Verder lezen?

Rechtvaardige journalistiek verdient een rechtvaardige prijs.
Maak jij OneWorld mogelijk?

ja, ik word nu lid vanaf 6,- per maand

Helaas leven we in een wereld waarin seksueel geweld eerder norm dan uitzondering is. En dan gaat het echt niet alleen om landen als India of Congo. In Nederland is bijna de helft van de vrouwen (45 procent), en 1 op de 3 kinderen wel eens het slachtoffer geweest van seksueel geweld.

In reactie hierop komen sommigen met drastische maatregelen. Als er vanuit de overheid of samenleving te weinig aan dit probleem gedaan wordt, dan moeten vrouwen het heft maar in eigen hand nemen, is het idee.

Hier vijf bizarre uitvindingen tegen seksueel geweld. Wat is jouw ‘weapon of choice’?

 

1.De Rape-Ax (‘verkrachtingsbijl’)
Het anti-verkrachtingscondoom werd in Zuid-Afrika ontwikkeld in de aanloop naar het WK van 2010. Na ontmoetingen met slachtoffers van seksueel geweld bedacht een dokter dit condoom met weerhaakjes. De vrouw kan het zelf indoen, en wanneer een man haar wil verkrachten, komt zijn penis door de weerhaakjes vast te zitten in het condoom. Alleen in een ziekenhuis kunnen ze hem hiervan bevrijden (en tegelijkertijd de politie inlichten).

 

 

2. De anti-date-rape-nagellak
Studenten van de North Carolina University ontwikkelden een nagellak die rape drugs in drankjes moet herkennen. De bedoeling is dat de nagellak van kleur verschiet wanneer deze in aanraking komt met stoffen als rohypnol en ghb. Nagellak is een discrete manier om uit te vinden of de persoon tegenover je wel of niet pluis is; een kleine dip in je drankje en je weet waar je aan toe bent.

 

3.  Het anti-verkrachtingstampon
Deze tampon met een ijzeren pin moet verkrachting voorkomen, en zou een vrouw de controle over eigen lichaam teruggeven. De naald in de tampon zorgt ervoor dat ieder ‘object’ wat het lichaam op de betreffende plek binnenkomt, gestoken wordt. Het ‘wapen’ heeft de naam FemDefence gekregen. Dit is een prototype, maar de bedenkers hebben een patent aangevraagd en willen het product binnenkort op de markt brengen.

 

4. De harige legging
Deze behaarde leggings zijn ontworpen in China, en de aanblik zou genoeg moeten zijn om elke seksuele honger direct in de kiem te smoren, zo is het idee. Critici van de harige leggings wezen in reactie hierop fijntjes op het grote aantal perverselingen dat juist ontzettend kickt op al dat haar.

 

 

5. De electrische bh
Studenten uit India ontwierpen een bh die bij hardhandige aanraking stroomstoten van 3800 KV afgeeft, en daarnaast, via een GPS-systeem, een bericht naar de politie en de ouders van het slachtoffer stuurt. De studenten baseerden het idee op onderzoeken die uitwijzen dat daders het allereerst naar de borsten van het slachtoffer grijpen.

Er valt over te speculeren hoe handzaam deze producten zijn. Bovendien is de kans groot dat een belager agressief reageert op bijvoorbeeld een ijzeren pin in zijn penis, waardoor de situatie helemaal escaleert. En hoewel misschien best doeltreffend, kun je je afvragen hoeveel vrouwen zich daadwerkelijk in de harige legging hijsen.

Misschien is een zelfverdedigingscursus, of een klein flesje pepperspray, uiteindelijk toch effectiever?

670

Over de auteur

Bezoek auteurspagina

Ik wil dat OneWorld blijft bestaan

AbonneerDoneer

Lees je bewust via onze wekelijkse nieuwsbrief