Verder lezen?

Rechtvaardige journalistiek verdient een rechtvaardige prijs.
Maak jij OneWorld mogelijk?

ja, ik word nu lid vanaf 6,- per maand

“Ik moet ver reizen om bij mijn universiteit te komen. Daarom heb ik van mijn vader een motorfiets gekregen, die me de vrijheid geeft om te gaan en staan waar ik wil. In Marrakech zie je wel meer vrouwen op een motorfiets, maar in de rest van Marokko minder. Volgens mij is Marrakech vrijer en toleranter dan andere delen van Marokko. Als ik op mijn motorfiets rijd pak ik de controle over het verkeer. Ik gebaar naar andere auto’s dat ze moeten stoppen en mij voor moeten laten gaan. Dat voelt goed. Zo pak ik ook de controle over mijn leven. Ik neem mijn eigen beslissingen, iets wat mijn ouders stimuleren. Dat is niet voor alle vrouwen in Marokko vanzelfsprekend. Ongelijkheid tussen mannen en vrouwen is hier nog steeds een groot probleem.”

In de Gender Gap Index van het World Economic Forum staat Marokko in 2014 op plaats 133 van de 142 landen. Deze index toetst gelijkheid tussen mannen en vrouwen op basis van vier verschillende factoren: economische participatie, gezondheid, educatie en politieke participatie.

Ongelijkheid in Marokko
“Mannen nemen vaker de beslissingen, zowel thuis als op het werk. Vrouwen vormen de grote meerderheid in de maatschappij maar ik vind dat ze nog te weinig betrokken worden bij politieke en economische besluitvorming. Er zitten bijvoorbeeld maar twee vrouwelijke ministers in ons kabinet. Toch zijn er ook positieve verhalen. De burgemeester van Marrakech is een vrouw en ze doet haar werk erg goed. Ook heeft de overheid de afgelopen jaren veel geïnvesteerd in het basisonderwijs. Er zitten nu ongeveer evenveel meisjes als jongens op school. Helaas leren meisjes minder vaak door dan jongens. Dit vind ik erg jammer. Juist omdat onderwijs zo belangrijk is voor het bereiken van meer gelijkheid tussen mannen en vrouwen.”

Logo Building Bridges

Interviewserie Building BridgesWij volgen Jilt en Teun op hun fietsreis van Amsterdam naar Kaapstad. Op Toekomstdenkers vind je iedere twee weken een interview met één van de jongeren die ze onderweg spreken.

Verschillen tussen stad en platteland
“Marokko maakt dus kleine stappen vooruit, maar er moet nog veel veranderen. Ik merk dat er op het platteland meer ongelijkheid tussen mannen en vrouwen bestaat dan in de stad. De familie van mijn vaders kant woont op het platteland. Slechts twintig procent van de meisjes in mijn familie studeert of heeft een diploma. De rest is jong getrouwd. Net als veel andere mensen vinden veel van mijn familieleden nog steeds dat vrouwen alleen voor het huishouden en de kinderen moeten zorgen. We hebben een gezegde in Marokko: ‘vraag je vrouw om haar mening, maar luister niet naar haar.’”

Onderwijs als oplossing voor ongelijkheid
“Ik zie mezelf als een sterke vrouw doordat ik gestudeerd heb. Ongeschoolde vrouwen weten niets over hun rechten en kunnen moeilijker voor zichzelf opkomen. We moeten ons in Marokko focussen op zoveel mogelijk meisjes naar school krijgen en op school houden. Als een meisje geschoold is kan ze haar eigen beslissingen maken. Ze kan haar ouders vertellen dat het leven niet alleen om trouwen en kinderen krijgen draait, maar dat er nog veel meer te doen is. Maar gelijkheid gaat niet alleen over vrouwen. Mannen moeten hier net zo hard aan meewerken.”

WorldWeWant Marokko

 

 

Het VN-platform WorldWeWant heeft een wereldwijde enquête gehouden over wat mensen belangrijk vinden in de nieuwe duurzame ontwikkelingsdoelen van de VN. Voor mensen in Marokko is gelijkheid tussen mannen en vrouwen top prioriteit en twintig procent belangrijker dan voor andere landen. Gelijkheid valt in de voorgestelde duurzame ontwikkelingsagenda onder doel vijf: Gelijke rechten voor mannen en vrouwen en empowerment van vrouwen en meisjes.

Over de auteur

Redacteur Remap

Joline Heusinkveld werkt als freelance redacteur bij OneWorld en coördineert hier o.a. de OneWorld remap. Verder schrijft ze over …
Bezoek auteurspagina

Ik wil dat OneWorld blijft bestaan

AbonneerDoneer

Lees je bewust via onze wekelijkse nieuwsbrief