Verder lezen?

Rechtvaardige journalistiek verdient een rechtvaardige prijs.
Maak jij OneWorld mogelijk?

ja, ik word nu lid vanaf 6,- per maand

Emma Watson werkt voor UN Women, een afdeling van de Verenigde Naties die zich inzet voor gendergelijkheid en de emancipatie van vrouwen. Watson is gevraagd om een solidariteitsbeweging te creëren. Te beginnen met haar speech bij de VN in 2014 waarbij ze de HeForShe campagne lanceerde. HeForShe roept mannen en jongens op om deel te nemen in de strijd tegen genderongelijkheid.

[[{“fid”:”51226″,”view_mode”:”file_styles_artikel_volle_breedte”,”fields”:{“format”:”file_styles_artikel_volle_breedte”,”field_file_image_title_text[und][0][value]”:”Emma Watson at the HeForShe Campaign 2014 – Official UN Video”,”field_file_image_alt_text[und][0][value]”:”Emma Watson at the HeForShe Campaign 2014 – Official UN Video”},”type”:”media”,”attributes”:{“alt”:”Emma Watson at the HeForShe Campaign 2014 – Official UN Video”,”style”:”height:327px; width:581px”,”class”:”file-file-styles-artikel-volle-breedte media-element”}}]]Speech van Emma Watson bij de lancering van de HeForShe campagne in 2014.

Malawi

In 2015 is in Malawi een wet ingesteld die de minimum leeftijd om te trouwen omhoog heeft gebracht naar achttien jaar. De president van Malawi, Mutharika, is HeForShe Impact Champion. Hij heeft als doel gesteld om de nieuwe wet binnen vijf jaar te implementeren.

Traditionele huwelijken worden gesloten door de lokale leiders. Daarom zoekt de VN ook contact met lokale leiders. Het duurde twaalf jaar voordat de wet werd aangenomen, maar nu vormt het een leidraad voor de praktijk. Watson kreeg met haar bezoek inzicht in het werk dat de traditionele leiders van de gemeenschap doen om kindhuwelijken te stoppen en meisjes terug naar school te brengen.

[[{“fid”:”51210″,”view_mode”:”file_styles_artikel_volle_breedte”,”fields”:{“format”:”file_styles_artikel_volle_breedte”,”field_file_image_alt_text[und][0][value]”:””,”field_file_image_title_text[und][0][value]”:””},”type”:”media”,”attributes”:{“class”:”artikel_volle_breedte file-file-styles-artikel-volle-breedte file-styles media-element styles”,”id”:”styles-7-0″}}]]

Wereldwijd probleem

Wereldwijd trouwt eenderde van de meisjes in ontwikkelingslanden (met uitzondering van China) voordat ze achttien jaar wordt. Kindhuwelijken zijn een serieus probleem in West- en Sub-Sahara Afrika en Zuid-Azië. Malawi heeft een van de hoogste aantallen kindhuwelijken ter wereld. Daar trouwt de helft van de meisjes voor hun achttiende.

Kindhuwelijken zijn bij meisjes een groter probleem dan bij jongens. Veel meer meisjes dan jongens moeten vroegtijdig in het huwelijksbootje stappen. De consequenties voor meisjes zijn vervolgens ook veel groter.

Door verschillende met elkaar in verband staande factoren, blijven kindhuwelijken voortbestaan. Ten eerste zorgen de standpunten rondom gender en de rol van vrouwen dat kindhuwelijken in stand worden gehouden. Ten tweede zijn ouders vaak te arm om hun dochters te onderhouden. Het uithuwelijken kan dienen als een financiële overlevingsstrategie. Veel families gaan ervan uit dat vroeg trouwen het beste is voor zowel de familie als het kind. Families geloven vaak dat trouwen hun kind zal beschermen tegen aanranding en verkrachting of tegen het stigma dat rust op zwangerschap buiten het huwelijk. Ten slotte zorgen zwakke wetgeving en een cultuur van straffeloosheid dat kindhuwelijken nog op grote schaal voor komen.

[[{“fid”:”51206″,”view_mode”:”file_styles_artikel_volle_breedte”,”fields”:{“format”:”file_styles_artikel_volle_breedte”,”field_file_image_title_text[und][0][value]”:””,”field_file_image_alt_text[und][0][value]”:””},”type”:”media”,”attributes”:{“alt”:”HeForShe Equality Story | Ending Child Marriage in Malawi”,”style”:”height:327px; width:581px”,”class”:”file-file-styles-artikel-volle-breedte media-element”}}]]

Consequenties

Kindhuwelijken zorgen ervoor dat meisjes hun school vroegtijdig verlaten. Dit leidt ertoe dat meisjes gelimiteerd worden in hun mentale ontwikkeling en in de mogelijkheid om werk buitenshuis te krijgen. De meisjes worden vaak beperkt tot huishoudelijk werk. Kindhuwelijken schaden het emotionele en fysieke welzijn van meisjes. Er is een grote kans dat meisjes die jong trouwen te maken krijgen met huiselijk geweld. Ook hebben jonge meisjes een veel grotere kans om problemen te ervaren tijdens de zwangerschap of bevalling dan volwassen vrouwen.

Vooruitgang

Vooruitgang moet geboekt worden door te investeren in de emancipatie van meisjes. De VN pleit wereldwijd voor het invoeren van wetten en beleidsmaatregelen die kindhuwelijken verbieden en voorkomen. Daarnaast zorgt de VN dat meisjes hun rechten leren kennen en dat gemeenschappen tegen kindhuwelijken in actie komen.

Over de auteur

Belle is redactiestagiair bij OneWorld en student Culturele Antropologie aan de UvA. Haar interesses liggen onder andere bij gender en …
Bezoek auteurspagina

Ik wil dat OneWorld blijft bestaan

AbonneerDoneer

Lees je bewust via onze wekelijkse nieuwsbrief

Advertentie

230308_MtMf23_OnlineBanners_5_600x500