Verder lezen?

Rechtvaardige journalistiek verdient een rechtvaardige prijs.
Maak jij OneWorld mogelijk?

ja, ik word nu lid vanaf 6,- per maand

Nicole is sinds een jaar dakloos en slaapt in parken en onder viaducten in Kaapstad. Een beschermer is daar onontbeerlijk. “De straten zijn niet veilig”, zegt ze. “We hebben mensen doodgeschoten zien worden. We zijn zelf met messen bedreigd. Een vrouw die ik ken is al zeker twintig keer verkracht.”

Reactiestrategie
Om eenzelfde lot te voorkomen slaapt Nicole altijd met haar beschermer in een groep. Ze hebben een uitgebreide, goed doordachte reactiestrategie voor als er ’s nacht plotseling een bedreiging opdoemt. Ze vertelt het energiek. Het neemt niet weg dat haar ogen een somber verhaal vertellen.

Nicole is een van de personages van het filmpje dat OneWorld Love in samenwerking met Africa Interactive maakte in Zuid-Afrika . Zij is de vrouw die je in het skatepark ziet met een naveltruitje aan en een tattoeage van een pistool op haar zij. Ooit had ze het geld om zulke lichaamsverfraaiingen bij de beste tatoeëerders te laten zetten.

Een vrije val
Een paar jaar geleden had ze een vriendje, vertelt ze, en reisde ze door Europa. Vervolgens woonde ze met vrienden in de binnenstad onder de majestueuze Tafelberg. Maar het ging mis toen ze haar vader, die aan kanker leed, wilde verzorgen. Ze verloor haar baan. En toen hij stierf, liet hij haar met niets achter. Ze kwam op straat terecht.

Haar relatie was toen al een tijdje uit. Ze had opeens ook belangrijker zaken aan haar hoofd dan de liefde. “Op dit moment is mijn eerste prioriteit dat ik te eten krijg en dat ik veilig ben”, zegt ze. Het neemt niet weg dat Nicole af en toe nog best flirt en daarvan geniet. “Het gaat automatisch”, lacht ze. “Zo heb ik altijd vrienden gemaakt.”

Een klein beetje hulp
Ze ziet op termijn ook wel degelijk een toekomst voor zich met een man. Een creatieve, hardwerkende kerel. Maar niemand hoeft haar van de straat te redden, zegt ze fel. Dat kan ze best zelf. Alhoewel, na een korte pauze: “Een klein beetje hulp is natuurlijk nooit weg.”

Soms is ze bang dat ze niet snel meer een vriend krijgt. Want wie valt er nu op een dakloze? “Ik ben vaak bang dat als ik iemand tegenkom, hij op mij neerkijkt omdat ik op straat leef”, zegt ze. “Maar aan de andere kant: ik ben er ook van overtuigd dat als hij werkelijk een goed mens is, hij begrip kan opbrengen voor mijn situatie en mij niet direct zal veroordelen.”

Aan die gedachte houd ze zich vast. Ze haalt haar schouders op. “Niemand is perfect, toch? Maar op dit moment is overleven toch echt het belangrijkste.”

Liefde is universeel, maar de manier waarop mensen de liefde beleven is altijd anders. Dat is de boodschap van het OneWorld Love-filmpje dat Africa Interactive in Zuid-Afrika maakte. OneWorld Love is het multimediale kanaal over liefde, gelijkheid en keuzevrijheid wereldwijd. Dit is het eerste interview in een reeks van drie met personages uit het filmpje.

670

Over de auteur

Bezoek auteurspagina

Ik wil dat OneWorld blijft bestaan

AbonneerDoneer

Lees je bewust via onze wekelijkse nieuwsbrief