Verder lezen?

Rechtvaardige journalistiek verdient een rechtvaardige prijs.
Maak jij OneWorld mogelijk?

ja, ik word nu lid vanaf 6,- per maand

Rob Bliss, de maker van de video, wil in samenwerking met Hollaback! hiermee de impact van intimidatie op straat onder de aandacht brengen. De vrouw in de video, Shoshana B. Roberts, liep tien uur lang door New York met stiekem twee microfoons in haar handen. Rob Bliss liep al die tijd voor haar en nam alles op met een camera die in zijn rugzak verstopt zat.

Hollaback! is een organisatie die een einde wil maken aan intimidatie op straat met behulp van lokale activisten over de hele wereld.  Ze werken samen om straatintimidatie beter te begrijpen, om publieke discussies aan te gaan en om innovatieve strategiën te bedenken die ervoor zorgen dat vrouwen ook normaal over straat kunnen.

Dit soort filmpjes hebben we vaker gezien. Zo maakte Sofie Peeters twee jaar geleden de documentaire “Femme de la rue” waarin te zien is hoe Peeters constant lastig gevallen wordt door Marokkaanse mannen terwijl ze door een Brusselse achterstandswijk loopt. Er ontstond een hevige discussie over seksistische beledigingen. Kwam dit ook in Nederland voor en wat is er tegen te doen?

Al gauw bleek dat ook vrouwen in Nederland dit vaak meemaken. Toen in 2012 het artikel ‘Elke vrouw is op straat wel eens lastiggevallen’ in NRC Handelsblad verscheen, beaamden velen vrouwen dit en deelden in reacties op nrcnext.nl hun ervaringen: ‘Oh ja! Gisteren nog. Ik moest naar Utrecht voor een afspraak. Er werd achter mijn rug gefluisterd: ‘Jezus die kont!’’

In België is dit probleem zelfs zo groot, dat sinds 3 augustus 2014 seksisme strafbaar is. Dat wil het team van www.straatintimidatie.nl ook in Nederland. Dit burgerinitiatief vindt dat sissen, agressief om seks vragen, vrouwen uitmaken voor hoer, beboet moet worden.

670

Over de auteur

Redactiestagiare bij OneWorld
Bezoek auteurspagina

Ik wil dat OneWorld blijft bestaan

AbonneerDoneer

Lees je bewust via onze wekelijkse nieuwsbrief