorgwekkend. Maar deze stijging is grotendeels te wijten aan vuile drugsnaalden en prostitutie, volgens een recent rapport van UNAIDS. De voorzieningen zijn er slecht: van de mensen die op de hoogte zijn van hun hiv-besmetting (gemiddeld 63 procent), heeft slechts 45 procent toegang tot hiv-remmers. Wat drijft de heksenjachten dan nog meer?

Homoseksuelen worden buiten de cultuur en traditie geplaatst

Het is, binnen de uit Rusland afkomstige retoriek over ‘traditionele waarden’, een bekende tactiek om homoseksuelen buiten de traditie en cultuur te plaatsten, schrijft HRW. Het gaat om uitspraken als deze: “Dit soort mensen past niet bij onze natie en onze mentaliteit; onderneem actie tegen hen” – een kille en opruiende uitspraak van de woordvoerder van het Azerbeidzjaanse ministerie van Binnenlandse Zaken, Ehsan Zahidov, geciteerd door Eurasianet. LGBT’ers worden dus gezien als buitenstaanders, binnen een vaak zeer nationalistische en macho context.

Homoseksualiteit wordt in conservatieve en overwegend islamitische landen als Tsjetsjenië en Azerbeidzjan tevens gezien als een aantasting van de familie-eer. Eerwraak door familie wordt daarom goedgekeurd door hooggeplaatsten binnen de samenleving. LGBT’ers in deze landen zien de gevaren dus van twee kanten komen: zowel de regering als hun eigen familie vormen een potentiële levensbedreiging.

Lees ook:

Kremlin sluit de ogen voor vervolgingen Tsjetsjenië

De afgelopen weken kwam het overal voorbij op Facebook: een foto van een jongen die door…

Gastland Eurovisie Songfestival gevaarlijk voor gays

Je doet je boodschappen in de supermarkt en wordt ineens op de grond gesmeten worden…

Over de auteur

Jr. Redacteur PowerSwitch

Floyd Driehuijs (1990) schrijft vanuit een antropologische achtergrond. Extremisme, mannelijkheid, energietransitie, klimaat: zijn …
Bezoek auteurspagina

Ik wil dat OneWorld blijft bestaan

AbonneerDoneer

Lees je bewust via onze wekelijkse nieuwsbrief