Verder lezen?

Rechtvaardige journalistiek verdient een rechtvaardige prijs.
Maak jij OneWorld mogelijk?

ja, ik word nu lid vanaf 6,- per maand

Waar de Dolle Mina’s in de jaren ’60 en ’70 in Nederland al streden voor ‘baas in eigen buik’ is een legalisering van abortus in Ierland nog ondenkbaar. Daarom reizen iedere dag tien Ierse vrouwen naar het buitenland om een zwangerschap af te breken. Twee daarvan deden via Twitter live verslag van een abortustrip naar Engeland. 

In het Katholieke Ierland is het plegen van abortus illegaal. Alleen vrouwen in levensgevaar, waaronder suïcidale vrouwen, mogen hun zwangerschap afbreken. Voor slachtoffers van incest of verkrachting is het illegaal om een kind te laten weghalen.

Met het twitteraccount @TwoWomenTravel willen de twee Ierse vrouwen, waarvan een zwanger was, zich verzetten tegen het achtste amendement van de Ierse grondwet, zo meldt de Volkskrant. Hierin staat dat een foetus dezelfde rechten heeft als een zwangere vrouw. De vrouwen reisden naar Engeland, waar het wel legaal is, voor de ingreep. Via het online reisverslag (met 25 duizend volgers) deelden ze foto’s en berichten met de hele wereld, maar de tweets waren vooral gericht aan de Ierse premier Enda Kenny, die de grondwet niet wil herzien.

De Ierse vrouwen zijn niet de enige die hun heil in het buitenland zoeken voor abortus. Vrouwen uit hogere klassen in Latijns-Amerika vliegen bijvoorbeeld vaak naar Florida in de Verenigde Staten om een kind te laten aborteren. Lees daar hier meer over.

WhatsApp-Image-2017-09-08-at-17.04.38

Over de auteur

Schrijft voor OneWorld Werelddoeners graag over mensen die de wereld mooier maken, maar is wel kritisch: vrijwilliger zijn in een weeshuis, …
Bezoek auteurspagina

Ik wil dat OneWorld blijft bestaan

AbonneerDoneer

Lees je bewust via onze wekelijkse nieuwsbrief