Verder lezen?

Rechtvaardige journalistiek verdient een rechtvaardige prijs.
Maak jij OneWorld mogelijk?

ja, ik word nu lid vanaf 6,- per maand

Vrouwelijke genitale verminking is het gedeeltelijk of volledig wegsnijden van de vrouwelijke geslachtsdelen waaronder: de clitoris en/of de (kleine) schaamlippen. Wanneer ook de grote schaamlippen worden weggesneden, wordt de vagina daarna volledig dichtgenaaid. In Europa is dit strafbaar en wordt het gezien als een ernstig misdrijf, maar in Afrika, het Midden-Oosten en Azië vindt het nog vaak plaats. Besnijdenis heeft voor de slachtoffers erg veel schadelijke gevolgen. Dit kunnen fysieke gevolgen zijn zoals chronische pijn, ontstekingen, pijn tijdens seks en complicaties bij zwangerschap en bevalling. In sommige gevallen zelfs met de dood tot gevolg. Ook is het emotioneel zwaar omdat de meisjes en vrouwen er een traumatische ervaring aan kunnen overhouden.

Omdat dit wereldwijd zo een groot probleem is en nog steeds veel meisjes en vrouwen raakt is het vandaag de internationale dag tegen vrouwenbesnijdenis. Veel organisaties zoals Unicef, Plan Nederland en UN Women zetten zich in tegen vrouwenbesnijdenis. Sinds vandaag heeft UN Women dan ook voor het eerst een regionale Afrika ambassadeur: Jaha Dukureh (1989). Een week na haar geboorte is ze besneden en hoopt nu meisjes over de hele wereld te helpen en een eind te maken aan deze verminkingen.

Safe Hands for Girls

Met haar organisatie Safe Hands for Girls, wil Dukureh voor 2030 een eind maken aan vrouwelijke genitale verminking. “Deze problemen zijn erg persoonlijk voor mij. Ze zijn namelijk ook een deel van míjn verleden”, vertelt Dukureh aan UN Women. “We zullen geen gelijkheid hebben totdat meisjes kunnen opgroeien met controle over hun eigen lichaam en toekomst.”

Dukureh is trots om zichzelf ambassadeur van UN Women te noemen en te vechten voor de rechten van vrouwen en meisjes in heel Afrika. “Ik wil het meemaken dat er een moment komt waarop geen enkele ouder meer een keuze maakt voor zijn/haar dochter, die haar leven beperkt en verandert. De meisjes in Afrika en ook in andere landen moeten weten dat hun toekomst groter is dan, ze zich kunnen voorstellen.”

dsdfsa
Jaha Dukureh Beeld door: Libela

Afname besnijdenis

UNICEF meldt dat het aantal genitale verminkingen wel is afgenomen in de afgelopen dertig jaar. Sinds 2008 hebben meer dan 15.000 gemeenschappen en sub-districten in twintig landen verklaard dat ze stoppen met het uitvoeren van vrouwenbesnijdenis. Meer dan 2000 gemeenschappen heffen de praktijk volledig op.

Knipsel

Ook meldt UNICEF dat de vrouwenbesnijdenis steeds vaker wordt afgekeurd. De meerderheid van de mensen die in een land wonen waar vrouwenbesnijdenis plaatsvindt, is van mening dat de praktijk moet stoppen. Tweederde van de mannen in deze landen deelt deze mening.

15.000 meisjes krijgen onderwijs in plaats van besnijdenis

Bij meer dan 15.000 Afrikaanse meisjes uit nomadenstammen is besnijdenis dit jaar ook bespaard gebleven. Dit meldt Amref Flying Doctors vandaag. De besnijdenis heeft plaatsgemaakt voor een bijzonder alternatief namelijk onderwijs. Samen met de Masai-stam in Kenia en Tanzania heeft Amref Flying doctors na jarenlange intensieve samenwerking onderwijs als alternatief gebracht. Na de besnijdenis worden de meisjes al vroeg uitgehuwelijkt. Hierdoor krijgen ze geen mogelijkheid om onderwijs te volgenDrie dagen lang worden er aan de meisjes cursussen gegeven over zelfbewustzijn, seksualiteit en mensenrechten. Ook wordt er veel aandacht besteed aan het belang van naar school gaan en deze opleiding ook afmaken. 

Het ritueel wat normaal gesproken plaatsvindt, is wel bewaard gebleven. De meisjes worden prachtig aangekleed en worden ingezegend door de stamoudsten.  Er wordt feest gevierd, maar dit keer gelukkig niet om de besnijdenis te vieren.

Over de auteur

Stagiaire bij OneWorld. Is halverwege haar studie journalistiek (Tilburg) en heeft een grote interesse voor duurzame voeding en …
Bezoek auteurspagina

Ik wil dat OneWorld blijft bestaan

AbonneerDoneer

Lees je bewust via onze wekelijkse nieuwsbrief