Verder lezen?

Rechtvaardige journalistiek verdient een rechtvaardige prijs.
Maak jij OneWorld mogelijk?

ja, ik word nu lid vanaf 6,- per maand

De verspreiders van deze beelden gaan steevast vrijuit wegens gebrek aan bewijs. Eerder deze maand ging het nog mis op een van de meest vooraanstaande universiteiten in India. Een studente aan de Jawaharlal Nehru University (JNU) verliet vroegtijdig de opleiding nadat een compromitterend filmpje van haar en een andere student rond circuleerde op menig mobiele telefoon op de campus.

Naaktopmobiel
Naakt op mobiel (cc)

‘Wet moet strenger’
De in Delhi gevestigde advocaat Vivek Sood schreef het boek ‘The Fundamental Right to Internet‘ en is van mening dat de schending van privacy in India strenger  gestraft moet worden. De wet vaardigt nu een boete van 4500 dollar voor of een gevangenisstraf van maximaal drie jaar als blijkt dat iemands waardigheid en privacy zijn aangetast. Sood is van mening dat de geldboete moet worden afgeschaft en dat de gevangenisstraf van drie naar tien jaar moet worden verhoogd. “Eenmaal verspreid, zijn dit soort beelden niet te wissen, het is niet te stoppen. Lasterlijke beelden overleven het altijd online en zijn daarom blijvend traumatisch voor zowel de benadeelde vrouw als haar familie.”

De politie kan zich er wat hem betreft maar beter niet mee bemoeien. Politieagenten probeerden in de zaak op de universiteit handmatig bij iedereen de beelden van de telefoon en computer te verwijderen. “Compleet onbegonnen werk natuurlijk, daarbij werd er alleen maar extra publiciteit gegeneerd voor het bewuste filmpje.”

Sociaal probleem
Pinky Anand, raadsvrouw van het Hooggerechtshof in India stelt dat veel vrouwen er daarom maar voor kiezen in stilte te lijden. “Benadeelde personen kiezen er vaak voor om geen aanklacht in te dienen omdat dit hen nog kwetsbaarder zou maken voor openbare smaad.” Ze is daarom niet van mening dat alleen de wet moet zorgen dat deze praktijken stoppen. “Het is hoog tijd dat de Indiase samenleving in zijn geheel dit soort overtredingen serieuzer gaat nemen. Uiteindelijk is de bestrijding van deze criminaliteit alleen te verbeteren door een goed opgeleide bevolking te hebben die de rechten en lichamelijke integriteit van de ander waardeert.”

Foto boven: Foto op telefoon (cc) Uncle Saiful

670

Over de auteur

Bezoek auteurspagina

Ik wil dat OneWorld blijft bestaan

AbonneerDoneer

Lees je bewust via onze wekelijkse nieuwsbrief