Verder lezen?

Rechtvaardige journalistiek verdient een rechtvaardige prijs.
Maak jij OneWorld mogelijk?

ja, ik word nu lid vanaf 6,- per maand

Yes, Tinder! Dé oplossing voor eenzamen en geilaards overal te lande. Een lief vinden vanuit je luie stoel, gezellig een beetje chatten, wat kan er fout gaan? Best wel wat, zo blijkt, en dan hebben we het niet alleen over onsmakelijke dick pics. Want voor je het weet heb je emotioneel geïnvesteerd in een onbekende, die jou vervolgens volledig negeert. Maak je geen illusies, jij wordt ‘geghost’.

De persoon die je hebt leren kennen via een datingapp en met wie je diepe gesprekken hebt zitten voeren, verdwijnt plotseling als een geest in het niets. Je hoort of ziet hem of haar niet meer. Het waarom kom je niet te weten, want je crush is van de aardbodem verdwenen. Maar niet van zijn of haar Instagramaccount, daar blijven de wat-is-het-leven-geweldig-stories vrolijk voorbij komen. Wat is hier aan de hand?

“Op datingapps heb je ineens toegang tot een grote poel datingpartners”, legt onderzoekster Elisabeth Timmermans uit. “Je legt snel contact met mensen, hebt een gezellig gesprek en het loopt goed. Maar dan ga je twijfelen. Je bedenkt je dat er nog zoveel andere potentiële kandidaten zijn. Je hoeft niet per se met deze ene persoon te praten. En dan ga je mensen negeren: je antwoordt niet meer, vergeet hen zonder daar eigenlijk een verklaring voor te geven.”

ghosting2
Beeld door: Istock

Veel mensen vonden ghosting een van de pijnlijkste dingen die ze via datingapps meemaakten

Timmermans deed begin vorig jaar onderzoek naar de online dating-ervaringen van mensen in België en Nederland. Ze vroeg zich vooral af hoe het eraan toegaat op datingapps zoals Tinder en consorten. “Als ik mensen vroeg naar hun negatieve ervaringen, dan kwam zo goed als bij iedereen het thema van ghosting naar boven. Veel mensen zeiden dat het een van de pijnlijkste dingen was die ze via datingapps meemaakten.”

Dat kan Elke (32) beamen. Twee jaar geleden kwam zij een ghoster tegen voor wie dat duidelijk niet voor het eerst was. “Ik was aan het daten met een kerel en dat ging allemaal vrij goed. We zagen elkaar twee keer per week, ik bleef ook regelmatig bij hem slapen. Ik zag het positief evolueren, was ook echt verliefd op hem. Tot hij plots een ‘drukke agenda’ kreeg. Hij was vaak op reis of een weekend weg en ik zag of hoorde hem bijna niet meer. Ik heb dat toen aangekaart op wat uiteindelijk onze laatste date geworden is. Want daarna was het helemaal afgelopen. Hij reageerde nog amper op mijn berichten, hij wilde ook niet meer afspreken, en ik heb nooit geweten waarom. Achteraf bleek dat hij er meerdere ‘vriendinnetjes’ tegelijk op nahield.”

“Dat is net het pijnlijke aan ghosting”, vertelt Timmermans daarover. “Je krijgt niet de kans om het af te sluiten. Als iemand het persoonlijk uitmaakt met je, krijg je vaak te horen waarom. Je kan beginnen aan je verwerkingsproces. Bij ghosting krijg je geen verklaring van de ander en daardoor kan je het ook niet verwerken. Je blijft achter met veel vragen en dat kan heel pijnlijk zijn. Zeker als je het gevoel had dat er wel potentie in zat. Je krijgt het signaal dat de ander er nadrukkelijk voor gekozen heeft om jou te negeren. Want er zijn vandaag de dag zoveel kanalen om iets te laten weten, en vaak is hij of zij wel nog actief op andere sociale media, Instagram bijvoorbeeld.”

