Verder lezen?

Rechtvaardige journalistiek verdient een rechtvaardige prijs.
Maak jij OneWorld mogelijk?

ja, ik word nu lid vanaf 6,- per maand

Gisteren werd bij de Verenigde Naties het officiële einddocument van de Commission on the Status of Women aangenomen, het hoogste internationale  overlegorgaan over de rechten van vrouwen wereldwijd. En wat blijkt? Alle heikele thema’s zoals geweld tegen vrouwen, seksuele en reproductieve gezondheid en rechten, schadelijke traditionele gebruiken als vrouwenbesnijdenis, eerwraak en kindhuwelijken en actuele thema’s als terrorisme komen niet in de definitieve tekst voor.

Het benoemen van de mensenrechten van vrouwen is  door een ‘unholy alliance’ van reactionaire staten helemaal geschrapt, volgens een persbericht van WO=MEN. Daarin staat onder andere;

Twintig jaar internationale afspraken in retroperspectief
“Dit jaar wordt er teruggeblikt op de internationaal gemaakte afspraken van de 4e Wereld Vrouwenconferentie in Beijing. De Beijing Declaratie en Platform for Action werden 20 jaar geleden ondertekend door maar liefst 189 lidstaten en vormen nog altijd één van de belangrijkste documenten over gelijke rechten van mannen en vrouwen, gendergelijkheid en versterking  van vrouwen wereldwijd. Tijdens de twee weken durende Commission on the Status of Women die vandaag is gestart wordt de implementatie van de Beijing aanbevelingen beoordeeld.

Ook Simone Fillipini, directeur van Cordaid, is op de VN-conferentie over de status van vrouwen wereldwijd in New York.  Daar staat de voortgang van Resolutie 1325, de belofte om de stem van vrouwen bij vredesprocessen te versterken, hoog op de agenda. Lees hier haar blog.

Maar liefst 974 ngo’s hebben een verklaring getekend waarin ze oproepen tot het vastleggen van de verplichting van staten op het nastreven en beschermen van gendergelijkheid, empowerment en mensenrechten van vrouwen en implementatie van beloftes. “Deze politieke verklaring is een zwakke bevestiging van al bestaande afspraken, ontbreekt aan ambitie en is in feite een grote stap achteruit.” Daarbij; ‘Het is niet de bedoeling dat regeringen zelf kunnen kiezen wanneer ze de mensenrechten van vrouwen wel of niet respecteren en beschermen, dus zouden ze dat ook niet in deze verklaring moeten doen.”

Houd de website van OneWorld Love in de gaten voor een interview met de directeur van WO=MEN vanuit New York en meer informatie over de lobby die vecht tegen vrouwenrechten op het hoogste niveau. 

670

Over de auteur

Bezoek auteurspagina

Ik wil dat OneWorld blijft bestaan

AbonneerDoneer

Lees je bewust via onze wekelijkse nieuwsbrief