Verder lezen?

Rechtvaardige journalistiek verdient een rechtvaardige prijs.
Maak jij OneWorld mogelijk?

ja, ik word nu lid vanaf 6,- per maand

De eerste HeForShe campagne werd in 2014 in New York gelanceerd door UN Women. Sindsdien hebben meer dan 1,3 miljoen mannen zich geregistreerd als ‘Champion’, waaronder voormalig president Barack Obama. De beweging waaide over naar Nederland en gaat hier vandaag van start. Via de website van HeForShe kunnen mannen zich registreren en daarmee aangeven dat ze voor gelijkwaardigheid staan. Wie zich registreert krijgt een nieuwsbrief en tips hoe je (als man) bezig kunt zijn met gendergelijkheid.

De campagne, gelanceerd door UN Women, roept jongens en mannen op om zich in te zetten voor gendergelijkheid. Dit wordt nu voornamelijk door vrouwen gedaan. “Gendergelijkheid moet van beide kanten komen, daarom is het belangrijk dat ook mannen zich hier voor in zetten”, vindt Marije Cornelissen, directeur van UN Women Nationaal Comité Nederland. “Gelukkig doen steeds meer mannen dat ook.”

Geen seksisme, wél vaderschapsverlof

Een van die mannen is lijstrekker Mark Rutte, die zich in 2015 al registreerde als ‘Champion’ op de internationale website van HeForShe. Nu de campagne ook in Nederland is gelanceerd, volgen Asscher (PvdA), Klaver (GroenLinks), Pechtold (D66) en Roemer (SP) met elk een persoonlijke belofte. Pechtold wil een landelijke campagne tegen seksisme, want “seksisme voedt geweld tegen vrouwen. Het is belangrijk dat mannen opstaan en van zich laten horen. Vrouwen niet als lustobject neerzetten. Of het weglachen als anderen dit wel doen”, zo schrijft hij in zijn belofte.

Asscher wil de mogelijkheden voor moeders om te werken en voor vaders om te zorgen flink uitbreiden. “Er zijn nog zovelen te bevrijden uit onderdrukking. Ook hier in ons eigen land valt er nog veel te winnen”, schrijft hij. De komende jaren wil hij het vaderschapsverlof verder uitbreiden.

Meer vrouwen in de regering en gratis kinderopvang

Tussen 1998 en nu steeg het aandeel vrouwen in de Tweede Kamer met slechts 1%, schrijft Klaver. “Nog altijd zijn vrouwen ondervertegenwoordigd in de politiek”, vindt hij. “Als ik minister president word, dan bestaat de helft van mijn kabinet uit vrouwen.”

Roemer schrijft in zijn belofte dat hij vindt dat zowel vrouwen als mannen gelijke kansen moeten krijgen om zich te ontwikkelen. Om deze kansen te vergroten, wil hij de kinderopvang voor vier dagdelen gratis beschikbaar stellen. “Zo kunnen vaders én moeders werken en zorgen combineren.”

Vrouw(on)vriendelijk?

Maar hoe vrouw(on)vriendelijk zijn de verkiezingsprogramma’s van de partijen eigenlijk? Opinieblad Opzij legde de programma’s van een aantal politieke partijen langs ‘de feministische meetlat’. Het gaat hierbij om de partijen die nu met minimaal twee zetels in de Kamer zitten. Opzij toetste de verkiezingsprogramma’s op basis van de aanbevelingen van het VN-Vrouwenrechtencomité.

De PVV en de SGP scoorden daarbij het slechtst. De VVD zit precies in het midden en de SP eindigt bovenaan de middenmoot. D66 scoort het hoogst en GroenLinks komt op de tweede plek.
Foto header: Flickr

IMG_3734

Over de auteur

Merel de Koning is freelance journalist en feminist. Ze schrijft over diversiteit, genderissues, duurzaamheid en feministische mannen.
Bezoek auteurspagina

Ik wil dat OneWorld blijft bestaan

AbonneerDoneer

Lees je bewust via onze wekelijkse nieuwsbrief