Wanneer Timmermans bij de deelnemers van haar datingapp-onderzoek polst of zij zelf weleens iemand geghost hebben, dan was het antwoord zo goed als bij iedereen ook ja. “Maar dat ervoeren zij als minder pijnlijk voor de andere persoon. Van een vrouw wordt bovendien niet altijd aanvaard dat ze iemand afwijst of nee zegt. Dan is het misschien makkelijker om iemand gewoon te ‘ontvrienden’ of te blokkeren. Dan kan die ook niet meer vervelend doen. Maar daarom snapt de andere persoon nog niet altijd wat er mis gegaan is.”

ghosting
Beeld door: Istock

Die tactiek probeerde Katrijn (33) toe te passen. “Ik sprak een keer of twee af met iemand. Leuk, maar niets speciaals. Hij begon me daarna random berichtjes en selfies te sturen. In het begin bleef ik vriendelijk, maar hij snapte mijn hints niet. Toen heb ik maar botweg gezegd dat ik niet geïnteresseerd was. Ook dat kwam niet binnen, hij wou nog altijd afspreken. Ik antwoordde niet meer, ontvriendde hem op Facebook, dus begon hij me ouderwets te sms’en. Maanden aan een stuk. Al die tijd heb ik zijn berichten genegeerd. Ik denk dat hij het pas na een half jaar (of misschien was het langer) heeft opgegeven. Om dan onlangs tóch nog eens een bericht te sturen via LinkedIn!”

Tyscha (27) belandde onbedoeld aan beide kanten van het ghosting-spectrum. “Vorig jaar had ik op Tinder een tof gesprek met een jongen en we besloten om eens af te spreken. Ik kreeg toen eerder een wij-zouden-goede-vrienden-kunnen-zijn-vibe, maar we zijn blijven praten. Ondertussen was ik wel nog actief op Tinder. Ik leerde iemand kennen met wie het beter klikte en aan wie ik liever mijn aandacht besteedde. Daardoor antwoordde ik jongen nr. 1 steeds minder. Zijn laatste bericht heb ik wel gelezen, maar ik heb toen niet meer geantwoord. Maar karma is a bitch. Het ging namelijk heel goed met jongen nr. 2. Maar na een paar dates kreeg ik van hem plots geen antwoord meer. Hij zei wel nog dat hij ‘zijn zoektocht naar een prinses wilde verder zetten’. Ik ben toen wel even boos op hem geweest, maar ja, ik heb het zelf ook gedaan. What goes around comes around.”

“Mensen ghosten inderdaad niet altijd opzettelijk”, zegt Timmermans. “Ik vermoed dat er een soort gewenning optreedt. Hoe vaker je het zelf meemaakt, hoe normaler je het vindt en hoe meer je het misschien zelf zal gaan doen. Je zal gaan denken dat het eigenlijk niet zo erg is en misschien zal je het zelf ook minder pijnlijk vinden. Je bouwt een soort buffer op. Maar dat is dus alleen maar een vermoeden. Ghosting is een relatief nieuw fenomeen, en er bestaat nog weinig onderzoeksmateriaal over. Daarom ben ik nu bezig met een specifieke studie rond ghosting. Ik ben volop bezig data te verzamelen en binnen een paar weken kan ik die beginnen te analyseren.”

Wil je ook je ervaring als ghoster of ghostee delen met Elisabeth Timmermans? Dan kun je via deze link deelnemen aan haar onderzoek. Het doel van haar onderzoeksproject is om zoveel mogelijk verschillende ghosting-ervaringen te verzamelen, zodat ze het fenomeen beter in kaart kan brengen.

Bron: www.youtube.com
leonie vanderstraeten

Over de auteur

Leonie is redacteur en copywriter bij Charlie en is in feite één gigantische spons. De hele boekenkast uitlezen, het internet afspeuren …
Bezoek auteurspagina

Ik wil dat OneWorld blijft bestaan

AbonneerDoneer

Lees je bewust via onze wekelijkse nieuwsbrief