Verder lezen?

Rechtvaardige journalistiek verdient een rechtvaardige prijs.
Maak jij OneWorld mogelijk?

ja, ik word nu lid vanaf 6,- per maand

Ja, meisjes hebben het moeilijk in deze wereld. Om dat aan te tonen hier een simpel experiment met Google Images. We zoeken eerst op ‘Boys’, en dan op ‘Girls’. Valt U ook wat op?


Google Images voor ‘Boys’

Google Images voor ‘Girls’

Geen keuze
Je kiest er niet voor om geboren te worden als meisje. Maar vanaf het moment dat je het levenslicht ziet, leef je met de gevolgen en consequenties van je geslacht (zie hierboven). Die kunnen zich uiten in de vorm van seksisme, uithuwelijken, geen scholing ontvangen, jonge zwangerschappen, (seksuele) uitbuiting, en nog veel meer.

OneWorld Love organiseert samen met de SRHR Alliance & de Youth Empowerment Alliance de interactieve talkshow ‘ABOUT A GIRL’, over de Nederlandse inzet om meisjes over de hele wereld vooruit te helpen. Kom je ook? 

En die problemen zijn echt niet alleen van ‘daar’. Ook in Nederland hebben meisjes met seksueel geweld te maken. Hier, in cijfers, zes grote problemen waar meisjes over de hele wereld mee worstelen, zoals vroeg moeten trouwen, moedersterfte, het missen van onderwijs en meer.  gevolgd door zes argumenten die duidelijk maken dat de wereld, ook voor haar eigen belang, moet stoppen met het marginaliseren en uitbuiten van meisjes. Want investeren in meisjes heeft een enorm hoog rendement, zo blijkt uit onderstaande cijfers .

PROBLEMEN

 1. Een op de zeven meisjes in ontwikkelingslanden is jonger dan vijftien jaar als ze trouwt. Tussen 2011 en 2020 zullen 50 miljoen meisjes onder de 15 trouwen (bron)
 2. Meisjes tussen 10 en 14 jaar hebben vijf keer meer kans om tijdens de zwangerschap te sterven dan meisjes tussen de 20 en 24 jaar (bron)
 3. Per dag trouwen 39.000 meisjes onder de 18 jaar – dit komt neer op 140 miljoen per jaar (bron)
 4. Meisjes die voor hun 18e trouwen zijn 200% vaker het slachtoffer van huiselijk geweld (bron)
 5. In Sub-Saharisch Afrika gaat slechts een op de vijf meisjes naar school (bron).
 6. Meer dan drie miljoen meisjes paar jaar ondergaan meisjesbesnijdenis (bron)

MOGELIJKHEDEN

 1. Een extra jaar basisschool voor een meisje draagt gemiddeld bij aan een loon dat 10 -20% hoger ligt. Een extra jaar middelbare school draagt 15 – 25% bij aan latere loon (bron)
 2. Als een meisje in een ontwikkelingsland 7 jaar onderwijs of meer krijgt, trouwt ze gemiddeld 4 jaar later en krijgt 2.2 minder kinderen (bron)
 3. Als 10% meer meisjes naar school gaan, stijgt een landelijk GDP gemiddeld met 3%(bron)
 4. Bedrijven waar meer vrouwelijke – dan mannelijke managers zijn behalen gemiddeld 34% meer winst ( bron )
 5. Als 600 miljoen meer meisjes en vrouwen online zouden gaan, gaat het globale GDP met 13 – 18 miljard omhoog (bron )
 6. In Uganda verlaat 85% van de meisjes vroegtijdig school, wat in 10 miljard dollar aan gemiste inkomen resulteert. Door 1 miljoen meisjes niet uit te huwelijken, kan Bangladesh potentieel 69 miljard dollar aan het nationaal inkomen toevoegen gedurende de levensloop van deze meisjes (bron )

Uit bovenstaande blijkt wel dat het in ieders belang is om de leefwereld van vrouwen en meisjes te verbeteren. Net als onderstaand indrukwekkend filmpje:

[[{“fid”:”33092″,”view_mode”:”file_styles_artikel_volle_breedte”,”fields”:{“format”:”file_styles_artikel_volle_breedte”,”field_file_image_title_text[und][0][value]”:”vrouwen geweld seksueel meisjes”,”field_file_image_alt_text[und][0][value]”:”Seksueel geweld tegen meisjes en vrouwen. Bron 1 billion rising”},”type”:”media”,”attributes”:{“alt”:”One Billion Rising (Short Film)”,”style”:”width: 581px; height: 327px;”,”class”:”file-file-styles-artikel-volle-breedte media-element”}}]]

 

670

Over de auteur

Bezoek auteurspagina

Ik wil dat OneWorld blijft bestaan

AbonneerDoneer

Lees je bewust via onze wekelijkse nieuwsbrief