Verder lezen?

Rechtvaardige journalistiek verdient een rechtvaardige prijs.
Maak jij OneWorld mogelijk?

ja, ik word nu lid vanaf 6,- per maand

Google en Facebook gaan vrouwelijke werknemers tot 20.000 dollar vergoeden, als zij besluiten hun eicellen te laten invriezen, zo werd vorige week bekend. De biologische klok wordt buitenspel gezet waardoor vrouwen, niet meer gehinderd door pufsessie of poepluier, zonder overtollige bagage het werkveld kunnen bestormen.

Hoe wenselijk is dat eigenlijk? De tech-giganten presenteren de plannen als uitermate vrouwvriendelijk. Zo zou de vrouw – die dankzij de vrieskist in staat is zwangerschap en kinderen naar een later moment te verkassen – meer controle hebben over haar carrière, en in gelijke tred met haar mannelijke collega’s de carrièreladder kunnen beklimmen.

Vrijblijvend?
Het klinkt redelijk vrijblijvend. Je bent als vrouw niet verplicht eraan mee te doen, en daarnaast zijn er ook goede voorwaarden voor vrouwen die een baby krijgen (4000 dollar, naar eigen inzicht te besteden). Maar toch. Je ziet de bui al hangen. “Dus jij wil werken voor Facebook, maar bent niet bereid je zwangerschap uit te stellen? Next!”

Sinds wanneer bepalen commerciële bedrijven hoe wij ons leven, en onze buik moeten inrichten? In Silicon Valley gaat het zo ver dat men ondertussen strafpunten krijgt voor het snacken van ongezond voedsel of niet genoeg bewegen, en de health freaks beloond worden. Is onze baas binnenkort de baas over ons leven?

Morele macht
Op zich is het best prettig dat er iemand is die zich zorgen maakt om de omvang van je taille. Alleen wel met de insteek: jij moet zo functioneel mogelijk voor ons zijn. Het moderne bedrijf lijkt in toenemende mate een morele macht over werknemers uit te voeren. 

Misschien heeft het christelijke geloof in het gezin als hoeksteen van de samenleving het wel verloren van het mantra van de individuele maakbaarheid. Op fundamentalistische wijze wordt ons zelfcreatie en keuzevrijheid voorgehouden. Door onze werkgever nota bene, wier uiteindelijke doel winst is.

In ons vrijemarktdenken heeft een verregaande economisering en rationalisering plaatsgevonden, in zo’n mate dat de vrouw haar vruchtbaarheid nu kan verruilen voor een kopstoot door het glazen plafond. Vrijgevochten? Eerder een enge economische kijk op identiteit door een winstbeluste bril.

Gezin vs. baan
Het idee dat bedrijven vrouwelijke werknemers betalen om hun eicellen in te vriezen, is helemaal niet vrouwvriendelijk. Integendeel, het berooft vrouwen van datgene wat hen vrouw maakt. Zwangerschap uitstellen? Ik heb een beter idee: elke werkgever die dit onzalige idee aan een vrouw voorlegt, mag voortaan, in de vrieskist, zelf even afkoelen.

marlies-oneworld

Over de auteur

Journalist, redacteur en campaigner. Marlies schrijft over mensenrechten, gender en klimaat in een snel veranderende wereld. Ze geeft deze …
Bezoek auteurspagina

Ik wil dat OneWorld blijft bestaan

AbonneerDoneer

Lees je bewust via onze wekelijkse nieuwsbrief