Verder lezen?

Rechtvaardige journalistiek verdient een rechtvaardige prijs.
Maak jij OneWorld mogelijk?

ja, ik word nu lid vanaf 6,- per maand

De antihomowetten in Malawi zijn voorlopig in de koelkast gezet. Tot het parlement er een definitief besluit over neemt, mag de politie geen homoseksuelen meer oppakken.

Dat meldt Ralph Kasambara, de minister van Justitie van het Afrikaanse land. Tot nu toe stond er een celstraf van maximaal 14 jaar op relaties tussen mensen van hetzelfde geslacht. Sinds de politie in 2010 het eerste pasgetrouwde homostel arresteerde, staat de wetgeving onder druk. De arrestatie leidde tot internationaal protest, waarna de twee uiteindelijk werden vrijgelaten. Veel westerse hulporganisaties besloten de regering naar aanleiding van het voorval niet meer te steunen.

Minister Kasambra overweegt nu om de wet tegen homoseksualiteit af te schaffen. Politici en andere invloedrijke figuren in Malawi reageren wisselend. De traditionele leider Chief Kaomba liet weten dat het afschaffen van de anti-homowetten tegen de landscultuur ingaat. President Joyce Banda meldde in mei al dat ze de wetten ging herroepen, maar later volgde het bericht dat Malawi hier nog niet klaar voor zou zijn. Of de woorden van Kasambara nu zullen leiden tot een werkelijke wetswijziging, is nog even afwachten.

Lees meer bij Africanews.  

 

Beeld: cc

670

Over de auteur

Bezoek auteurspagina

Ik wil dat OneWorld blijft bestaan

AbonneerDoneer

Lees je bewust via onze wekelijkse nieuwsbrief