Verder lezen?

Rechtvaardige journalistiek verdient een rechtvaardige prijs.
Maak jij OneWorld mogelijk?

ja, ik word nu lid vanaf 6,- per maand

Raymi Sambo is een van de ambassadeurs van de Amsterdam Gay Pride 2015. Dat werd afgelopen weekend bekendgemaakt. Sambo is gay, én geboren op Curaçao, waar de herenliefde nog steeds een taboe is. “Ik laat in mijn films graag zien dat alle problemen ménselijke problemen zijn, ongeacht je kleur of geaardheid. Het wordt tijd dat we echt een plek krijgen in de media. Niet als karikaturen maar als echte mensen.”

Premier Raymi Sambo

De acteur en regisseur is altijd maatschappelijk betrokken geweest. Vorig jaar maakte hij Premier waarmee hij het 48 Hour Film Project won. Tienduizenden keren werd deze korte productie op internet bekeken. Sambo zette toen zeer overtuigend de eerste donkere, homoseksuele premier van Nederland neer. En ook in zijn laatste theatervoorstelling Aan Niets Overleden doorbrak Sambo een taboe. “Daarin bespreek ik het probleem van de Antilliaanse schaamtecultuur jegens ziektes zoals aids.”

Sambo is naast ambassadeur voor de Gay Pride ook ambassadeur voor Samsam, het platform voor wereldwijze kinderen. Bekijk hier zijn profiel.

The Neighbourhood
Sambo’s nieuwe film, The Neighbourhood, ging afgelopen weekend in première . De film, in twee dagen met een minimaal budget gemaakt, gaat over meer dan discriminatie op huidskleur. Het gaat over een speelse pets op meisjesbillen, een bankbiljet die van eigenaar wisselt, onderbuikgevoelens en een dreigbrief onder de ruitenwisser. Sambo zelf speelt een man die met een blond meisje in een buitenwijk komt wonen. Zonder veel woorden, maar met des te veelzeggende beelden voelt de kijker de argwaan van de buren. En de wanhoop en frustratie van de hoofdrolspeler.

Sambo zegt uit te kijken naar de Amsterdam Gay Pride 2015. Het thema van dit jaar is ‘Share’. Delen is vermenigvuldigen; gedeelde vreugd is dubbele vreugd en dat geldt ook op het gebied van de liefde. Onder het motto ‘share love, love differences’, roept de organisatie iedereen op om zijn of haar verhaal te delen. Het festival start op 25 juli en duurt tot en met 2 augustus.


Bekijk hier de datavisualisaties over homoseksualiteit wereldwijd die OneWorld Data in samenwerking met OneWorld Love publiceerde. 

Over de auteur

Bezoek auteurspagina

Ik wil dat OneWorld blijft bestaan

AbonneerDoneer

Lees je bewust via onze wekelijkse nieuwsbrief

Advertentie

230308_MtMf23_OnlineBanners_5_600x500