Verder lezen?

Rechtvaardige journalistiek verdient een rechtvaardige prijs.
Maak jij OneWorld mogelijk?

ja, ik word nu lid vanaf 6,- per maand

Met de maatregel van Trump kwam er een eind aan een jaarlijkse geldstroom van 600 miljoen dollar (ruim 570 miljoen euro) naar organisaties die zich inzetten voor veilige abortussen.

Ook organisaties die zich alleen bezighouden met voorlichting, kraamzorg en voorbehoedsmiddelen, krijgen geen cent meer van Amerika. Een paar dagen na de invoering van de Global Gag Rule nam onze minister van Handel en Ontwikkelingssamenwerking het initiatief om een internationaal fonds op te richten. “Het gaat om een enorm bedrag,” zei Ploumen. “Maar als ik zie wat we in een maand al hebben opgehaald, komen we een heel eind.”

Group of Friends

Met She Decides probeert Ploumen die tekorten op te vullen en in internationaal verband een stem te geven aan vrouwenrechten. Ze stelde daarom voor om een Group of Friends op te richten, die de komende tijd de leiding heeft over het fonds.

Tijdens de conferentie van vandaag waren 57 landen vertegenwoordigd. Een aantal daarvan doneerde of zegde politieke steun toe. Ook private organisaties spraken zich uit voor Seksuele en Reproductieve Gezondheid en Rechten (SRGR). Zo ontving het fonds vijftig miljoen dollar van een anonieme donor en 20 miljoen dollar van de Gates Foundation. Eerder stelde het Nederlandse kabinet tien miljoen euro beschikbaar.

Naar schatting worden 27 miljoen vrouwen en meisjes geraakt wanneer de geldstroom vanaf volgend jaar wegvalt. Een woordvoerder van Rutgers (die bij Ploumen aandrong om stappen te ondernemen) liet al eerder weten dat dit enorme gevolgen kan hebben. “Vooral vrouwen en meisjes, met name in Afrika, worden hierdoor benadeeld. Door de maatregel zullen er veel meer ongewenste zwangerschappen voor komen, veel meer kinderen geboren worden en dat heeft ook weer economische gevolgen. Ook het aantal onveilige abortussen zal toenemen.”

Alexander de Croo, de Belgische vicepremier en minister Ontwikkelingssamenwerking, liet weten dat de Global Gag Rule vrouwenrechten ondermijnt, en dat terwijl we al zo ver waren gekomen. “Nog nooit zijn er zoveel meisjes naar school geweest. We moeten dit blijven vasthouden en mogen niet accepteren dat miljoenen meisjes en vrouwen worden teruggeduwd in de Middeleeuwen.” Het recht op veilige abortussen hoort daar zeker bij.

Mexico City Policy

De Global Gag Rule is beter bekend als de Mexico City Policy en werd voor het eerst geïntroduceerd in 1984 door de Amerikaanse president Ronald Reagan. Sindsdien heeft iedere democratische president de maatregel weer afgeschaft en voerden Republikeinse presidenten hem opnieuw in.

De maatregel die Trump ondertekende deed extra stof opwaaien omdat zijn versie ook organisaties uitsluit die zich alleen bezighouden met het verstrekken van anticonceptie of voorlichting. Ook als ze dit uit andere fondsen financieren of wanneer abortus in het land van vestiging legaal is.

RoosDerrix

Over de auteur

Roos Derrix is studeert journalistiek aan de Fontys in Tilburg, en was eerder redactiestagiair bij OneWorld.
Bezoek auteurspagina

Ik wil dat OneWorld blijft bestaan

AbonneerDoneer

Lees je bewust via onze wekelijkse nieuwsbrief