Verder lezen?

Rechtvaardige journalistiek verdient een rechtvaardige prijs.
Maak jij OneWorld mogelijk?

ja, ik word nu lid vanaf 6,- per maand

De Moederindex toont in een oogopslag hoe het met moeders wereldwijd is gesteld. De verschillen zijn enorm. 

Bevallen in een state-of-the-art ziekenhuis, of op een kleedje in een hut? In een land waar veel vrouwen in het parlement zitten, of waar alleen mannen heersen? Krijg je scholing, of moet je op je vijfde al in een fabriek werken?

De Verenigde Staten blijft dalen op de ranking

moedersterfte MDG5 milleniumdoelen Uganda

Wat is de beste en wat is de slechtste plek om een kind ter wereld te brengen? Aan de hand van vijf categorieën rangschikte Save the Children 179 landen, en de uitslag daarvan werd deze maand bekend gemaakt in het ‘State of the World’s Mothers 2015’ rapport.

moedersterfte MDG5 milleniumdoelen Nepal

Langs de meetlat 
De Verenigde Staten blijft de laatste jaren dalen in de ranking, en eindigt dit keer op de 33e plek in het rapport, onder landen als Belarus, Polen en Korea, en slechts zes plekken boven Cuba. Somalië eindigde voor het tweede jaar op rij als hekkensluiter op plek 179, gevolgd door Congo, Centraal Afrikaanse Republiek (CAR), Mali en Niger.

Alle 179 landen zijn langs een globale meetlat met vijf indicatoren gelegd; moedersterfte, kinderwelzijn, onderwijsniveau, economische status en politieke status. Aan de hand van de vijf scores is een gemiddelde berekend, de Moederindex 2015.

Scandinavië on top
Andere opvallende uitkomsten van het rapport: China eindigt op een 66e plaats, Bhutan op de 122e, en Nederland scoort heel goed met een zesde plek van de 179 gerangschikte landen. In de top vijf staan, misschien niet geheel onverwachts, drie Scandinavische landen, en Denemarken en IJsland.  Nummer een op de lijst is Noorwegen.

Slechts 2,5 jaar onderwijs in Somalië, tegen 17,5 jaar in Noorwegen.

De index geeft de ongelijkheid aan, die nog duidelijker wordt als je de cijfers van het best scorende land, Noorwegen, afzet tegen die van het slechtst scorende land, Somalië. Hoewel slechts 0.3% van de kinderen in Noorwegen sterft voor het vijfde levensjaar, overkomt dat 15% van de Somalische kinderen. Van de Somalische kinderen die de eerste vijf jaar overleven ontvangen 2,5 jaar onderwijs, terwijl hun Noorweegse leeftijdsgnoten 17,5 jaar onderwijs genieten.

moedersterfte MDG5 milleniumdoelen Bangladesh

De kans om te floreren 
“We moeten meer doen om ervoor te zorgen dat alle moeders en babies een goede overlevingskans hebben en de kans krijgen een gelukkig en gezond leven te leiden – waar ze ook geboren zijn,” aldus Carolyn Miles, directeur van Save the Children, in een persbericht. “Save the Children gelooft dat een moeder in Somalië, en ook een moeder in Amerika, dezelfde mogelijkheden moet hebben om te kunnen floreren als een moeder in Noorwegen”.

marlies-oneworld

Over de auteur

Journalist, redacteur en campaigner. Marlies schrijft over mensenrechten, gender en klimaat in een snel veranderende wereld. Ze geeft deze …
Bezoek auteurspagina

Ik wil dat OneWorld blijft bestaan

AbonneerDoneer

Lees je bewust via onze wekelijkse nieuwsbrief