Verder lezen?

Rechtvaardige journalistiek verdient een rechtvaardige prijs.
Maak jij OneWorld mogelijk?

ja, ik word nu lid vanaf 6,- per maand

Je zou denken dat zelfbenoemde mannelijke feministen de essentie van het feminisme ‘vrouwen bepalen zelf wat ze doen, zeggen, dragen’ wel snappen, maar dat valt vies tegen. Neem nu zelfverklaard intellectueel en cineast Eddy Terstall in zijn larmoyante column voor RTLZ waarin hij vrouwen oproept zich te verenigen.

Dat vind ik grappig.  Een man die vrouwen, uitgesproken feministes nota bene, vertelt wat ze moeten doen. Dan heb je er niks van begrepen. Terstall beweert vrouwelijk kunstenaars, artiesten, intellectuelen, noem alle beroepsgroepen maar op, in de verschillende islamitische landen te hebben gesproken en beweert dat die vrouwen in de steek worden gelaten door linkse feministes hier.

 

Terstalls betoog is natuurlijk kolder, maar die onzin wordt al jaren tot in den treure herhaald door rechtse islamofoben en racisten

Wie dan, Eddy? Noem eens namen dan? Welke vrouwen heb je gesproken, wat hebben ze gezegd en welke linkse feministes hier in Nederland hebben hen in de steek gelaten?

Terstalls betoog is natuurlijk kolder, maar die onzin wordt al jaren tot in den treure herhaald door rechtse islamofoben en racisten die verschrikkelijk begaan zijn met islamitische en Arabische vrouwen, mits ze hun hoofddoek en geloof afzweren en het westerse anti-islambetoog afdraaien.

Die westerse bevrijders willen namelijk de ene onderdrukking vervangen voor een andere, want waarom zou je vrouwen zelf laten beslissen hoe ze hun dagelijkse, spirituele en seksuele leven invullen als je dat als westerse neokoloniaal beter kunt dan zijzelf, nietwaar?

Tunesische vrouwen zijn erin geslaagd de wet te veranderen en mogen nu ook met niet-islamitische mannen trouwen. Wiens verdienste is dat?

Het opvallende aan mensen als Terstall vind ik altijd dat je hen nooit hoort als vrouwelijke voorvechters zich roeren in Arabische landen. Als ik een paar makkelijke voorbeelden mag noemen: toen de Saudische advocate en mensenrechtenactiviste Souad al Shammary werd opgepakt in Saudi-Arabië, heb ik Eddy niet gehoord. Toen actrice Ilham Shahin besmeurd werd door een radicale geestelijke in Egypte en zij hem vervolgens aanklaagde, hoorde ik hem evenmin.

Waar was Eddy toen de Marokkaanse feministes een nieuwe familiewetgeving in hun land afdwongen? Toen ze met succes protesteerden tegen het beruchte artikel 475 dat verkrachters in staat stelt met hun slachtoffers te trouwen? Jordanië heeft onlangs dezelfde wet afgeschaft, is dat dankzij Eddy Terstall of wellicht dankzij de vrouwenbewegingen daar en de sympathiserende mannen?  Tunesische vrouwen zijn erin geslaagd de wet te veranderen en mogen nu ook met niet-islamitische mannen trouwen. Wiens verdienste is dat? Niet die van Eddy Terstall en zijn mede-toetsenbordbevrijders die vanaf de zijlijn denken te bepalen wat het beste is voor die vrouwen.

Laat Terstall en zijn vrienden ageren tegen het seksisme van GeenStijl en de misogynie van bepaalde Kamerleden

Eddy denkt dat de vrouwen in die landen ‘meer westers zoals wij’ willen zijn. De, voor Eddy ongetwijfeld harde, realiteit is dat die vrouwen dat helemaal niet willen. Ze willen de vrijheid hun leven in te vullen naar eigen keuze, met behoud van hun culturele en ja, ook religieuze identiteit. Niet voor niks vecht het gros van de islamitische feministes met de koran en religieuze bronnen in de hand. Ze bestrijden de mannen met hun eigen instrumenten en verslaan ze steeds vaker.

Laat Terstall en zijn vrienden ageren tegen het seksisme van GeenStijl, de misogynie van bepaalde Kamerleden en de hardnekkige witte, mannelijke hegemonie aan de bedrijfstop. De islamitische feministes redden zich prima. Sterker, ze blazen hem intellectueel omver en lachen hem keihard uit.

Hassnae

Over de auteur

Journalist en programmamaker

Hassnae Bouazza (1973, Marokko) is journalist, columnist en programmamaker. Samen met Femke Halsema maakte ze de documentaire reeks ‘Seks …
Bezoek auteurspagina

Ik wil dat OneWorld blijft bestaan

AbonneerDoneer

Lees je bewust via onze wekelijkse nieuwsbrief